• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Ο πλανήτης ετοιμάζεται για πανδημία – Προβληματισμός στην Ευρώπη, χιλιάδες τα νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

    • NewsRoom


    Με όρους πανδημίας αρχίζει πλέον να αντιμετωπίζεται η κατάσταση του κορονοϊού

    Τους φόβους τους για παγκόσμια ύφεση εκφράζουν οι επενδυτές, όπως αναφέρει το Reuters, ενώ την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις των κρατών ολόκληρου του κόσμου άρχισαν να δημιουργούν αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό.

    Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, καθώς η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν φαίνεται να ανακόπτεται, αντιθέτως μάλιστα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη αυξάνονται ανησυχητικά, ενώ δραματικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από την Νότιο Κορέα. Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κίνα, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να έχει μία σταθερή πτωτική τάση.

    Ανησυχία στην Ευρώπη από τη ραγδαία εξάπλωση του ιού

    Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Γαλλία

    Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρώπη, όπου τα νέα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Ειδικότερα, στην Γαλλία, τα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες από 18 έφτασαν τα 38, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν. Όπως εξήγησε  ο υπουργός, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οφείλεται στον εντοπισμό των λεγόμενων «ατόμων επαφής» που συνδέονται με προηγούμενα γνωστά κρούσματα, τονίζοντας παράλληλα πως η Γαλλία είναι «έτοιμη για επιδημία».

    Πολλά τα νέα κρούσματα στην Γερμανία

    Στην Γερμανία, από την άλλη, τα κρούσματα του κορονοϊού έφτασαν τα 32, ενώ σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση. Πάντως, 14 από τους ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό στην Βαυαρία έχουν αποθεραπευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο.

    Στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, τα κρούσματα είναι οκτώ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο νοσηλεύεται ένας άνδρας των Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ 20 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό έχουν καταγραφεί στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε καρναβαλική εκδήλωση στην περιοχή Χάινσμπεργκ. Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές του κρατιδίου, ο «ασθενής μηδέν», από τον οποίο μεταδόθηκε αρχικά ο ιός, παραμένει άγνωστος.

    Πρώτο κρούσμα σε Ολλανδία και Λιθουανία

    Την ίδια ώρα, μία χώρα που βρισκόταν μέχρι στιγμής «εκτός παιχνιδιού» επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα. Ο λόγος για την Ολλανδία και έναν ασθενή που βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ο ασθενής από την πόλη Τίλμπουργκ της νότιας Ολλανδίας είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία και πλέον νοσηλεύεται σε καραντίνα.

    Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία σε διεθνές επίπεδο. Οι ελπίδες πως ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί μοιάζουν να εξανεμίζονται, με πολλές χώρες πλέον να επιδιώκουν να δημιουργήσουν απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού και εφοδίων και επενδυτές να τρέπονται σε φυγή προς ασφαλείς τοποθετήσεις εν μέσω των προβλέψεων για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Την «πηγή του κακού» προσπαθούν να διαλευκάνουν στην Ισπανία

    Νέα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν και στην Ισπανία. Ένα εξ αυτών, μάλιστα νοσηλεύεται σε «σοβαρή» κατάσταση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές που προσπαθούν να ανιχνεύσουν από πού ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο ισπανικό έδαφος. Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα 17 κρούσματα, από τα οποία τα 15 από το βράδυ της Δευτέρας.

    Μεταξύ των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, δύο εντοπίσθηκαν στην περιφέρεια της Μαδρίτης, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας ηλικίας 77 ετών που είχε και άλλες παθήσεις και «νοσηλεύεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή διοίκηση.

    «Η γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τοπική μετάδοση επειδή κανένας απ’ αυτούς δεν ταξίδεψε σε ζώνη με κίνδυνο μετάδοσης», όπως η βόρεια Ιταλία, με την οποία συνδέονται σχεδόν όλα τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία, πρόσθεσαν οι περιφερειακές αρχές.

