• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Νέες χώρες στον «χορό» της επιδημίας – Δραματική η κατάσταση σε Ιταλία, Κορέα και Ιαπωνία


    Ο εφιάλτης του κορονοϊού δεν έχει τέλος

    Ασταμάτητη μοιάζει να είναι η μετάδοση του νέου κορονοϊού, που μετρά ήδη χιλιάδες κρούσματα, ενώ έχει στοιχίσει τη ζωή σε αμέτρητα θύματα. Κι ενώ ο κόσμος έχει τεθεί σε κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού, με τα μέτρα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης να αυξάνονται διαρκώς, ολοένα και περισσότερα είναι τα νέα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι που προκαλούνται από το φονικό μικρόβιο.

    Τελευταία εξέλιξη είναι αυτή της εμφάνισης του όγδοου κρούσματος στην χώρα μας, είδηση που έγινε γνωστή νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν άνδρα μέσης ηλικίας από την Θεσσαλονίκη, που αποτελεί στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος που είχε διαπιστωθεί στην χώρα μας. Ο άνδρας παραμένει στο ΑΧΕΠΑ, το νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού για την Θεσσαλονίκη, όπου και νοσηλεύεται.

    Ιταλία

    Την ίδια ώρα, με δραματικό ρυθμό αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στην γειτονική Ιταλία.

    Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες το βράδυ στην δημοσιότητα ο επίτροπος Δημόσιας Υγείας, Άντζελο Μπορέλι, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αυτή την στιγμή υπάρχουν 2.263 κρούσματα κορονοϊού, μια αύξηση 428 ατόμων σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και 79 νεκροί, 27 περισσότεροι. Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και τα 160 άτομα που θεραπεύτηκαν, δηλαδή 11 περισσότερα από προχθές.

    Ειδικότερα, τα στοιχεία της πολιτικής προστασίας δείχνουν ότι 1.326 ασθενείς βρίσκονται στην Λομβαρδία, που αποτελεί το επίκεντρο της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιταλία, 398 στην Εμίλια Ρομάνα, 297 στο Βένετο, 56 στο Πιεμόντε, 59 στην Μάρκε, 30 στην Καμπανία, 19 στην Λιγουρία, 18 στην Τοσκάνη, 11 στο Λάτσιο, 5 στην Βενέτσια Τζιούλια, 5 στην Σικελία, 6 στην Πούλια, 6 στο Αμπρούτσο, 4 στο Τρεντίνο, 3 στην Μολίσε, 8 στην Ούμπρια, ένας στην επαρχία του Μπολτσάνο, ένα στην Καλαμπρία, στην Σαρδηνία και την Μπασιλικάτα.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μόνη περιφέρεια στην Ιταλία που δεν έχει «χτυπηθεί» ακόμη από τον ιό είναι η κοιλάδα της Αόστα.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μπορέλι, τα θύματα είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 55 και 101 ετών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρόκειται κυρίως για άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, 80χρονοι και 90χρονοι, οι περισσότεροι με προηγούμενα προβλήματα υγείας. Το 10% των ασθενών με κορονοϊό, δηλαδή 229 άτομα, βρίσκεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 88% των ασθενών βρίσκεται σε τρεις περιοχές: Λομβαρδία, Εμίλια Ρομάνα και Βένετο. Κανένας από εμάς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η επόμενη εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ιταλία», συνέχισε ο Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τα πιθανά μελλοντικά σενάρια.

    «Αυτή την εβδομάδα θα είναι σημαντικό να δούμε πώς θα μεταδοθεί η μόλυνση στην Ιταλία, έχουμε μια σειρά σχεδίων και είμαστε έτοιμοι να τα αναθεωρήσουμε με βάση τα σενάρια που θα συναντήσουμε, είτε πρόκειται για μεγαλύτερης είτε μικρότερης σοβαρότητας δεδομένα. Το πιο σημαντικό είναι η συμπεριφορά και η συνειδητοποίηση της κατάστασης: Όχι στην εσφαλμένη ασφάλεια, ναι στο πλύσιμο των χεριών την αποφυγή συνωστισμένων χώρων και την περιβαλλοντική υγιεινή. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αποφυγή στενών επαφών, ώστε να αποφύγουμε την διάδοση της λοίμωξης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Πολωνία

    Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης και η Πολωνία. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας της χώρας. Ο Σουμόφσκι δήλωσε συγκεκριμένα πως πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στην Ζιελόνα Γκόρα, στην δυτική Πολωνία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η κατάστασή του είναι καλή.

