• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Νέα κρούσματα και θάνατοι σε όλο τον πλανήτη – Αγωνία για τον Άγιαξ, τα μέτρα των κυβερνήσεων


    «Καλπάζει» ο κορονοϊός

    Συνολικά 89 χώρες έχουν πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με την Παλαιστίνη, την Κόστα Ρίκα, τη Νότια Αφρική και την Βοσνία, να προστίθενται στην λίστα.

    Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

    Εκτάκτως συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να συζητήσουν για την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Όπως έχει γίνει γνωστό, στη συνεδρίαση θα συζητηθούν οι δράσεις της Ένωσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη μέλη.

    Με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο Γερμανός ομόλογός του, Γενς Σπαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες, συμφώνησαν στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κορονοϊού. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 31, μετά τη θετική διάγνωση στον ιό, χθες, 21 από τους 24 ταξιδιώτες του 66χρονου από την Αμαλιάδα που νόσησε από τον κορονοϊό.

    Αγωνία στον Άγιαξ για τα τρία ύποπτα κρούσματα

    Αναστάτωση έχει προκληθεί στην ολλανδική ομάδα Άγιαξ, μετά την διαπίστωση ότι τρία μέλη του συλλόγου ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, εκ των τριών ύποπτων κρουσμάτων, που έχουν τεθεί σε καραντίνα, το ένα μέλος είναι ο Κρίστιαν Πόουλσεν και τα άλλα δύο αποτελούν μέλη του τεχνικού τιμ της ομάδας.

    Όλοι τους φέρονται να ασθένησαν μετά από παρουσία τους σε πάρτι γενεθλίων πριν μία εβδομάδα, όπου ένας από τους καλεσμένους διαγνώστηκε με κορονοϊό.

    Με δεδομένο πως τα τρία μέλη του συλλόγου ήρθαν σε επαφή με ποδοσφαιριστές και πολύ κόσμο ακόμη τα προηγούμενα 24ωρα, η αγωνία είναι μεγάλη. Στον «Αίαντα» θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, καθώς, αν βρεθούν θετικά, τότε πολύς κόσμος από τον σύλλογο θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα.

    Σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας η ρωσική πρωτεύουσα

    Οι αρχές της Μόσχας έθεσαν τη ρωσική πρωτεύουσα σε «κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας» και επέβαλαν επιπλέον μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

    Έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του δημάρχου της Μόσχας αναφέρει ότι οι Ρώσοι που επιστρέφουν από την Κίνα, την Νότια Κορέα, το Ιράν, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και από άλλα κράτη και εμφανίζουν πιθανές «δυσμενείς» ενδείξεις του κορονοϊού, πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι τους για 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά ή εκεί όπου σπουδάζουν, αναφέρει το έγγραφο.

    Η Μόσχα, μια πόλη 12 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, θα αυξήσει επίσης τους ελέγχους για όσους φθάνουν από χώρες όπου καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα κοροναϊού, ενώ το κέντρο εκτάκτων καταστάσεων της πρωτεύουσας που ασχολείται με το θέμα, θα λειτουργεί πλέον όλο το εικοσιτετράωρο.

    Η Ρωσία δεν έχει αναφέρει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό στο έδαφός της, παρότι έξι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό αλλού, υποβλήθηκαν ή υποβάλλονται σε θεραπεία. Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού, ακυρώνοντας διεθνείς πτήσεις και συστήνοντας στον κόσμο να μην ταξιδεύει στο εξωτερικό.

    Σήμερα, η Ρωσία ακύρωσε το ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο προεδρεύει συνήθως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου, ως ένα προληπτικό μέτρο κατά του κορονοϊού.

    Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν έγραψε στο μπλογκ του ότι η Μόσχα δύσκολα μπορεί να αποφύγει εντελώς τον κορονοϊό και δύσκολα μπορεί να περιορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται εδώ, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την ευημερία των πολιτών (αν σταματήσει η δραστηριότητα αυτή)», δήλωσε.

    Ο παγκόσμιος συναγερμός για την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού προκάλεσε πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου, λόγω της απότομης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, οι ανώτεροι αξιωματούχοι υποβάθμισαν την πιθανότητα ενός σοβαρού αντίκτυπου στη ρωσική οικονομία.

    Η Ρωσία είναι έτοιμη οικονομικά να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, καθώς ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να στηρίξει την αγορά με μια μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής στον απόηχο της επιδημίας του κορονοϊού.

