• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Έντασεις λόγω της εξάπλωσης – Εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ως προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να ανακόψουν την «φόρα» του φονικού μικροβίου

    Την ώρα που στην χώρα μας τα κρούσματα έχουν φτάσει συνολικά τα 73, με την πλειονότητα των ασθενών να προέρχονται από το γκρουπ των ταξιδιωτών που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους, τα κρούσματα των ασθενών εξακολουθούν να αυξάνονται και στις υπόλοιπες χώρες, ενώ το ένα μετά το άλλο τα κράτη αρχίζουν να ανακοινώνουν μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της επιδημίας.

    Αλβανία: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα

    Οι αρχές της Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για συγγενείς, πατέρα και γιο, που επέστρεψαν από την Ιταλία, τη χώρα που πλέον πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη πέραν της ηπειρωτικής Κίνας από την επιδημία.

    Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

    Πριν επιβεβαιωθούν σήμερα τα δύο πρώτα κρούσματα, οι αλβανικές υγειονομικές αρχές είχαν κάνει εξετάσεις σε περίπου 60 ανθρώπους που εκφράζονταν φόβοι πως μπορεί να είχαν προσβληθεί, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητικά.

    Στην Ιταλία, στην άλλη πλευρά της Αδριατικής, ζουν 400.000 Αλβανοί μετανάστες.

    Επεισόδια στην Ιταλία εξαιτίας της καραντίνας – Οικονομική βοήθεια 3,8 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση

    Στην γειτονική Ιταλία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει τεθεί σε καραντίνα. Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει περισσότερο τις δαπάνες, στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ», για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός.

    «Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μαζική θεραπεία σοκ. Για να εξέλθουμε απ’ αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Ο Κόντε πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «πλήρως» την ευελιξία που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποσχέθηκε, την περασμένη εβδομάδα, μέτρα ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να βοηθήσει την οικονομία να αντισταθεί στη χειρότερη εκδήλωση της ασθένειας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από τον τωρινό στόχο του 2,2%.

    Την ώρα που η ιταλικά κυβέρνηση εργάζεται εντατικά, με στόχο να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού στην χώρα, χθες, Κυριακή ξέσπασαν εξεγέρσεις σε τέσσερις φυλακές στην Ιταλία, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι επισκέψεις των συγγενών των κρατουμένων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και μία μη κυβερνητική οργάνωση.

    «Μετά τις τροποποιήσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τις επισκέψεις στις φυλακές μεταξύ κρατουμένων και των οικογενειών τους εξαιτίας του κορονοϊού, διεξάγονται διαμαρτυρίες των κρατουμένων» σε τέσσερις φυλακές, ανακοίνωσε το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων (Osappa). Στη Μοντένα, η εξέγερση ήταν ιδιαίτερα βίαιη και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας κρατούμενος, ανακοίνωσε η ένωση συγγενών κρατουμένων Antigone, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες του θανάτου του.

    «Είχαμε ήδη προειδοποιήσει για την όξυνση της έντασης στις φυλακές και για το γεγονός ότι ενδέχεται να καταλήξει σε τραγωδία», πρόσθεσε η ένωση. Στη φυλακή της Μοντένα τραυματίστηκαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και περίπου 20 μέλη του προσωπικού χρειάστηκε να αποχωρήσουν από τον χώρο των φυλακών, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa. Οι κρατούμενοι κατάφεραν να κλειστούν σε έναν χώρο και να αρπάξουν όπλα, δήλωσε ο Τζιοβάνι Μπαπτίστα Ντουράντε, γενικός γραμματέας του Sappe, ενός άλλου συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    Σύμφωνα με τους συναδέλφους του στη φυλακή της Μοντένα, το κτίριο «έχει καταστραφεί εντελώς». Στη φυλακή Φροσινόρε, νότια της Ρώμης, περίπου εκατό κρατούμενοι κλείστηκαν σε χώρο του κτιρίου και η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Οι κρατούμενοι παρουσίασαν έναν κατάλογο με αιτήματα, ανάμεσά τους και τη συνέχιση του επισκεπτηρίου και προσπάθησαν να διαπραγματευθούν με τη διεύθυνση των φυλακών, μετέδωσε το Ansa. Στη φυλακή Τόρε ντελ Γκάλο στην Παβία, οι κρατούμενοι κατάφεραν να κρατήσουν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους και απελευθέρωσαν δεκάδες άλλους φυλακισμένους, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Αυστρία: Επιθετικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της επιδημίας – Φόβοι για μείωση της ανάπτυξης της οικονομίας