    Γαλλία

    Στην επίταξη των μασκών προστασίας κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού προχωρά η γαλλική κυβέρνηση, ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

    Το σχετικό διάταγμα «σχετικό με τις απαραίτητες επιτάξεις στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στην covid-19» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς που μολύνονται από τον SARS-CoV-2. Για τον λόγο αυτό, επιτάσσονται ως τις 31 Μαΐου όλα τα αποθέματα προστατευτικών μασκών.

    Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Μακρόν στο Twitter χθες, Τρίτη, προκειμένου να απαντήσει στην ανησυχία του υγειονομικού προσωπικού της Γαλλίας, το οποίο φοβάται ότι δεν θα μπορεί να προμηθεύεται τις προστατευτικές μάσκες που είναι απαραίτητες για το επάγγελμά του.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του covid-19. Η χώρα μετρά ήδη 4 θανάτους και περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ προετοιμάζεται για μεγαλύτερη εξάπλωση της ασθένειας.

    Κίνα

    Στην Κίνα, την εστία γέννησης του νέου κορονοϊού καταγράφηκαν 38 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Ελπιδοφόρο αποτελεί το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι στην χώρα παρουσιάζουν σταθερά μειωτικό ρυθμό. Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως κατέγραψε ακόμη λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χθες, καθώς ο αριθμός έπεσε στα 119.

    Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στη Κίνα έχουν πεθάνει 2.981 άτομα από τον κορονοϊό, με τον απολογισμό παγκοσμίως να έχει φτάσει τους 3.202. Από τα 119 νέα κρούσματα, μόνο τα 4 είναι εκτός της επαρχίας Χουμπέι. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντός 24 ωρών, μετά τα 125 που καταγράφηκαν την Δευτέρα.

    Συνολικά, 2.652 άνθρωποι ανάρρωσαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία χθες, ενώ ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 390 σε 6.416, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

    Επιπλέον, από τα 80.270 κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της 3ης Μαρτίου, 27.433 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία και 49.856 αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν 520 άνθρωποι που υπάρχουν φόβοι πως έχουν μολυνθεί, ενώ υπό παρακολούθηση τελούν 6.250 άνθρωποι που είχαν στενή επαφή με ασθενείς.

    Οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της επιδημίας

    Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB), μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες που προωθούν την εφαρμογή κεντρικών πολιτικών του Πεκίνου, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ώστε αυτές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα 3.000 θύματα που έχουν από το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

    Σημειώνεται ότι από τις 28 Φεβρουαρίου, η αναφερόμενη τράπεζα έχει διαθέσει δάνεια οικονομικού ύψους 144,1 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την αποκατάσταση της λειτουργίας των γραμμών παραγωγής και 26 δισεκατομμυρίων γουάν για τον έλεγχο της επιδημίας, σύμφωνα με την CDB.

    Ιαπωνία

    Δραματική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία, με τα κρούσματα του κορονοϊού να είναι πλέον περισσότερα από 1.000.

    Σύμφωνα με τις ιαπωνικές υγειονομικές αρχές, ένα ακόμη κρούσμα επιβεβαιώθηκε την νύχτα, ενώ συνολικά το τελευταίο 24ωρο έχουν επιβεβαιωθεί 19. Κατά συνέπεια, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.001, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των 706 κρουσμάτων από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

    «Κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

    Την ίδια ώρα, οι Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε μία αέναη προσπάθεια να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Τόκιο, θα διεξαχθούν κανονικά, όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί, παρά την απειλή του κορονοϊού.

    Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίνε Σούγκα, «η Ιαπωνία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπως είχε προγραμματιστεί», εν μέσω φημών ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να αναβληθούν λόγω της απειλής του κορονοϊού.

    Χθες, η υπουργός της Ιαπωνίας που είναι υπεύθυνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Σέικο Χασιμότο, δήλωσε ότι «το συμβόλαιο απαιτεί οι Αγώνες να διεξαχθούν εντός του 2020. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι επιτρέπεται μια αναβολή μέχρι το τέλος του έτους», αν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στην κανονική έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 24 Ιουλίου.

    Κορέα

    Εκτός ελέγχου δείχνει να είναι η κατάσταση και στην Νότιο Κορέα, καθώς οι τοπικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν 516 επιπλέον κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον νέο κορονοϊό στην χώρα αγγίζει τα 5.328. Από αυτούς, 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον χειρότερο μακράν απολογισμό των συνεπειών της μετάδοσης του φονικού κορονοϊού που έχει σημειωθεί σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη εκτός της Κίνας. Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Μουν ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τις ελλείψεις που έχουν προκύψει σε προστατευτικές μάσκες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία.