    30 νέοι θάνατοι και 143 επιπλέον κρούσματα στην Κίνα

    Σοβαρή παραμένει η κατάσταση και στην χώρα – εστία του νέου κορονοϊού, την Κίνα, όπου καταγράφηκαν 30 νέοι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός.

    Σύμφωνα με την επιτροπή Υγείας της χώρας, από τα 30 νέα θύματα, τα 29 προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι και, από αυτά, τα 23 από την πόλη Ουχάν. Συνολικά, τα θύματα εντός της Κίνας έχουν φτάσει τα 3.042.

    Παράλληλα, οι αρχές γνωστοποίησαν πως υπάρχουν και 143 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με τον αριθμό να φτάνει τα 80.552. Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί τις Αρχές είναι το γεγονός ότι καταφτάνουν στη χώρα άνθρωποι από το εξωτερικό, όπου έχουν μολυνθεί κι αυτοί με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, 16 από τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών έχουν να κάνουν με ανθρώπους που μόλις μπήκαν στη χώρα, εκ των οποίων τα τέσσερα μόνο βρέθηκαν χθες.

    Πρόκειται για άτομα που αφίχθησαν από την Ιταλία, η οποία μετράει ήδη 148 νεκρούς, τους περισσότερους που έχει μια χώρα εκτός Κίνας. Άλλα 11 άτομα έφτασαν με κορονοϊό στη χώρα από το Ιράν. Όλοι τους τέθηκαν σε απομόνωση. Στο Ιράν καταγράφονταν 3.513 κρούσματα και 107 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας ως χθες, Πέμπτη.

    Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Νότια Κορέα

    Την ίδια ώρα, κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Νότιο Κορέα, με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θυμάτων του κορονοϊού να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έκαναν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, κατεγράφησαν 7 νέοι θάνατοι από την επιδημία, αυξάνοντας τον απολογισμό σε 42 νεκρούς.

    Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα, η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές όπου καταμετρώνται οι περισσότεροι ασθενείς εκτός της επικράτειας της Κίνας, καταγράφηκαν επίσης 196 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 6.284. Ο εν λόγω αριθμός είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται εκτός Κίνας.

    Ανεξήγητο κρούσμα στον Καναδά

    Οκτώ πιθανά κρούσματα του φονικού κορονοϊού ανακοίνωσε ότι εντόπισε η Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Ανάμεσά στα ύποπτα αυτά κρούσματα υπάρχει και ένα που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News, πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

    Η εν λόγω γυναίκα είναι περίπου 50 χρονών και ζει στην περιφέρεια του Βανκούβερ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η γυναίκα δεν είχε πρόσφατα επαφή με κάποιον ο οποίος να βγήκε θετικός στον κορονοϊό, αλλά ούτε και με κάποιον που να επέστρεψε από κάποια χώρα που να πλήττεται από την επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα κρούσματα, πρόκειται για άτομα που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με ασθενή στην περιοχή Φρέιζερ που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το δίκτυο.

    Άλλοι δύο ασθενείς, ένα ζευγάρι περίπου 50 και 60 ετών, επέστρεψαν πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Ιράν, ενώ το όγδοο κρούσμα ήταν κάτοικος του Σιάτλ που επισκεπτόταν συγγενείς στην περιοχή Φρέιζερ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Βρετανική Κολομβία έχει πλέον καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από τα οποία οι 4 ασθενείς ανένηψαν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας (BCCDC).

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη καναδική επαρχία γειτονεύει με την πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώνει 70 κρούσματα του κορονοϊού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

    Αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Οικονομική βοήθεια 8,3 δισ. αποφάσισε το Κογκρέσο

    Ακόμη έναν νεκρό θρηνούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το 12ο θύμα του κορονοϊού στις ΗΠΑ προέρχεται από την πολιτεία της Ουάσιγκτον και την κομητεία Κινγκ. Ο θάνατος αυτός αποτελεί το 11ο θύμα από την συγκεκριμένη πολιτεία στα δυτικά των ΗΠΑ, με ένα άτομο ακόμη να έχει πεθάνει στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Σήμερα ανακοινώθηκε πως μόνο στην κομητεία Κινγκ επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα, ενώ στο Τέξας και την κομητεία Χάρις στο Τέξας καταγράφηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα του ιού στην Πολιτεία. Πολλά από τα κρούσματα στην περιοχή συνδέονται με έναν οίκο ευγηρίας στο Κέρκλαντ, προάστιο του Σιάτλ. Από εκεί προέρχονται και οι έξι από τους έντεκα θανάτους στην περιοχή.

