• Κοινωνία

    Κολλέγιο Αθηνών: Τα 9 μέτρα της Διοίκησης για το περιστατικό bullying – Ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Ανηλίκων

    • NewsRoom
    Ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών

    Ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών


    Σε εννέα συντονισμένες κινήσεις προχώρησε η Διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών, μεταξύ των οποίων και το να ζητήσει ακρόαση από τον  Εισαγγελέα Ανηλίκων η οποία έλαβε χώρα, για να αντιμετωπίσει το περιστατικό bullying που σημειώθηκε στο δημοτικό σχολείο Κολλέγιο Αθηνών – Μποδοσάκειο στην Κάντζα.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό επίθεσης με θύμα ένα παιδί της πρώτης Δημοτικού από μαθητές της Δ’ Δημοτικού.

    Όπως αποκάλυψε αποκλειστικά το mononews.gr, το παιδί έγινε δέκτης πράξεων εκφοβισμού από τους μεγαλύτερους μαθητές παραπάνω από μία φορά, με τις επιθέσεις να φέρεται ότι έγιναν στο δάσος που περιβάλλει το Μποδοσάκειο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι  η Διοίκηση του σχολείου, στην ενημέρωση σχετικά με την έρευνα που διεξήγαγε και τα μέτρα που έλαβε, κάνει αναφορά σε «όσους, ευτυχώς ελάχιστους, επιδίδονται, προφανώς κατ’ επάγγελμα, σε ανοίκειες, δυσφημιστικές, συκοφαντικές και χυδαίες επιθέσεις εναντίον της όλης Κολλεγιακής οικογένειας με άθλια σχόλια και με υπονοούμενα».

    Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι μεταξύ των μέτρων, ήταν και το αίτημα για ακρόαση από τον Εισαγγελέα Ανηλίκων, η οποία έχει ήδη λάβει χώρα, αποδεικνύει από μόνο του την σοβαρότητα του περιστατικού που σημειώθηκε και στο οποίο δεν θα μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια οι δημοσιογράφοι.

    Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε το Κολλέγιο Αθηνών:

    Προς:

    Την Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ του ΕΕΙ
    Members of the Athens College Board of Trustees
    Μέλη του Σωματείου «Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα»
    Μέλη των Διευθύνσεων του Κολλεγίου Αθηνών
    Μέλη των Διευθύνσεων του Κολλεγίου Ψυχικού
    Μέλη των Διευθύνσεων του Νηπιαγωγείου «Ιωάννης Μ. Καρράς»
    Τις Προέδρους και Γραμματείς Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών
    των σχολικών μονάδων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού
    Τους Γονείς Μαθητών Δημοτικών Σχολείων Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Την 25η Ιανουαρίου 2023, η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών-Μποδοσακείου εντόπισε περιστατικό σχολικής βίας και παρενόχλησης από τέσσερις μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές, με θύμα μικρότερο σε ηλικία μαθητή.

    Αμέσως μόλις το περιστατικό περιήλθε σε γνώση του Σχολείου μας, προχωρήσαμε αυτόματα σε όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης. Μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, η οποία ολοκληρώθηκε ταχύτατα λόγω της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης του θέματος, η Διεύθυνση έλαβε τα ακόλουθα μέτρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και πάντα με τη συνδρομή τους, ιδίως μάλιστα της αρμόδιας Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου, με την οποία βρίσκεται εξαρχής σε διαρκή επικοινωνία:

    • Κάλεσε την 25η, την 26η και την 27η Ιανουαρίου τους γονείς όλων των εμπλεκομένων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου ΑθηνώνΜποδοσακείου, τόσο του παθόντος, όσο και των υπαιτίων, και τους ενημέρωσε αναλυτικά.

    • Ζήτησε άμεσα από τους δασκάλους των μαθητών, του παθόντος και των υπαιτίων, καθώς και από το λοιπό διοικητικό προσωπικό τις απαραίτητες διευκρινίσεις και εξηγήσεις.

    • Συγκάλεσε εκτάκτως την 27η και την 31η Ιανουαρίου τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου ΑθηνώνΜποδοσακείου, ο οποίος και αποφάσισε την άμεση αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές-υπαιτίους ως αυτονόητη παιδαγωγική πράξη ελέγχου και προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη στο μέλλον παρόμοιων απαράδεκτων και επικίνδυνων συμπεριφορών σε βάρος μαθητών και μαθητριών, αλλά και κρούσματα μιμητισμού που προκαλεί η ατιμωρησία. Όμως, δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, ο νόμος δεν επιτρέπει την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για μαθητές και για μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εν μέσω του διδακτικού-σχολικού έτους, χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εδόθη.