    Ισραήλ

    Αυξημένα παρουσιάζονται τα κρούσματα και στο Ισραήλ, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας άλλα τρία άτομα φέρονται να έχουν μολυνθεί, φτάνοντας τον αριθμό στους 15. Μάλιστα, ο ένας εκ των τριών ασθενών είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και επέστρεψε στις 29 Φεβρουαρίου.

    ΗΠΑ

    Προβληματισμένος σχετικά με την εξέλιξη του νέου κορονοϊού φαίνεται ότι είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, στις τελευταίες δηλώσεις που πραγματοποίησε, ο Αμερικανός Πρόεδρος ομολόγησε πως σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για διακοπή των πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, όπου τα κρούσματα είναι πάνω από 1.000, όπως η Ιταλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Ο Τραμπ σχολίασε πως κοιτάζουν «πόσο άσχημα έχουν επηρεαστεί άλλες χώρες» και σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορευτούν πτήσεις προς αυτές.

    «Δεν θέλουμε να το κάνουμε, αλλά βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και θέλουμε να είμαστε αυστηροί», είπε ο Τραμπ και έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε τρεις χώρες. «Παρακολουθούμε στενά την Ιταλία, τη Νότια Κορέα, ακόμη και την Ιαπωνία και θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι, έως αυτή την ώρα, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ 9 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 122.

    Αυστραλία

    Ένα…διαφορετικό πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Αυστραλία, καθώς η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα πουλά με το δελτίο το χαρτί υγείας, αφού δεκάδες πολίτες έσπευσαν να κάνουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου για την επιδημία του κορονοϊού.

    Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο οι καταναλωτές αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στις προμήθειες και άλλων χωρών εντός των επόμενων 24ωρων.

    Για τον λόγο αυτό, η αλυσίδα Woolwarths ανακοίνωσε ότι θέτει ως όριο τα τέσσερα πακέτα ανά άτομο, ένα μέτρο που θα εφαρμόσει «ώστε να εγγυηθούμε ότι μεγαλύτερος αριθμός πελατών θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε τα επίπεδα των αποθεμάτων μας για όσο διάστημα οι εταιρείες αυξάνουν την τοπική παραγωγή και τις παραδόσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η πιο αυξημένη ζήτηση», ανέφερε η αλυσίδα σε ανακοίνωσή της.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, κυρίως μεταξύ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Princess Diamond, το οποίο παρέμεινε επί ημέρες σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Τις τελευταίες ημέρες, οι Αυστραλοί καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν κάποια προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ, κάτι που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις.

    Στους ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης χρήστες αναρτούν φωτογραφίες που δείχνουν ράφια άδεια από χαρτί υγείας, κονσέρβες και άλλα προϊόντα, όπως ρύζι και αβγά, ενώ έχουν γίνει viral τα hashtag #toiletpapercrisis (κρίση χαρτιού υγείας) #toiletpepaergate (χαρτί υγείας- γκέιτ).

    Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε άλλα προϊόντα, όπως χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά τζελ και σαπούνια. «Μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο οι πολίτες είναι ανήσυχοι και πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα. Όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο (…) Το να αγοράζουν όλο το χαρτί υγείας δεν είναι σωστό ή λογικό αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Τόνισε μάλιστα ότι τα μεγάλα καταστήματα τον έχουν διαβεβαιώσει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση προϊόντων.

    Συνολικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καταγράφηκαν 1.700 νέα κρούσματα του κορονοϊού εκτός Κίνας. Σε 72 χώρες, το σύνολο των κρουσμάτων ξεπερνούν τις 12.000, με τις 11.000 από αυτά να προέρχονται μόνο από τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ιράν.

    Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ προειδοποίησε για παγκόσμια έλλειψη και αύξηση των τιμών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού. Μάλιστα, ο Οργανισμός ζήτησε τόσο από τις εταιρίες, όσο και από τις κυβερνήσεις αύξηση της παραγωγής κατά 40%, καθώς ο αριθμός των θυμάτων ολοένα και αυξάνεται.

    Σημειώνεται ότι πάνω από 3.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του Covid-19.



    ΣΧΟΛΙΑ