    Παράλληλα, ένα άλλο κρούσμα ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, στη Σεβίλλη. Πρόκειται για έναν 62χρονο που, σύμφωνα με τις αρχές, μολύνθηκε επίσης στην Ισπανία. Δήλωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες δεν έφυγε από τη χώρα και πως δεν ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που είχε μεταβεί σε ζώνη κινδύνου, όπως η βόρεια Ιταλία.

    Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν πώς συνέβη η τοπική μετάδοση, ώστε να καταλάβουν αν ο ιός κυκλοφορούσε ήδη από ημέρες στη χώρα. «Καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για να ανακαλύψουμε πώς μολύνθηκε το πρόσωπο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοσταθμό RNE.

    O κορονοϊός έφτασε και στην Αφρική

    Ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαιώθηκε χθες Πέμπτη στη Νιγηρία, το πρώτο στην υποσαχάρια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της πολυπληθέστερης χώρας της ηπείρου.

    Το υπουργείο Υγείας «επιβεβαίωσε ένα κρούσμα του κοροναϊού στην πολιτεία Λάγκος. Αυτό το κρούσμα που επιβεβαιώθηκε την 27η Φεβρουαρίου 2020 είναι το πρώτο που καταγράφεται από την έναρξη της επιδημίας» πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός, διευκρίνισε το ίδιο μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    Κίνα: Αισιοδοξία από την πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων

    Στην Κίνα, την εστία γέννησης και ανάπτυξης του κορονοϊού, επιβεβαιώθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Υγείας επιπλέον 44 θάνατοι, οι 41 εκ των οποίων σημειώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, από όπου και ξεκίνησε ο ιός. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών της χώρας ανήλθε στους 2.788, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα τα θύματα του κορονοϊού έφτασαν τους 2.858. Παράλληλα, οι αρχές στη Κίνα ανακοίνωσαν πως εντόπισαν 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα εμφανίζεται μειωμένος, ειδικότερα συγκριτικά με την Τρίτη, οπότε και καταγράφηκαν 433 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα έφτασε έτσι τα 78.824.

    Δραματική η κατάσταση στη Νότιο Κορέα

    Στη Νότιο Κορέα, η αύξηση των κρουσμάτων εξελίσσεται δραματικά, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φτάνουν τους 2.002. Ειδικότερα, μετά τον τελευταίο απολογισμό στη χώρα, καταγράφηκαν 256 επιπλέον κρούσματα. Η Νότια Κορέα σήμερα αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη εστία της νόσου COVID-19 εκτός της Κίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησαν οι υγειονομικές αρχές.

    Στην πλειονότητά τους τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη Ντέγκου, επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα. Εκεί συγκεκριμένα τα κρούσματα ανήλθαν σε 182. Ευτυχής εξέλιξη μέσα σε όλα αυτά είναι ότι ευτυχώς δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος μεταξύ των ασθενών της χώρας, με τον συνολικό αριθμό των μέχρι τώρα θυμάτων να ανέρχεται στους 13, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

    Η διοίκηση της νοτιοκορεάτικης αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Motor ανέστειλε σήμερα την παραγωγή της σε εργοστάσιο στην Ουλσάν, καθώς εργαζόμενος σε αυτό αποκαλύφθηκε ότι μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε συνδικαλιστής. Εκπρόσωπος της ένωσης των εργαζομένων της επιχείρησης είπε επίσης ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος στο εργοστάσιο εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει περισσότερα στοιχεία για το κρούσμα.

    Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, υποχωρούσαν κατά 5% και πλέον μετά τη μετάδοση της είδησης από νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ, ενώ ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου αξιών της χώρας υποχωρούσε κατά 2,6%. Εκπρόσωπος της Hyundai περιορίστηκε να πει ότι η διεύθυνσή της βρίσκεται στη διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης.

    Στο εργοστάσιο η λειτουργία του οποίου ανεστάλη παράγονται οχήματα όπως το δημοφιλές SUV Palisade και το πολυτελές σεντάν Genesis GV80. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν χθες Πέμπτη 256 νέα κρούσματα του ιού με αποτέλεσμα το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον σε 2.022. Δεν διαπιστώθηκε κανείς νέος θάνατος, με τον απολογισμό των θυμάτων να παραμένει στους 13 νεκρούς.