    • Ενημέρωσε άμεσα την αρμόδια Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και τον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής για την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

    • Προχώρησε άμεσα στην αλλαγή και στην τοποθέτηση των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών-υπαιτίων σε διαφορετικά τμήματα της τάξης, αλλά και των ξένων γλωσσών και των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

    • Ζήτησε άμεσα ακρόαση από τον Εισαγγελέα Ανηλίκων για να τον ενημερώσει αναλυτικώς και η ακρόαση ήδη έλαβε χώρα.

    • Προσέφερε άμεσα και προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στον παθόντα μαθητή, και η Ψυχοπαιδαγωγική Υπηρεσία του Σχολείου μας λαμβάνει παιδαγωγικά μέτρα για όλους τους εμπλεκομένους μαθητές.

    • Εντατικοποίησε έτι περαιτέρω τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα σχολικής βίας με βάση πάντα τις αρχές και τις αξίες αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης που πρεσβεύει διαχρονικά το Σχολείο μας.

    • Κατέστησε μέρος του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών-Μποδοσακείου μη προσβάσιμο στους μαθητές και στις μαθήτριες και έδωσε τις σχετικές εντολές αυστηρότερης επιτήρησης των χώρων στο αρμόδιο προσωπικό.

    Η Διεύθυνση του Σχολείου δηλώνει κατηγορηματικά και προς κάθε κατεύθυνση – ιδιαίτερα μάλιστα σε όσους, ευτυχώς ελάχιστους, επιδίδονται, προφανώς κατ’ επάγγελμα, σε ανοίκειες, δυσφημιστικές, συκοφαντικές και χυδαίες επιθέσεις εναντίον της όλης Κολλεγιακής οικογένειας με άθλια σχόλια και με υπονοούμενα, που, φυσικά, καταρρίπτονται από τις άμεσες ενέργειές αυτής και του Συλλόγου Διδασκόντων για την ακριβοδίκαιη παιδαγωγικά και με απόλυτη ενσυναίσθηση επίλυση του θέματος – ότι είχε, έχει και θα έχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου τύπου απαράδεκτη και επικίνδυνη μαθητική διαγωγή και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους γονείς όλων των μαθητών και όλων των μαθητριών μας και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας για την πρόληψη ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.

    Το Σχολείο μας πιστεύει απόλυτα ότι όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες οφείλουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις σύγχρονες και ιδιαίτερα επικίνδυνες εκφάνσεις του σχολικού εκφοβισμού, που λαμβάνουν ενίοτε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την υιοθέτηση νομικών ρυθμίσεων και με τη χρήση νομικών εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα κυρίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Το Σχολείο μας, πρωτοπόρο και σε αυτό το θέμα, επεξεργάστηκε και υιοθέτησε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 την «Πολιτική Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας και Παρενόχλησης στον Χώρο Εργασίας και Πολιτική Διαχείρισης Εσωτερικών Καταγγελιών για Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης». Το Κολλέγιο είναι το πρώτο ιδιωτικό σχολείο με τέτοιο Κανονισμό, γιατί, πάνω από όλα, θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα τη σωματική και την ψυχική ασφάλεια και ισορροπία των μαθητών, των μαθητριών και των εργαζομένων του.

    Επιπρόσθετα, η Ψυχοπαιδαγωγική Υπηρεσία του Σχολείου μας ασχολείται συστηματικά με την ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα σχολικού εκφοβισμού. Περαιτέρω, τον Σεπτέμβριο του 2020 ιδρύθηκε η Διεύθυνση Διαφορετικότητας και Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία, μεταξύ άλλων, συνεισέφερε και συνεισφέρει προς τον σκοπό αυτό.

    Επί 100 σχεδόν χρόνια, το Κολλέγιο είναι ταγμένο στη διαπαιδαγώγηση υπεύθυνων πολιτών με αρχές, αξίες, ήθος και υψηλά ιδανικά για την Πατρίδα. Θα συνεχίσει την πορεία του και θα συνεισφέρει με κάθε μέσο, ώστε ο σχολικός εκφοβισμός να αντιμετωπιστεί συνολικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά από την Πολιτεία, τους
    εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τις μαθητικές κοινότητες.

    Καθηγητής Κώστας Συνολάκης
    Διευθυντής/President



    ΣΧΟΛΙΑ