• Κοινωνία

    Κορονοϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων στην Ελλάδα 6 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας

    • NewsRoom
    Κύπρος


    Περισσότερα από 10.000 κρούσματα μόλυνσης του νέου κορονοϊού έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα στην χώρα μας

    Έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και την καταγραφή της πρώτης ασθενούς στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, τα κρούσματα μόλυνσης του κορονοϊού στην χώρα μας ξεπέρασαν τα 10.000.

    Στο διάστημα αυτό που έχει μεσολαβήσει, αρνητικό ρεκόρ σημείωσε ο Αύγουστος, που, σε πολλές περιπτώσεις ημερήσιας καταγραφής, σημείωνε εκατοντάδες κρούσματα. Συγκεκριμένα, μόνο τον Αύγουστο κατεγράφησαν 5.657 κρούσματα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά του συνόλου των 10.000 στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.

    Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για τον μήνα όπου κορυφώνεται η τουριστική σεζόν στη χώρα μας και, επομένως, καταγράφεται μεγαλύτερη κίνηση τόσο των ξένων επισκεπτών, όσο και των Ελλήνων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης.

    Τα κρούσματα κορονοϊού ανά μήνα, από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν αναλυτικά ως εξής:

    Φεβρουάριος: 7
    Μάρτιος: 1.307
    Απρίλιος: 1.277
    Μάιος: 326
    Ιούνιος: 492
    Ιούλιος: 1.068
    Αύγουστος: 5.657

    Αναφορικά με τους θανάτους από κορονοϊό, οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας, μετά τον Απρίλιο:

    Μάρτιος: 49
    Απρίλιος: 91
    Μάιος: 35
    Ιούνιος: 17
    Ιούλιος: 14
    Αύγουστος: 57

    Ο εσωτερικός τουρισμός, οι εσωτερικές μετακινήσεις που αυξήθηκαν στα τέλη Ιουλίου και κορυφώθηκαν τον Αύγουστο φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστική επίδραση στην εκτόξευση των κρουσμάτων. Επίσης, τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού τον Αύγουστο ήταν νέοι άνθρωποι, πολλοί εξ’ αυτών ασυμπτωματικοί, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην εξάπλωση του κορονοϊού.

    Την ανησυχητική πορεία του κορονοϊού τον Αύγουστο ακολούθησε η εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και των λοιμωξιολόγων να στείλουν το μήνυμα προς τους νέους, ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές, να φορούν απαραίτητα μάσκα, να κάνουν κάποιου είδους αυτο-απομόνωση για μια εβδομάδα και να προφυλάσσουν τα μεγαλύτερης ηλικίας μέλη της οικογένειάς τους. Στην κατεύθυνση αυτή, χθες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο σποτ.

    «Μετά τις διακοπές, για τουλάχιστον μία βδομάδα, προσέχουμε διπλά! Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό».

    Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 157 νέα κρούσματα στην χώρα, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να μένει για δεύτερη διαδοχική ημέρα χαμηλότερα από τα 200, (το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 177 κρούσματα).

    Ωστόσο, η κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα παραμένει ευρεία. Από τα 157 νέα κρούσματα, τα 50 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ τα 41 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Θεσσαλονίκη βεβαιώθηκαν 16 ακόμα κρούσματα, ενώ 11 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στο Ηράκλειο.

    Πώς κατανέμονται ανά περιοχή τα κρούσματα κορονοϊού

    -50 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
    -16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
    -1 στην Π.Ε. Εύβοιας
    -2 στην Π.Ε. Ζακύνθου
    -11 στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή και 1 με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
    -3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
    -1 στην Π.Ε Καβάλας
    -1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
    -1 στην Π.Ε Καστοριάς
    -1 στην Π.Ε. Κιλκίς
    -2 στην Π.Ε. Κοζάνης
    -2 στην Π.Ε. Κυκλάδων
    -1 στην Π.Ε. Λάρισας
    -1 στην Π.Ε Λασιθίου
    -7 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
    -1 στην Π.Ε. Ξάνθης
    -1 στην Π.Ε. Πέλλας
    -6 στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον
    -1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
    -1 στην Π.Ε. Τρικάλων
    -2 στην Π.Ε. Χανίων
    -1 στην Π.Ε. Χίου

    Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

    «Σήμερα ανακοινώνουμε 157 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 41 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10134, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

    2078 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4448 (43.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

    35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 51.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

    Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 262 θανάτους συνολικά στη χώρα. 93 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

    Αργότερα το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 263, καθώς ένας 86χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.



    ΣΧΟΛΙΑ