• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Ελπίδες για εμβόλιο εντός του 2020 από τον Καναδά

    • NewsRoom


    Απομονώθηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 από ομάδα ερευνητών στον Καναδά, μέλη της οποίας ελπίζουν να αναπτύξουν εμβόλιο μέσα στο 2020.

    Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι ερευνητές του Sunnybrook και των πανεπιστημίων McMaster και Toronto, η απομόνωση του κορονοϊού θα βοηθήσει τους επιστήμονες του Καναδά -καθώς και σε όλο τον κόσμο- να αναπτύξουν καλύτερα διαγνωστικά τεστ, θεραπείες, καθώς και εμβόλια.

    «Χρειαζόμαστε σημαντικά εργαλεία προκειμένου να αναπτύξουμε λύσεις απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού. Η άμεση αντίδραση είναι κρίσιμης σημασίας, όμως οι μακροπρόθεσμες λύσεις θα έρθουν από τις μελέτες που γίνονται στα εργαστήρια γι’ αυτόν τον νέο ιό», ανέφερε η δρ Σαμίρα Μουμπαρέκα, μικροβιολόγος – ειδικός λοιμωδών νοσημάτων του Sunnybrook.

    Από την πλευρά του, ο δρ Αριντζάι Μπανέρτζι, του McMaster University, τόνισε ότι «τώρα που απομονώσαμε τον κορονοϊό SARS-CoV-2, μπορούμε να μοιραστούμε τη δουλειά μας με άλλους ερευνητές και να συνεχίσουμε τη συνεργασία.»

    Στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει ριχθεί και μια βιοφαρμακευτική εταιρεία από το Κεμπέκ του Καναδά.

    Πρόκειται για την Medicago, που ιδρύθηκε το 1997 και ανακοίνωσε πως έκανε το πρώτο βήμα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

    Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Medicago επισήμαναν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υποψήφιο βιώσιμο εμβόλιο, μόλις 20 μέρες μετά τη λήψη της γενετικής αλληλουχίας του κορονοϊού.

    Στην περίπτωση που το εμβόλιο πάρει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες Αρχές, η Medicagο θα είναι σε θέση να παράγει μέχρι και 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, σύμφωνα με τον CEO Μπρους Κλαρκ.

    Ο Κλαρκ εκτίμησε ότι οι δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό σε ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσουν το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου και -αν όλα πάνε καλά- το εμβόλιο να διατεθεί στην αγορά ήδη από τον Νοέμβριο.



    ΣΧΟΛΙΑ