• Κοινωνία

    Κοροναϊός: Αγωνία για νέα κρούσματα μετά το πρώτο στην Θεσσαλονίκη – Πανικός στην αγορά, άδειασαν τα σουπερμάρκετ

    • NewsRoom


    O κοροναϊός είναι πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα

    Ζήτημα χρόνου ήταν να εμφανιστεί και στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα κοροναϊού, ειδικότερα μετά την ευρεία εξάπλωση που παρατηρείται στην γειτονική Ιταλία τα τελευταία 24ωρα. Και, πράγματι, η Ιταλία διαδραμάτισε τελικά τον δικό της ρόλο στην εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς ο πρώτος ασθενής είναι μία Ελληνίδα αρτίως αφιχθείσα από την γειτονική χώρα.

    Η 38χρονη ασθενής είχε ταξιδέψει τις προηγούμενες ημέρες στο Μιλάνο, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη παρουσίασε υψηλό πυρετό και μετέβη στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι είναι θετική στον νέο κοροναϊό και αμέσως η 38χρονη τέθηκε σε καραντίνα στο νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

    Το υπουργείο Υγείας έσπευσε να πάρει θέση αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, συνιστώντας ψυχραιμία από όλους και τονίζοντας πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Όπως έχει γίνει, μάλιστα, γνωστό, η ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση, φέροντας ελαφριά συμπτώματα του ιού, γι’ αυτό και δεν συντρέχει λόγο ανησυχίας, όπως τόνισε και ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους: «Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στην Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους».

    Σε καραντίνα η 38χρονη – Στην απομόνωση και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της

    Μετά την εφαρμογή της κατάστασης καραντίνας της 38χρονης ασθενούς ελήφθησαν στο νοσοκομείο όλα τα απαραίτητα μέτρα, με τους ασθενείς, τους επισκέπτες και το προσωπικό να φορούν μάσκες. Παράλληλα, έχει τονιστεί από τη διεύθυνση του νοσοκομείου στους επισκέπτες των ασθενών ότι θα πρέπει να μειώσουν τον χρόνο παραμονής τους εντός του νοσοκομείου.

    Αμέσως μετά την διαπίστωση ότι η 38χρονη είναι θετική στον κοροναϊό, ξεκίνησε από τις αρμόδιες αρχές η ιχνηλάτηση όλων των επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα η ασθενής. Η ιχνηλάτηση των επαφών έγινε με βάση ειδικό αλγόριθμο, ξεκινώντας από την στιγμή που η 38χρονη μπήκε στο αεροπλάνο στο Μιλάνο, με σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα, έως τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο με τα συμπτώματα του κοροναϊού.

    Ειδικότερα, οι Αρχές εντόπισαν τους επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί και έχουν εντοπιστεί όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή η σχεδιάστρια μόδας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε, στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

    Απολυμαίνεται το Δημαρχείο, κλείνει δημοτικό σχολείο

    Από την ιχνηλάτηση των κινήσεων της 38χρονης τα τελευταία 24ωρα προέκυψε ότι, μετά την επιστροφή της από την Ιταλία, επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η πλήρης απολύμανση του χώρου, με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Ζέρβα να δηλώνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για πανικό, καθώς η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Επιπλέον, αποφασίστηκε και η προσωρινή παύση της λειτουργίας του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα από κοροναϊό, που προφανώς αφορά στην συγκεκριμένη γυναίκα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πάντως, ιχνηλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρίας με την οποία ταξίδεψε, αλλά και όλοι οι συνταξιδιώτες της. Ο υπουργός τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς θα γίνεται σωστή ενημέρωση στους πολίτες για ό,τι έχει να κάνει με τον κοροναϊό και την αντιμετώπισή του.

    «Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει αποφασίσει την ανάκληση αδειών σε όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

    Την ίδια ώρα, στα ελληνικά νοσοκομεία αναφοράς εξετάζονται και άλλες πολλές ύποπτες περιπτώσεις ατόμων που επέστρεψαν από την Βόρεια Ιταλία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και ελέγχονται για τυχόν ύποπτα συμπτώματα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει την προσοχή στους πολίτες που επιστρέφουν από την Ιταλία ή άλλες περιοχές που έχουν βρεθεί κρούσματα, να είναι προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής.

    Καθηγήτρια Παθολογίας: Αδύνατον η 38χρονη να μην έχει μεταδώσει τον ιό

    Ανήσυχη, πάντως, εμφανίστηκε η καθηγήτρια Παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, σύμφωνα με την οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως υπάρχουν και άλλα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. Ήδη μάλιστα, όπως τόνισε, αρκετά ύποπτα κρούσματα είναι υπό εξέταση.

    «Είναι τόσο κοντά η Ιταλία, που είναι αδύνατον να μην έχουμε. Η γυναίκα γύρισε την Κυριακή το βράδυ και ήταν τελείως καλά. Και την Δευτέρα ήταν τελείως καλά, αλλά ο μπελάς με αυτόν τον ιό είναι το γεγονός ότι μεταδίδεται στο στάδιο επώασης, όταν δηλαδή δεν έχεις απολύτως κανένα σύμπτωμα. Πιθανότατα το έχει μεταδώσει και σε άλλους, τους βρήκαν όλους. Όλοι με χαρά δέχθηκαν να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Και απ’ ό,τι ξέρω έγινε ανίχνευση και στο αεροπλάνο με ποιους ήταν. Γιατί ισχύει οι δύο σειρές που είναι μπροστά σου και οι δύο σειρές που είναι πίσω, όπως και τα δύο πλάγια έχουν πιθανότητα, να έχουν μολυνθεί. Το ποσοστό είναι πολύ δύσκολο να σας το πω», είπε η κ. Γιαμαρέλλου μιλώντας στο Mega.

    Πανικός στην αγορά: Αδειάζουν τα ράφια σε χρόνο ρεκόρ

    Την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει πως η κατάσταση με την ασθενή στην Θεσσαλονίκη είναι υπό έλεγχο, οι πολίτες δεν φαίνεται να καθησυχάζονται. Αντιθέτως, ο πανικός φαίνεται ότι έχει καταλάβει τους Έλληνες, μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην χώρα. Προβληματισμό προκάλεσε η διαπίστωση ότι, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η είδηση για την 38χρονη, τα ράφια των σουπερμάρκετ σε διάφορες πόλεις της χώρας άρχισαν να αδειάζουν με ταχείς ρυθμούς.

    Στην Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, η κίνηση στα σούπερ μάρκετ ήταν ανεβασμένη ήδη από το μεσημέρι κατά 150%, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε διευθυντής γνωστής αλυσίδας καταστημάτων στο thestival. Οι αρμόδιοι ξεκαθάρισαν ότι, προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτημα με τις προμήθειες. Ωστόσο, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν επιπλέον παραγγελίες, καθώς αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο η ζήτηση τις επόμενες ημέρες.

    Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος. Σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Πεύκη, αρκετά ράφια άδειασαν το απόγευμα. Ζυμαρικά, αλεύρια, κατεψυγμένα προϊόντα έγιναν καπνός, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και αντισηπτικά προϊόντα και άλλα προϊόντα υγιεινής, όπως χαρτομάντηλα κ.α.



    ΣΧΟΛΙΑ