    Θέμα χρόνου χαρακτήρισε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς την υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά της Ιταλίας, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Η Ιταλία, που γειτονεύει με την Αυστρία, έθεσε το βόρειο τμήμα της σε καραντίνα χθες, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, της οικονομικής πρωτεύουσας, καθώς εφαρμόζει πλέον πολύ πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσει την επιδημία, που παίρνει διαστάσεις με ραγδαίους ρυθμούς.

    Η Βιένη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γίνονται «αιφνίδιοι» υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορά της με την Ιταλία για δύο εβδομάδες. Η Αυστρία «ασφαλώς» θα μπορούσε να κλείσει βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις μεγάλων αριθμών ανθρώπων εάν χρειαστεί, τόνισε ο Κουρτς, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

    «Θα είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ποια μέτρα θα ληφθούν πότε. Μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες — αυτό ήταν απαραίτητο επειγόντως στην Ιταλία. Θα γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας είναι πότε θα το πράξουμε», είπε ο Κουρτς.

    Το δίλημμα είναι πώς θα αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει τα δημόσια συστήματα υγείας ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά, έκρινε ακόμη ο συντηρητικός αυστριακός καγκελάριος. «Πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά πότε θα υιοθετήσεις αυτά τα μέτρα, διότι μια εθνική οικονομία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό για πολύ μεγάλη περίοδο», προειδοποίησε.

    Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, η επιδημία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας, που προβλεπόταν να κυμανθεί από το 1,2% ως το 1,7% του ΑΕΠ φέτος. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος. Κατά τον καγκελάριο της Αυστρίας, οι «αιφνίδιοι» έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό κρουσμάτων και θα μειώσουν τις ροές ταξιδιωτών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι πτήσεις προς και από τη βόρεια Ιταλία και άλλες περιοχές και χώρες που πλήττονται, όπως το Ιράν και η Νότια Κορέα. Οι Αυστριακές Αερογραμμές έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα έως τουλάχιστον την 24η Απριλίου.

    Γερμανία: Έκτακτα οικονομικά μέτρα για να αποφευχθούν οι συνέπειες του κορονοϊού

    Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πακέτο μέτρων, με σκοπό να υποστηριχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εν μέσω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, ο οποίος εντείνει τις ανησυχίες πως επίκειται ύφεση. Η χώρα απηύθυνε έκκληση να απαγορευθούν τις επόμενες εβδομάδες όλες οι συναθροίσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων στη χώρα, όπου η ανησυχία αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας της επιδημίας.

    Τα βασικά οικονομικά μέτρα αφορούν στη διευκόλυνση προς εταιρείες σε δυσκολία να θέτουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, τη χορήγηση δανείων, ενώ προβλέπει επίσης τη δαπάνη 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

    Ως προς το μέτρο της αργίας των υπαλλήλων ή της μείωσης των ωραρίων, οι εταιρείες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του δημοσίου θα χρειάζεται να αποδείξουν ότι επηρεάζεται τουλάχιστον το ένα τρίτο των εργαζομένων τους από το προσωρινό πρόβλημα που πλήττει την παραγωγή τους. Στην περίπτωση κρουσμάτων του κορονοϊού μεταξύ των υπαλλήλων τους, το ποσοστό αυτό θα μειώνεται στο 10%.

