• Κοινωνία

    Κύπρος: Εμπόλεμη ζώνη η Χλώρακα με επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Σύρων μεταναστών – Συναγερμός στην Κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Επεισόδια στη χλώρακα της Κύπρου


    Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, μετά τη δεύτερη νύχτα επεισοδίων στη Χλώρακα της Πάφου, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

    Στη σύσκεψη υπό τον κ. Χριστοδουλίδη συμμετείχαν η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο διοικητής της ΚΥΠ και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Ο τελευταίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σύσκεψη «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε ενδελεχώς και δια ζώσης για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χλώρακα.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές, ώστε να διασφαλιστεί αυτό που πρέπει, η ασφάλεια στην περιοχή με όλους τους τρόπους που διαθέτει το κράτος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχετε γίνει μάρτυρες του γεγονότος ότι η κυβέρνηση από τη μέρα που ανέλαβε αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό, το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, με όλους τους τρόπους. Έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι ελεύσεις, έχουν αυξηθεί οι επιστροφές, έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο οι εξετάσεις των αιτήσεων.

    Τι συμβαίνει στη Χλώρακα

    Στη Χλώρακα διαβιούσαν παράνομα στο κτιριακό συγκρότημα Άγιος Νικόλαος περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Τις προηγούμενες ημέρες άτομα συριακής καταγωγής διαμαρτυρήθηκαν για την διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στο κτιριακό συγκρότημα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, για λόγους ασφάλειας,  η άμεση εκτέλεση και εφαρμογή του διατάγματος για απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος. Αποφασίστηκε επίσης να αρχίσει η καταγραφή των μεταναστών και να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου.

    Οι μετανάστες από το συγκρότημα που είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου θα μεταφέρονταν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου. Σε όσους είχε δοθεί ήδη καθεστώς πρόσφυγα από την Κυπριακή Δημοκρατία,  επρόκειτο να δοθεί περίοδος δύο εβδομάδων από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταγραφής για να βρουν νόμιμη στέγη. Τέλος όσοι βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται αμέσως.

    Το απόγευμα της Κυριακής, περίπου 300 Σύροι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Ελευθερίας στη Χλώρακα για να διαμαρτυρηθούν. Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά, ωστόσο στη συνέχεια κάποιοι διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ξεκίνησαν επεισόδια στην περιοχή. Η αστυνομία έγινε, μάλιστα, αποδέκτης καταγγελιών από δύο πρόσωπα τα οποία κατήγγειλαν πως δέχθηκαν επίθεση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους, ενώ έγιναν επίσης καταγγελίες για πρόκληση ζημιών σε σπίτια.

    Ομάδες νεαρών Ελληνοκυπρίων αποφάσισαν να αντεπιτεθούν, ξεκινώντας βίαιες συγκρούσεις αργά το βράδυ της Κυριακής, με την αστυνομία να προχωρά σε 4 συλλήψεις.

    Ωστόσο τα πράγματα δεν ηρέμησαν. Νέα  βίαια επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και μεταναστών ξέσπασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενώ εκείνη την ώρα πραγματοποιούταν σύσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με εκπροσώπους Σύρων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, έπειτα από νέα διαμαρτυρία των αλλοδαπών.

    Η αστυνομία προχώρησε τελικά στη σύλληψη 21 ατόμων, Σύρων και Ελληνοκυπρίων, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από ρίψη βόμβας μολότοφ.

    Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ένας Σύρος ο οποίος φέρεται να εντοπίστηκε υπό την επήρεια ναρκωτικών. Ο Σύρος φέρεται να επιτέθηκε σε αστυνομικούς,  ενώ νωρίτερα είχε καλέσει με αναρτήσεις του τους υπόλοιπους αλλοδαπούς σε βίαιη εξέγερση. Μάλιστα, την Τρίτη, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας ρωτήθηκε αν ο συγκεκριμένος Σύρος διαδηλωτής βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό της Αστυνομίας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διέψευσε πως συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αλλά υποστήριξε πως συνόδευε έναν εκ των Σύρων εκείνη την ώρα. «Από εκείνη την ώρα που βρέθηκε στον αστυνομικό σταθμό καταγγέλθηκε για κάποιες άλλες δηλώσεις και αναρτήσεις του και στη συνέχεια συνελήφθη», ανέφερε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «όποιοι έχουν παραβιάσει τον νόμο θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

    Διαβάστε επίσης

    Εντοπισμός και διάσωση 36 ατόμων στη Σάμο

    Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 45χρονος που συνελήφθη για τις φωτιές στον Αυλώνα

    Λέσβος: Βαριές ποινικές κυρώσεις σε όσους κακοποίησαν ζώα σε «γαϊδουροδρομίες»



    ΣΧΟΛΙΑ