• Κοινωνία

    «Καίγεται» η Ευρώπη: Πρωτοφανής η υπερθέρμανση του πλανήτη, λένε οι ειδικοί

    • NewsRoom

    Ο χάρτης θερμοκρασιών για σήμερα στην Ευρώπη


    Νέο θερμικό σοκ αναμένεται να ζήσει σήμερα η Ευρώπη, καθώς νέο κύμα καύσωνα πλήττει από τις προηγούμενες ημέρες αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιες αρχές έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Με την Ευρώπη να ζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον ισχυρότερο καύσωνα εδώ και δεκαετίες, πολλοί είναι οι ειδικοί μελετητές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημασία των φαινομένων αυτών για τον πλανήτη και τις συνθήκες που τείνουν να «εγκατασταθούν».

    Σημειώνεται ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, η Βρετανία αναμένεται να ζήσει σήμερα την θερμότερη μέρα στην ιστορία της, ενώ πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τόσο ταχείες εναλλαγές καιρικών φαινομένων και θερμοκρασίας.

    Ο καθηγητής Νιούκομ του πανεπιστημίου της Βέρνης και η ομάδα του, μέσω άρθρου, που δημοσιεύουν στο περιοδικό Nature θέλουν να αποδείξουν πως είναι επικίνδυνα λανθασμένοι οι ισχυρισμοί ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι και τόσο ανησυχητική και ότι, παράλληλα, η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη.

    «Εκτός από την πρόσφατη ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, τέτοιες εναλλαγές θερμών και κρύων περιόδων δεν έχουν συμβεί ποτέ σε όλον τον κόσμο, ταυτόχρονα, τις τελευταίες δύο χιλιετίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

    Σε άλλη μελέτη, Ελβετοί επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τη μεγάλη συλλογή δεδομένων του δικτύου Pages 2k, που εκτείνεται στις τελευταίες δύο χιλιετίες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της θερμοκρασίας ανά τον κόσμο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμιά άλλη ένδειξη εναλλαγής ψυχρής ή θερμής φάσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός από την πρόσφατη υπερθέρμανση.

    Ως ιστορικό παράδειγμα ακραίου καιρικού φαινομένου, οι επιστήμονες φέρουν τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων. Οι συγκεκριμένες συνθήκες έλαβαν χώρα στον πλανήτη από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Κατά τον 15ο αιώνα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επικράτησαν στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό, τον 17ο αιώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική και τον 19ο αιώνα σε άλλα μέρη του κόσμου.

    «Αντιθέτως, βλέπουμε ότι η πιο θερμή περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών στον 20ό αιώνα κάλυψε το 98% της γης», υπογραμμίζεται σε σχετική μελέτη. «Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου», συμπληρώνεται.

    Ο καθηγητής γεωγραφίας, Τζορτζ Σκοτ, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, σε σχετικό σχόλιο στο περιοδικό Nature αναφέρεται στα όρια των δεδομένων θερμοκρασίας των τελευταίων 2.000 ετών. «Ακόμα κι αν πάμε πίσω, στις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να δούμε κανένα γεγονός που να προσεγγίζει το επίπεδο ή την έκταση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δεκαετιών. Το σημερινό κλίμα ξεχωρίζει ιστορικά», τονίζει ο καθηγητής.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του, με ορισμένα σημεία να σημειώνουν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας. Ο δριμύς καύσωνας, ήδη από χθες, Τετάρτη, έφερε θερμοκρασίες ρεκόρ στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

    Στη Γαλλία, μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε αρχές και πολίτες, καθώς η πρόγνωση για το ευρωπαϊκό κράτος σήμερα υποστηρίζει ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει το ρεκόρ θερμοκρασίας των 40,4 βαθμών Κελσίου.

    Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για το Παρίσι αναφέρουν ότι η θερμοκρασία σήμερα μπορεί να φτάσει έως και τους 42,2 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλη τη χώρα, ωστόσο, με 20 πόλεις να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό και 60 πόλεις σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

    Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι οι ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα μπορεί να επιταχύνουν την κατάρρευση της Παναγίας των Παρισίων.

    Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούν σήμερα οι ειδικοί τη Βρετανία, καθώς, σύμφωνα με το BBC, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα 70% να «σπάσει» το ιστορικό ρεκόρ των 38,5 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2003. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η National Rail (Σιδηρόδρομοι) ανακοίνωσε ότι μπορεί να διακόψει δρομολόγια, σε περιοχές, όπου υπάρχει κίνδυνος οι γραμμές να λυγίσουν, λόγω των θερμοκρασιών που θα φέρει ο καύσωνας.

    Ο καύσωνας, ωστόσο, έφερε θερμοκρασίες ρεκόρ και στο Βέλγιο, το οποίο «φλέρταρε» με το πρώτο 40άρι στην ιστορία του, φθάνοντας τους 39,9 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1833, οπότε ξεκίνησαν να αρχειοθετούνται μετεωρολογικά στοιχεία. Και για το Βέλγιο, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι «βλέπουν» ότι οι πιο… καυτές ημέρες θα είναι η Πέμπτη, αλλά και η Παρασκευή.

    Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία, ο υδράργυρος έφτασε τους 39,2 βαθμούς Κελσίου στο Αϊντχόφεν, και τους 38,8 βαθμούς Κελσίου το Γκίλτσε Ρίγεν! Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται το 1944 με 38,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ολλανδική βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία.

    Ταυτόχρονα, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, ενώ από τον καύσωνα πλήττονται και περιοχές της Ιταλίας, όπου οι Αρχές ανέβασαν στο επίπεδο 3 την προειδοποίηση σε 5 πόλεις.

    Τέλος, η μισή Σουηδία έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για τον καύσωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει «σημαντική μείωση του πάγου στα ψηλά βουνά», όπου η θερμοκρασία στα 4.800 μέτρα αναμένεται να πέσει στους 0 βαθμούς Κελσίου, μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία.



    ΣΧΟΛΙΑ