• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Η Ευρώπη θρηνεί τα περισσότερα θύματα – Απελπιστική η κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία


    Η Ευρώπη εξακολουθεί να υποφέρει από τη φονική πανδημία του κορονοϊού και η άκρη του τούνελ δεν φαίνεται ακόμη να πλησιάζει…

    Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι η Ευρώπη αποτελεί τώρα πια το επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που πλήττει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες, σκορπώντας τον θάνατο, ξεκινώντας από την Κίνα και από μία κατάσταση που ξέφυγε, παίρνοντας τρομακτικές διαστάσεις.

    Σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού προέρχεται πλέον από την Ευρώπη.

    Ο πλανήτης θρηνεί σήμερα συνολικά 16.553 θύματα του ιού που «χτυπά» τους πνεύμονες. Εξ αυτών, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην γηραιά ήπειρο. Τρομακτικό αριθμητικό στοιχείο, μάλιστα, αποτελεί ότι 6.077 θύματα, δηλαδή περίπου το 60% των νεκρών της Ευρώπης προέρχονται μόνο από την Ιταλία.

    Η γειτονική χώρα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κράτος στον πλανήτη, αφού λίγες ημέρες πριν ξεπέρασε ακόμη και την ίδια την Κίνα, την εστία του ιού, σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

    Παρ’ όλα αυτά, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και των θυμάτων του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

    Το τελευταίο 24ωρο, τρία από τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία θρήνησαν περισσότερα από 1.300 θύματα, ενώ, αν κανείς προσθέσει τους νέους θανάτους σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία και Βέλγιο, τότε ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 1.500.

    Η Ιταλία εξακολουθεί να «αιμορραγεί» με το σύστημα υγείας της χώρας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν ξεπεράσει εαυτόν, προσπαθώντας να σηκώσουν το βάρος της κρισιμότητας της κατάστασης. Δυστυχώς, ο αριθμός των θανάτων, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να συνεχίζει την «τρελή» πορεία του στο αμείωτο.

    Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη 601 άνθρωποι στη γειτονική χώρα, νικημένοι από τα συμπτώματα του κορονοϊού. Μοναδικό αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί ότι, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αναμένεται πλέον να υπάρξει μία σταδιακή μείωση κρουσμάτων και θανάτων σε 24ωρη βάση.

    Αντίθετη σχεδόν είναι η εικόνα που υπάρχει στην Ισπανία, καθώς το μεσογειακό κράτος οδεύει όλο και περισσότερο προς την πορεία της Ιταλίας. Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι θάνατοι που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, καθώς έφτασαν τους 539, τους περισσότερους δηλαδή που έχει καταγράψει η Ισπανία σε 24ωρη βάση, με τον αριθμό να θυμίζει την ιταλική περίπτωση.

    Η Ισπανία μετρά συνολικά 2.311 θύματα, ενώ τα κρούσματα του νέου κορονοϊού φτάνουν πλέον τους 35.000 ανθρώπους. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ισπανία είναι τραγική. Ενδεικτικό αποτελεί το ότι τα νεκροτομεία στην Μαδρίτη είναι πλέον γεμάτα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες Αρχές να χρησιμοποιούν ένα παγοδρόμιο της πόλης ως νεκροτομείο για τα θύματα του κορονοϊού.

    Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός σε Τουρκία και Βρετανία φαίνεται να μεγαλώνει, καθώς πρόκειται για δύο χώρες που άργησαν να πάρουν το θέμα στα σοβαρά, με αποτέλεσμα η λήψη προστατευτικών περιοριστικών μέτρων να έρθει με μία καθυστέρηση, αυξάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων με έναν ρυθμό που ίσως θα μπορούσε, σε διαφορετική περίπτωση, να έχει αποφευχθεί.

    Η Τουρκία άργησε, ίσως περισσότερο απ’ όλα τα κράτη, να ανακοινώσει ακόμη και το πρώτο κρούσμα, ισχυριζόμενη για καιρό ότι ο κορονοϊός δεν την έχει επισκεφθεί, την ώρα που σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν πληγεί από την πανδημία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

    Πλέον, η Τουρκία δεν προλαβαίνει να ανακοινώνει νέα κρούσματα και θανάτους. Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότσα δήλωσε, στη διάρκεια της νύχτας, ότι ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 στην Τουρκία έφτασε τους 37, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 293 χθες Δευτέρα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 1.529. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 24.000 τεστ.

    Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσοκόμων, καθώς φοβούνται πως ο αριθμός των ασθενών θα ανέβει δραματικά τα επόμενα 24ωρα. Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσει και η τοπική παραγωγή χειρουργικών μασκών.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε, επιπλέον, σήμερα περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και στον αριθμό των πελατών που μπορούν να δέχονται ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα, περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τον αριθμό των επιβατών στα λεωφορεία να είναι αυστηρά καθορισμένος, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει σχολεία, καφέ και μπαρ, έχει απαγορεύσει τις μαζικές προσευχές και έχει ακυρώσει επ’ αόριστον τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ έχει αναστείλει τις πτήσεις προς πολλές χώρες.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ θα ανοίγουν από τις 09:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 21:00 το βράδυ, με έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

    Τα λεωφορεία που πραγματοποιούν αστικά ή υπεραστικά δρομολόγια θα επιτρέπεται να είναι γεμάτα έως κατά το ήμισυ, με κενά μεταξύ των επιβατών.

