• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Προ των πυλών το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη – Τι λένε οι ειδικοί


    Προ των πυλών για το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται αρκετές περιοχές της Ευρώπης, προειδοποιούν ειδικοί

    Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η απόφαση αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca πιθανώς θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και υψηλότερο αριθμό θανάτων, καθώς εξαπλώνονται οι πιο λοιμογόνες νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

    «Ασφυκτική» η κατάσταση στις ΜΕΘ του Παρισιού

    Νέα περιοριστικά μέτρα ετοιμάζεται να επιβάλλει η Γαλλία για τα Σαββατοκύριακα. Ειδικότερα, οι Γάλλοι ετοιμάζονται να επιβάλλουν lockdown τις ημέρες του Σαββατοκύριακου, που θα έρθει να προστεθεί στην νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 06:00 στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή της Ιλ ντε Φρανς.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ «ήρθε η ώρα να μελετήσουμε μέτρα για την περιοχή». Τα νοσοκομεία στο Παρίσι άρχισαν να μεταφέρουν ασθενείς από τις ΜΕΘ σε περιοχές με χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ στη δυτική Γαλλία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, που μολύνθηκαν από τη λεγόμενη παραλλαγή της Βρετάνης. Ο Καστέξ είπε ότι μόλις η Γαλλία άρει την αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό, ενδεχομένως σήμερα μετά την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, θα καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας ότι είναι ασφαλές καθώς «τα εμβόλια είναι ο μόνος δρόμος εξόδου απ’ αυτή την κρίση».

    Ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Ιταλία

    Η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει την Ιταλία, που κατέγραψε χθες 502 θανάτους, τον υψηλότερο αριθμό από τα τέλη Ιανουαρίου. Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα είπε ότι για πάνω από τα μισά κρούσματα ευθύνεται η βρετανική παραλλαγή. Την Δευτέρα, οι Αρχές ενέτειναν τα περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία με πάνω από τη μισή χώρα να επιστρέφει στην «κόκκινη ζώνη».

    «Δεν είναι απλά τα πράγματα», τόνισε ο Σπεράντσα. «Η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται κατά 35%-40% ταχύτερα, η νοτιοαφρικανική είναι παρούσα επίσης, ειδικά στην περιοχή του Μπολτσάνο κι η βραζιλιάνικη κυρίως στην κεντρική Ιταλία».

    «Καλπάζουν» τα κρούσματα στην Γερμανία

    Εκθετική αύξηση καταγράφει η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού στην Γερμανία, με αποτέλεσμα η επιδημιολογική κατάσταση να μην είναι καλή. Η βρετανική μετάλλαξη συγκεκριμένα αντιπροσωπεύει περίπου τα ¾ των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, ενώ η Γερμανία επιβαρύνεται και λόγω της απόφασης προσωρινής αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, λέει ο Κρίστιαν Ντρόστεν, εκ των κορυφαίων ιολόγων της Γερμανίας.

    Προειδοποίησε, δε, ότι μέχρι το Πάσχα τα κρούσματα στη χώρα μπορεί να αγγίξουν τα υψηλά επίπεδα της περιόδου των Χριστουγέννων. «Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει δραστικά», είπε. Κι όλα αυτά την ώρα που περιοχές της Γερμανίας αρχίζουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα μετά από ένα παρατεταμένο lockdown.

    Νέο lockdown σε Πολωνία και Ουκρανία

    Την περασμένη Τρίτη, η Πολωνία ανακοίνωσε ένα νέο μερικό lockdown τριών εβδομάδων, που θα ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο με κλειστά τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, τις πισίνες, τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια και τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Ο υπουργός Υγείας, Ανταμ Νιεντζιέλσκι είπε ότι η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού ευθύνεται για τα περισσότερα νέα κρούσματα, που έφθασαν τα 25.000 την Τετάρτη.

    Στην Ουκρανία, την ίδια ώρα, η πρωτεύουσα Κίεβο μπαίνει από το Σάββατο σε αυστηρό lockdown με κλειστά τα καταστήματα και τα θέατρα, τους θεατές να απέχουν από αθλητικές εκδηλώσεις, τα σχολεία να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου να μπαίνουν σε καθεστώς τηλεργασίας και τα εστιατόρια και τις καφετέριες να λειτουργούν μόνον για παραλαβή φαγητών και ροφημάτων από τα καταστήματα.

    Πρόσθετα μέτρα και στην Βουλγαρία

    Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα με κλειστά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα για 10 μέρες από τις 22 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς τα νέα κρούσματα εντείνουν την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μάριο Ντράγκι: Η απόφαση για την AstraZeneca δεν θα αλλάξει τα σχέδια εμβολιασμού της Ιταλίας

    Και στρατιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορονοϊού

    Ηχηρό «ναι» από ταξιδιωτικούς οργανισμούς στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