• Κοινωνία

    Κόμπι Μπράιαντ: Το ηχητικό ντοκουμέντο-προειδοποίηση που δεν άκουσε ο πιλότος – «Πετάτε πολύ χαμηλά…»

    • NewsRoom

    Ο Κόμπι Μπράιαντ με την κόρη του, Τζιάνα σκοτώθηκαν σε πτώση ελικοπτέρου


    Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου που επέβαινε ο «μύθος» του NBA, Κόμπι Μπράιαντ προσπαθούν να διαλευκάνουν οι Αρχές του Λος Άντζελες, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τον άδικο χαμό του μπασκετμπολίστα και οκτώ ακόμη ατόμων

    Οι αρχές του Λος Άντζελες προσπαθούν να διακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη και το Sikorsky συνετρίβη, με αποτέλεσμα και οι εννέα επιβαίνοντες σε αυτό να βρουν τραγικό θάνατο. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τύπος ελικοπτέρου έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως η «λιμουζίνα» των ελικοπτέρων, ως κορυφαίος τύπος ελικοπτέρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ESPN, το ελικόπτερο «βούτηξε» στο έδαφος όταν επιχείρησε μια ανοδική στροφή αριστερά στα 2.400 πόδια υψόμετρο. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το ESPN, λίγα λεπτά νωρίτερα ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου είχε επικοινωνήσει με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για να τους ενημερώσει ότι είχε αρχίσει την άνοδο, «για να περάσω πάνω από το στρώμα με τα σύννεφα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα LiveATC.net φέρνει στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, από την επικοινωνία του πιλότου του ελικοπτέρου με τους ελεγκτές. Στο ντοκουμέντο αυτό, ακούγεται χαρακτηριστικά ένας εκ των ελεγκτών να λέει χαρακτηριστικά στον πιλότο ότι «είσαι πολύ χαμηλά» για να τον παρακολουθούν τα ραντάρ. Παράλληλα, στο ηχητικό ντοκουμέντο αποτυπώνεται η αγωνία του πιλότου, που έχει χάσει τον προσανατολισμό του, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Στη συνέχεια, το σήμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ελεγκτικά ραντάρ και λίγο αργότερα συνετρίβη.

    Εικόνες από το δυστύχημα του Κόμπι Μπράιαντ, πηγή: AP

    Η ομάδα των ελεγκτών, επομένως, είχε επισημάνει στον πιλότο την αδυναμία των ραντάρ να παρακολουθούν την πορεία του ελικοπτέρου, εξαιτίας του πολύ χαμηλού ύψους στο οποίο πετούσε, ωστόσο φαίνεται πως ο πιλότος δεν μπόρεσε να αποτρέψει την κατάσταση και να αποφύγει τη σύγκρουση με το έδαφος, που κόστισε τη ζωή και στους 9 επιβαίνοντες του ελικοπτέρου.

    Το ιστορικό του πιλότου μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνών των ερευνητών του National Transportation Safety Board, που έχουν αναλάβει την υπόθεση. Στην έρευνα εντάσσεται και η κατάσταση και συντήρηση του ελικοπτέρου, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 10 ημέρες για να εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

    Στα σενάρια που επικρατούν σχετικά με την πτώση του ελικοπτέρου του Κόμπι Μπράιαντ, κυριαρχούν δύο υποθέσεις: Το ένα αφορά σε περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης και το άλλο σε μηχανική βλάβη.

    O Kόμπι Μπράιαντ με την 13χρονη κόρη του, Τζιάννα, που «έσβησαν» στο δυστύχημα του ελικοπτέρου, πηγή: AP

    Ο πρώην πιλότος του διάσημου αθλητή, πάντως, ο Kurt Deetz, βετεράνος πιλότος ελικοπτέρων με τεράστια γνώση και εμπειρία στο συγκεκριμένο μοντέλο ελικοπτέρου, δήλωσε σχεδόν βέβαιος ότι η μηχανική βλάβη δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο ελικόπτερο διαθέτει δύο μηχανές, πολύ υψηλής ποιότητας, φτιαγμένες από την Κάντιλακ. «Το ενδεχόμενο να καταστράφηκαν και οι δύο μηχανές; Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο πιλότος.

    Το σενάριο της πτώσης εξαιτίας της ομίχλης ενισχύεται και από τις καταθέσεις που έδωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες. Στην περιοχή που συνέβη η τραγωδία, η παρουσία ομίχλης ήταν πολύ έντονη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι, σαν από τραγική ειρωνεία, λίγη ώρα μετά το δυστύχημα, ο σερίφης της περιοχής διέταξε την απαγόρευση πτήσης των ελικοπτέρων.

    Επιπλέον, όσοι ήταν εκεί και έγιναν μάρτυρες του αεροπορικού δυστυχήματος, μίλησαν για εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα και για πολύ χαμηλή πτήση του ελικοπτέρου.

    Το ελικόπτερο που μετέφερε τον βετεράνο σταρ του NBA και των Λέικερς συνετρίβη γύρω στις 10 το πρωί της Κυριακής (ώρα Λος Άντζελες), κοντά στην δρόμο Las Virgenes. Ένας ακόμη μάρτυρας, ο 61χρονος Scott Daehlin δήλωσε ότι είδε το ελικόπτερο να πετά πολύ χαμηλά και έγειρε αριστερά πριν πέσει στο έδαφος.

    Όλοι παρακολουθούν συγκλονισμένοι το τραγικό νέο



    ΣΧΟΛΙΑ