    Εξάλλου, η Αρχή Ανταγωνισμού της Τουρκίας κατήγγειλε χθες το βράδυ ότι έχουν παρατηρηθεί υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές κάποιων προϊόντων, κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, και προειδοποίησε ότι θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στους υπεύθυνους.

    Επιπλέον, η Άγκυρα έχει παραγγείλει γρήγορα τεστ για την covid-19 από την Κίνα, καθώς και ένα φάρμακο το οποίο οι κινεζικές αρχές χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία ασθενών.

    «Έχουμε ενεργοποιήσει τα γρήγορα τεστ. Σήμερα 50.000 έφτασαν από την Κίνα. Την Πέμπτη θα έρθουν 300.000 επιπλέον τεστ και έχουμε κάνει τις διαδικασίες για να χρησιμοποιήσουμε έως και ένα εκατομμύριο τεστ», εξήγησε ο Κότσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Στην Βρετανία, από την άλλη, οι χειρισμοί του Μπόρις Τζόνσον έφτασαν την χώρα στο σημείο να μετρά μέσα σε λίγες ημέρες αμέτρητα κρούσματα. Ο λαός της Βρετανίας έφτασε κυριολεκτικά στο σημείο να παρακαλά τον πρωθυπουργό να κλείσει τα σχολεία και να πάρει κι άλλα προστατευτικά μέτρα, κάτι που συνέβη με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

    Ωστόσο, η Βρετανία προχώρησε σε μία ξαφνική μεταστροφή, συνειδητοποιώντας ότι, χωρίς μέτρα περιορισμού, δεν γίνεται να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Μάλιστα χθες το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε καραντίνα στο σύνολό του, αφού επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Πλέον, λοιπόν, οι κάτοικοι της Βρετανίας μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για 4 βασικούς λόγους, ψώνια για τρόφιμα, άσκηση, ιατρική βοήθεια, εργασία, ενώ δεν επιτρέπεται η άσκοπη μετακίνηση.

    Την ίδια ώρα, άνοδος παρατηρείται στα κρούσματα και τους θανάτους που καταγράφει η κεντρική Ευρώπη. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Γερμανία, μέσα σε ένα 24ωρο, εμφάνισε περίπου 4.000 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει πλέον τους 123, ενώ στην Ολλανδία τα θύματα είναι 213, καθώς άλλοι 34 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους.

    Η Ελβετία, το Βέλγιο και η Δανία είχαν επίσης σημαντικό αριθμό απώλειας ζωών με 22, 13 και 11 θύματα αντίστοιχα, ενώ άλλοι 9 πέθαναν στην Πορτογαλία.

    Κατάσταση πανικού επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ΗΠΑ μέτρησαν το τελευταίο 24ωρο 2.411 κρούσματα, ενώ 29 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, με τους συνολικούς αριθμούς της πανδημίας να έχουν φτάσει στην χώρα τα 46.145 και 582 αντίστοιχα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη που έχει καταγράψει έως τώρα η χώρα.

    Συναγερμός σήμανε, παράλληλα, και στον Λευκό Οίκο, καθώς εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα.

    Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, οι Αμερικανοί, φοβούμενοι πιθανές εξεγέρσεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε αποφυλακίσεις, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού κι εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

    Στις ΗΠΑ καταγράφηκε και το πρώτο σοβαρό κρούσμα ανηλίκου, γεγονός που έχει εγείρει τον προβληματισμό σχετικά με το πώς επιδρά τελικά η μόλυνση στα νεαρά άτομα, που πιστεύεται έως τώρα ότι, ακόμη και αν νοσήσουν, θα περάσουν την μόλυνση με ήπιο τρόπο.

    Η περίπτωση μίας 12χρονης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να φέρει άλλα υποκείμενα νοσήματα προκαλεί ερωτηματικά στην θεωρία αυτή. Όπως έκανε γνωστό συγγενικό της πρόσωπο, η 12χρονη δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας και η περίπτωσή της είναι από τις λίγες που έχει βρεθεί να είναι τόσο σοβαρή σε ανήλικο άτομο.

    Οι αριθμοί των θυμάτων ανά κράτος στην Ευρώπη

    Αναλυτικά, τα θύματα που μέτρησαν μόνο χθες οι χώρες της Ευρώπης:

    Ιταλία 601
    Ισπανία 539
    Γαλλία 186
    Μ. Βρετανία 54
    Ολλανδία 34
    Γερμανία 29
    Ελβετία 22
    Βέλγιο 13
    Δανία 11
    Πορτογαλία 9
    Τουρκία 7
    Σουηδία 6
    Αυστρία 5
    Ρουμανία 4
    Νορβηγία 3
    Ιρλανδία 2
    ΕΛΛΑΔΑ 2
    Ουγγαρία 2
    Αλβανία 2
    Πολωνία 1
    Σλοβενία 1
    Σερβία 1
    Βόρεια Μακεδονία 1
    Μαυροβούνιο 1

    Σύνολο: 1.536

     



    ΣΧΟΛΙΑ