    Η Γερμανία είχε κάνει χρήση ανάλογων μέτρων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, κάτι που επέτρεψε να μη χαθεί μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας. «Δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο», υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ απευθυνόμενος στις γερμανικές επιχειρήσεις.

    Σε ό,τι αφορά στο κονδύλι των πρόσθετων επενδύσεων, προβλέπεται για την περίοδο 2021-2024 στους τομείς των μεταφορών, των ακινήτων και της πληροφορικής. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης. Το πακέτο αυτό πάντως είναι πολύ λιγότερο εκτενές από ό,τι επιδίωκαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ο ήσσων εταίρος της κυβέρνησης τάσσονταν υπέρ ενός πολύ ευρύτερου πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήθελε να υπάρξει μείωση των φόρων και χαλάρωση των πολύ αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στη Γερμανία, ώστε να διαγραφούν χρέη πολλών κοινοτήτων σε δυσκολία, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά οι συντηρητικοί, πάντα προσηλωμένοι στη δημοσιονομική ορθοδοξία, απέρριψαν αμέσως την ιδέα.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού πλησιάζει πλέον το φράγμα των χιλίων στη Γερμανία. Μετά την Ιταλία και τη Γαλλία, αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης η οποία πλήττεται περισσότερο.

    Ο Σολτς δήλωσε πριν από λίγο στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ότι δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η επιδημία θα έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Σολτς, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς. Από την πλευρά του, ο Γενς Σπαν κάλεσε να ακυρωθούν «μέχρι νεοτέρας όλες οι συγκεντρώσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων», μέτρο που έχει ήδη υιοθετήσει η Γαλλία.

    Όμως, η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία φάνηκε να απορρίπτει την εφαρμογή του μέτρου, ανακοινώνοντας πως τα πρωταθλήματά της θα συνεχιστούν όπως προβλέπεται μέχρι τα μέσα Μαΐου, αλλά διαβεβαιώνοντας πως θα συζητήσει την κατάσταση με τις ομάδες. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, όπως στην Ιταλία, ώστε να διεξάγονται οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

    Κίνα: Κανένα νέο κρούσμα εκτός Χουμπέι το τελευταίο 24ωρο

    Από την άλλη, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην Κίνα τα τελευταία 24ωρα. Στην ηπειρωτική Κίνα, πέραν της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης, δεν καταγράφηκε χθες, Κυριακή κανένα κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού εγχωρίως, για δεύτερη συναπτή ημέρα. Ωστόσο, οι αρχές συνέχιζαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό.

    Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό αφότου το κινεζικό υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 20ή Ιανουαρίου.

    Από τα 40 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 36 εντοπίστηκαν στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν. Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67 συμπεριλαμβανομένων των 4 κρουσμάτων στην Γκανσού.

    Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.

    Μολονότι η εξάπλωση του κοροναϊού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της Κίνας συνεχίζουν να ανησυχούν για ασθενείς, τόσο ξένους όσο και Κινέζους, που ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη χώρα από περιοχές που πλήττονται. Η Σαγκάη ενέτεινε τους ελέγχους στα αεροδρόμιά της το Σαββατοκύριακο, καθώς προέκυψε πως μεταξύ των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την πόλη από χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

    Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές επαγρυπνούν διότι δεκάδες εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους — γραφεία, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια κ.ο.κ. — και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 58.600 ασθενείς ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία. Οι αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ξανά και συνιστούν σε όσους βγήκαν από τα νοσοκομεία να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

    Χθες έλαβαν εξιτήριο 1.535 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα.

    Το Σάββατο, μικρό ξενοδοχείο όπου παρέμεναν σε καραντίνα άνθρωποι που υπήρχε ανησυχία πως έχουν μολυνθεί στην επαρχία Φουτζιάν κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 10 εξ αυτών. Από τους 71 ανθρώπους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο στην πόλη Κουανγκτζού όταν το κτίριο κατέρρευσε, οι 58 τελούσαν σε καραντίνα, διευκρίνισε ο δήμος.