    Στην Ταϊλάνδη, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι καταγράφηκε νέο κρούσμα, ένας 25χρονος Ταϊλανδός τουριστικός οδηγός που επέστρεψε πρόσφατα από τη Νότια Κορέα, αυξάνοντας τα κρούσματα σε συνολικά 41. Από τους ασθενείς, 28 έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στα σπίτια τους και 13 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Δεν έχει καταγραφεί θάνατος στην Ταϊλάνδη μέχρι σήμερα. Στο Βιετνάμ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει τα ταξίδια χωρίς ανάγκη για θεωρήσεις διαβατηρίου για τους πολίτες της Νότιας Κορέας, χώρας που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη εστία του COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

    8.400 περιπτώσεις εξετάζονται στην Καλιφόρνια

    Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε πως αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών της Πολιτείας παρακολουθούν 8.400 ανθρώπους για τυχόν συμπτώματα του κορονοϊού, οι οποίοι έφτασαν στην Πολιτεία με εμπορικές πτήσεις από χώρες με ιδιαίτερη ανησυχία, ιδιαίτερα από την Ασία.

    Η παρακολούθηση θα επικεντρωθεί σε 8.400 ταξιδιώτες που εισήλθαν στην Καλιφόρνια μετά τις 2 Φεβρουαρίου. Η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή περίπου μόλις 200 σετ εξέτασης, έναν «ανεπαρκή» αριθμό, αλλά βρίσκεται σε «διαρκή επαφή με ομοσπονδιακές υπηρεσίες» που θα στείλουν έναν σημαντικό αριθμό νέων σετ εξέτασης μέσα στις ερχόμενες μέρες, δήλωσε ο Νιούσομ.

    Ο κυβερνήτης και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι το μέτρο αυτό είναι προληπτικό, σημειώνοντας πως ο κίνδυνος μόλυνσης στον ευρύ πληθυσμό στην Πολιτεία παραμένει χαμηλός. Μέχρι σήμερα, η Πολιτεία έχει επιβεβαιώσει 33 κρούσματα του ιού, τόνισε ο Νιούσομ. Πέντε από τα άτομα αυτά έχουν φύγει από την Καλιφόρνια.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε σήμερα πως αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών της Πολιτείας παρακολουθούν 8.400 ανθρώπους για τυχόν συμπτώματα του κοροναϊού, οι οποίοι έφτασαν στην Πολιτεία με εμπορικές πτήσεις από χώρες με ιδιαίτερη ανησυχία, ιδιαίτερα από την Ασία.

    Η παρακολούθηση θα επικεντρωθεί σε 8.400 ταξιδιώτες που εισήλθαν στην Καλιφόρνια μετά τις 2 Φεβρουαρίου. Η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή περίπου μόλις 200 σετ εξέτασης, έναν «ανεπαρκή» αριθμό, αλλά βρίσκεται σε «διαρκή επαφή με ομοσπονδιακές υπηρεσίες» που θα στείλουν έναν σημαντικό αριθμό νέων σετ εξέτασης μέσα στις ερχόμενες μέρες, δήλωσε ο Νιούσομ.

    Ο κυβερνήτης και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι το μέτρο αυτό είναι προληπτικό, σημειώνοντας πως ο κίνδυνος μόλυνσης στον ευρύ πληθυσμό στην Πολιτεία παραμένει χαμηλός. Μέχρι σήμερα, η Πολιτεία έχει επιβεβαιώσει 33 κρούσματα του ιού, τόνισε ο Νιούσομ. Πέντε από τα άτομα αυτά έχουν φύγει από την Καλιφόρνια.