    «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την αυξανόμενη εξάπλωση του Covid-19 στην κομητεία Κινγκ. Όλοι οι κάτοικοι της κομητείας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις δημόσιας υγείας», τόνισαν οι αξιωματούχοι υγείας της κομητείας αυτής.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην κομητεία Κινγκ ανήλθε σε 51. Δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στην κομητεία, ενώ σε όλη την πολιτεία της Ουάσινγκτον υπάρχουν 70 κρούσματα. Στην κομητεία Χάρις του Τέξας, ένας άνδρας και μια γυναίκα νόσησαν από τον κορονοϊό.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σήμερα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κορονοϊού, ο οποίος εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γερουσία τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της έκτακτης αυτής χρηματοδότησης, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών αιρετών, η οποία ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Θετικός στον ιό ένας 16χρονος στην Αυστραλία – Έκλεισε το πρώτο σχολείο

    Ένας 16χρονος μαθητής στην Αυστραλία επιβεβαιώθηκε χθες ότι είναι θετικός στον κορονοιό, αναγκάζοντας την χώρα να αποφασίσει για πρώτη φορά από την εμφάνιση του ιού την αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας όπου φοιτά.

    Την είδηση του νέου κρούσματος έκαναν γνωστή οι αρχές της Αυστραλίας. Ο 16χρονος μαθητής προστέθηκε στον κατάλογο των κρουσμάτων της χώρας που έχει φτάσει τους 60, με την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας να κλείνει το Epping Boys High School στο οποίοι φοιτά, για τουλάχιστον μία ημέρα. Το σχολείο φιλοξενεί περίπου 1.200 μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα τεθούν σε απομόνωση ως το Σαββατοκύριακο, καθώς ο νεαρός μαθητής ήρθε σε επαφή με πολλούς συμμαθητές του και άλλα παιδιά τα προηγούμενα 24ωρα.

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον προειδοποίησε ότι το κόστος της περίθαλψης των ασθενών ενδέχεται να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας (589 εκατ. ευρώ). Ο Μόρισον είπε πως προέτρεψε με επιστολή του τις πολιτειακές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα ταμείο ειδικού σκοπού με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων Αυστραλίας, ώστε να χρηματοδοτηθεί η περίθαλψη των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, προειδοποιώντας πως το ποσό αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί ότι δεν επαρκεί.

    «Η εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή είναι πως το κόστος θα μπορούσε να φθάσει το 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Ελπίζω ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το ποσό. Αλλά ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός.

    Αμερικανός τουρίστας το πρώτο κρούσμα στο Μπουτάν

    Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού επιβεβαίωσε και το απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν. Πρόκειται για έναν 76χρονο Αμερικανό τουρίστα, ο οποίος μάλιστα έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον 90 ακόμη άτομα, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό για πιθανά νέα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα.

    Ο 76χρονος άνδρας έφτασε στο Μπουτάν από την Ινδία στις 2 Μαρτίου. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη και κατόπιν εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι ο τουρίστας έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού του Μπουτάν, Λοτάι Τσέρινγκ στο Facebook.

    Ο ασθενής αναχώρησε από την Ουάσινγκτον στις 18 Φεβρουαρίου και βρισκόταν στην Ινδία από τις 21 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας του Μπουτάν έχουν εντοπίσει περίπου 90 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή στη χώρα. Κάποιοι από αυτούς τέθηκαν σε καραντίνα, αν και προς το παρόν κανένας δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Παλαιστίνη

    Επτά κρούσματα μετρά και η Παλαιστίνη.

    Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην Βηθλεέμ, με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς να αποφασίζει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες. Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Στάγεχ, ώρες μετά την απόφαση για το κλείσιμο της Βασιλικής της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ και την απαγόρευση υποδοχής ξένων τουριστών σε ξενοδοχεία στη Δυτική Όχθη.

    «Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλους τους Παλαιστινιακούς τομείς για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του κορωνοϊού και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του», δήλωσε ο Στάγεχ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Αμπάς του έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση για την επίβλεψη της εφαρμογής του μέτρου. Βάσει αυτού, όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ακυρώνονται όλες οι κρατήσεις ξένων τουριστών.



    ΣΧΟΛΙΑ