    Ο απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τους 3.119 νεκρούς ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 22 από το Σάββατο. Η Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ανέφερε τους 21 από τους νέους θανάτους. Οι 18 καταγράφηκαν στην Ουχάν.

    Το σύνολο των θανάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασε τους 500, με τα περισσότερα θύματα να αναφέρονται στην Ιταλία και στο Ιράν. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε άλλες χώρες — στις ΗΠΑ, πλησίαζαν τα 550.

    Παράλληλα, η Ομοσπονδία Γυναικών στη Σανγκάη, προχώρησε σε δωρεά ιατρικών ειδών προς τις γυναίκες που ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό και μάχονται κατά της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Η ομοσπονδία δώρησε μάσκες και άλλα είδη ιατρικής φροντίδας που χρησιμοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό.

    Επίθεση στην Κίνα από τον Μάικ Πομπέο

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον δυσκολεύτηκε να αντιδράσει στην επιδημία, εξαιτίας αυτών που αποκάλεσε ατελών δεδομένων από την Κίνα, υποστηρίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να λάβει ενημέρωση από το κυβερνών κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αντιδρώντας, η Ημερησία της Κίνας, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού ΚΚ, αντέτεινε σε κύριο άρθρο της σήμερα ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αντέδρασε έγκαιρα, παρότι είχε λάβει ενημέρωση από το Πεκίνο.

    «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διατυπώνεται ένας τέτοιος ανυπόστατος ισχυρισμός από τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, διότι ουδέποτε έπαψε να κατηγορεί την Κίνα αφότου ξέσπασε η επιδημία», τονίζεται στο άρθρο.

    Νότια Κορέα: Περισσότερα από 7 χιλιάδες τα κρούσματα

    Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Νότια Κορέα αυξήθηκε σε συνολικά 7.382 και το σύνολο των ασθενών οι οποίοι έχουν υποκύψει στην επιδημία έφθασε τους 51 μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

    Χθες, Κυριακή καταγράφηκαν 248 νέα κρούσματα μόλυνσης και ένας νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο στη Νότια Κορέα ανέρχεται πλέον σε 166, σύμφωνα με τα KCDC, καθώς 36 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες.

    Αξιωματούχοι εξέφραζαν χθες συγκρατημένη αισιοδοξία, διαβλέποντας επιβράδυνση του εξάπλωσης της επιδημίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος του τελευταίου δεκαημέρου.

    Ιαπωνία: Θετικό στον κορονοϊό μέλος του πληρώματος της Japan Airlines

    Μέλος του πληρώματος καμπίνας της Japan Airlines Co Ltd βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία, ένα ακόμη κρούσμα στην Ιαπωνία όπου η επιδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

    Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας ακόμη ασθενής στη νομαρχία Καναγκάουα υπέκυψε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την covid-19 σε 15, περιλαμβανομένων επτά ανθρώπων που βρίσκονταν σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που ήταν αγκυροβολημένο έξω από τη Γιοκοχάμα.

    Εξάλλου στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 485 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 696 στο κρουαζιερόπλοιο.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ένας άνθρωπος υπέκυψε στον κορονοϊό στον νομό Καναγκάουα της Ιαπωνίας, που γειτονεύει με το Τόκιο, δήλωσε ο νομάρχης, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV. Ο άνθρωπος αυτός — δεν δόθηκε κανένα επιπλέον στοιχείο, ούτε το φύλο του ούτε η ηλικία του — υπέκυψε χθες Κυριακή, σύμφωνα με τον νομάρχη.