    Πρώτο κρούσμα και στην Νέα Ζηλανδία

    Στην Νέα Ζηλανδία έφθασε ο κορονοϊός, καθώς το πρώτο κρούσμα αφορά σε μία μόνιμο κάτοικο της χώρας που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ιράν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για μία γυναίκα ηλικίας 60 ετών που επί του παρόντος υποβάλλεται σε θεραπεία στο νοσοκομείο του Όκλαντ και βρίσκεται σε «βελτιωμένη κατάσταση». Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, το άτομο αυτό επέστρεψε στο Όκλαντ την Τετάρτη και επισκέφθηκε το νοσοκομείο όταν άρχισε να μην νιώθει καλά.

    Οι αξιωματούχοι ζήτησαν από όλους του επιβάτες στο τελικό σκέλος της πτήσης από το Ιράν, της αεροπορικής εταιρείας Emirates, και συγκεκριμένα από το Μπαλί στο Όκλαντ, να επικοινωνήσουν μαζί τους. Ωστόσο, οι Αρχές θεωρούν πως ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι μικρός λέγοντας πως η κατάσταση είναι καλά διαχειριζόμενη. «Αν και έχουμε την πρώτη μας περίπτωση κορονοϊού, οι πιθανότητες επιδημίας της κοινότητάς μας, παραμένουν χαμηλές» ανέφερε η δήλωση.

    Ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας και οι κυβερνητικές Αρχές περιέγραψαν λεπτομερώς την μεμονωμένη αυτή περίπτωση κορονοϊού στην Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για πολίτη της χώρας που επέστρεψε πρόσφατα από το Ιράν και η κατάσταση της υγείας της βελτιώνεται. Οι Αρχές θα έρθουν σε επαφή με τα άτομα που βρισκόταν στην ίδια σειρά και τις δύο σειρές μπροστά και πίσω από το άτομο αυτό στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού – μια πτήση από το Μπαλί στις 26 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες, υπό τακτική επικοινωνία με την τοπική δημόσια υγεία.

    Να σημειωθεί πως η Νέα Ζηλανδία είναι η 48η χώρα που καταγράφεται κρούσμα κορονοϊού.

    «Ο κόσμος ετοιμάζεται για πανδημία»

    Δραματικές διαστάσεις στην κρίση του κορονοϊού δίνει το Reuters με ρεπορτάζ του τα ξημερώματα της Παρασκευής που φέρει τίτλο «ο κόσμος ετοιμάζεται για την πανδημία του κορονοϊού». «Οι ελπίδες ότι ο κορονοϊό θα περιοριστεί στην Κίνα εξαφανίστηκαν την Παρασκευή καθώς κρούσματα εμφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις άρχισαν να κάνουν αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό και οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για παγκόσμια ύφεση» ξεκινά το ρεπορτάζ του Reuters.

    Όπως σημειώνεται τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο δρόμο για την χειρότερη εβδομάδα των μετοχών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 καθώς οι αναταραχές στα διεθνή ταξίδια και την εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτεί τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

    «Ο κορονοϊός μοιάζει τώρα περισσότερο σαν πανδημία. Οι αγορές μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και αν υπάρχει μεγάλο ρίσκο, όσο βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά για την ώρα κανείς δεν μπορείς να πει πόσο θα κρατήσει (σ.σ. η κρίση του κορονοϊού και πόσο σοβαρή θα γίνει» εξήγησε στο Reuters ο Νοριχίρο Φουτζίτο, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

    Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα να είναι ο χαμηλότερος από τις 23 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το Reuters συνολικά 10 χώρες ανέφεραν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρας της Αφρικής.

    Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται, επίσης, η δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα κράτη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται. «Ο ιός αυτός έχει δυναμική πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για φόβο. Τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων προκειμένου να εμποδίσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού και να σώσουμε ζωές» είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη.

    Σε μια πρώτη «απάντηση» στην έκκληση του διευθυντή του ΠΟΥ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης των ειδικών εξουσιών που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού. Στην Ευρώπη, υπενθυμίζει το Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού διπλασιάστηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία υπήρξαν προειδοποίησεις για επερχόμενη επιδημία και στην Ελλάδα, μια πύλη εισόδου των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα.



    ΣΧΟΛΙΑ