• Κοινωνία

    Καιρός: Στα «λευκά» και σήμερα η Ελλάδα από τον Ηφαιστίωνα

    • NewsRoom
    χιονιάς


    Συνεχίζεται με έντονα καιρικά φαινόμενα ο Ηφαιστίων

    Για σήμερα, Δευτέρα, ανήμερα των Θεοφανείων, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, στα βορειοδυτικά αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (στα πεδινά της ανατολικής Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης).

    Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές) και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

    Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις, 7 με 8 μποφόρ και στο Αιγαίο 9 με 10 και τοπικά έως 11 μποφόρ.

    Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή και στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

    Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για όλα τα μέρη της Ελλάδας:

    Μακεδονία, Θράκη

    Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι θα υπάρξουν στις πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 6 με 8 μποφόρ και στο Θρακικό τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

    Αναμένονται τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι αυξημένες το πρωί στα νότια, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο, τοπικά η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος 

    Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές. Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές, θα υπάρξουν νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, κυρίως των νοτιότερων περιοχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες το πρωί στην Κρήτη θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και τα ημιορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 7 με 9 και τοπικά στα δυτικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα) και πιθανώς πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές. Στα Δωδεκάνησα θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί, 7 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 με 11 μποφόρ. Στα νότια, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

    Αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα), κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. Στις πεδινές περιοχές θα υπάρξει χιονόνερο, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, 6 με 8 μποφόρ τοπικά 9 και στα ανατολικά, πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, η θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

    Θα υπάρξουν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

    Η πρόγνωση του καιρού για αύριο, Τρίτη

    Για αύριο, Τρίτη, στα ανατολικά και τα νότια αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι, βροχές στα νοτιότερα τμήματα και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα), καθώς τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

    Από το απόγευμα, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και θα περιοριστούν στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ορεινά, όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανόν το πρωί τοπικά 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