ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του ηλικιακού ορίου πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι σχετική πρόταση θα μπορούσε να κατατεθεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
«Πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε διάσκεψη στην Κοπεγχάγη σχετικά με την προστασία των παιδιών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
«Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να καταθέσουμε νομική πρόταση αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία εξετάζει επί του παρόντος ζητήματα ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο.
Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αύξηση του ηλικιακού ορίου χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα 15 έτη ή έχουν ζητήσει μία πανευρωπαϊκή λύση για το ζήτημα.
«Η παιδική ηλικία και η πρώιμη εφηβεία είναι καθοριστικές περίοδοι διαμόρφωσης και πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας περισσότερο χρόνο ώστε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε αυτή την ευάλωτη φάση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι η Ε.Ε. μπορεί να διδαχθεί από την «πρωτοπόρο» Αυστραλία, η οποία έχει ήδη αυξήσει το ελάχιστο ηλικιακό όριο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα 16 έτη.
Η αύξηση του ηλικιακού ορίου σημαίνει ότι οι τεχνολογικές εταιρείες απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας να καταστήσουν τις πλατφόρμες τους ασφαλείς «εκ σχεδιασμού», όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τις πλατφόρμες, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
Ο περιορισμός της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συγκεκριμένες ηλικίες εξαρτάται από την «αξιόπιστη επαλήθευση της ηλικίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, παραπέμποντας στη νέα εφαρμογή επαλήθευσης της ηλικίας της Ε.Ε. που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Η εφαρμογή αυτή δέχθηκε έντονη κριτική εξαιτίας σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας, ωστόσο η φον ντερ Λάιεν επέμεινε από την Κοπεγχάγη ότι «πληροί όλες τις προϋποθέσεις».
Διαβάστε επίσης:
Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει μία εκτεταμένη πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια»
Κομισιόν: «Ενεργοποιούνται μέτρα στήριξης για τους αλιείς και την υδατοκαλλιέργεια»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Michael McGrath στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη: «Εξαιρετική πρόοδος της ελληνικής Κυβέρνηση στο Κράτος Δικαίου»
- UniCredit: Νέο σχέδιο μεταφοράς πιστωτικού κινδύνου για δάνεια €3 δισ. – Αφορά τις CaixaBank και Banco Sabadell
- Βρετανία: Παραιτήθηκε και άλλη υφυπουργός της κυβέρνησης Στάρμερ
- Propeller Club: Επιχειρηματικό γεύμα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για την ενίσχυση των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας–ΗΠΑ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.