    Εάν επιβεβαιωθεί πως ο θάνατος οφειλόταν στην ασθένεια COVID-19, θα πρόκειται για το 15ο μοιραίο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των επτά μεταξύ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

    Αυστραλία: Η κυβέρνηση εξετάζει χορήγηση οικονομικής βοήθειας 10 δισ.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων προς τους πολίτες, στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών κινήτρων 10 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) όπως μετέδωσε σήμερα το Sky News.

    Ωστόσο, η προοπτική αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του, σύμφωνα με το Sky News.

    Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν το θέμα των οικονομικών επιχορηγήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και η παροχή φορολογικών κινήτρων, καθώς η κυβέρνηση Μόρισον εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού.

    Ιράν: Ανέστειλε όλες τις πτήσεις του προς την Ευρώπη

    Η ιρανική αεροπορική εταιρία IranAir ανέστειλε όλες τις πτήσεις της προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

    «Επί τη βάσει των περιορισμών που εφαρμόζονται στις πτήσεις της (Iran Air) από την Ευρώπη για λόγους που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αεροπορική εταιρία ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, μέχρι νεοτέρας», ανέφερε το IRNA επικαλούμενο τον ICAO.

    To Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς έχουν καταγραφεί 5.823 περιπτώσεις μόλυνσης και 145 θάνατοι. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων, για την εξάπλωση του ιού εκτός της Κίνας.

    Κόστα Ρίκα: Κίτρινος συναγερμός – αυξάνονται τα κρούσματα, εκταμιεύονται κεφάλαια

    Οι αρχές στην Κόστα Ρίκα ενημέρωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην επικράτεια της χώρας αυξήθηκε σε 9 χθες Κυριακή, από 5 μία ημέρα νωρίτερα.

    Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τέσσερα κρούσματα το Σάββατο και άλλα τέσσερα χθες Κυριακή. Την Παρασκευή, ανήγγειλε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Κεντρική Αμερική. Ένας από τους ασθενείς, 54χρονος κοσταρικανός, εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο, διευκρινίζει ανακοίνωση του υπουργείου.

    «Συστήνουμε στον πληθυσμό να αποφεύγει τους χαιρετισμούς με σωματική επαφή και τις μαζικές συγκεντρώσεις εάν υπάρχουν σε αυτές άνθρωποι που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού», τονίζει στην ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας Ντανιέλ Σάλας.

    Κατά την ανακοίνωση των αρχών, στην Κόστα Ρίκα καταμετρώνται επίσης 34 ύποπτα κρούσματα. Από τα 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ένα είναι μια Αμερικανίδα που ζει στην Κόστα Ρίκα και δύο ακόμη είναι ένα ζευγάρι τουριστών από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την κοσταρικανή κυβέρνηση.

    Λόγω του υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης, η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (CNE) εξέδωσε «κίτρινο συναγερμό», μέτρο που διευκολύνει την εκταμίευση κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπάγεται επίσης ότι συστήνεται κέντρο συντονισμού στην προεδρία το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα.

    Σαουδική Αραβία: Απαγόρευσε τα ταξίδια προς 9 χώρες

    Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τα ταξίδια προς και από εννέα χώρες για τους πολίτες και τους κατοίκους της εξαιτίας της ανησυχίας για την πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ απαγορεύθηκε επίσης η είσοδος σε όλους όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες αυτές ή τις επισκέφθηκαν τις προηγούμενες 14 ημέρες, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι εννέα χώρες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, ο Λίβανος, η Συρία, η Νότια Κορέα, η Αίγυπτος, η Ιταλία και το Ιράκ.

    Σύμφωνα με την πηγή του SPA, θα ανασταλούν όλες οι πτήσεις και οι ναυτικές συνδέσεις ανάμεσα στο βασίλειο και τις εννέα χώρες, εξαιρουμένων μόνο πτήσεων ή δρομολογίων πλοίων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση πολιτών του βασιλείου και ταξιδιών ή δρομολογίων που συνδέονται με το εμπόριο.



    ΣΧΟΛΙΑ