• Κοινωνία

    Καταγγελίες για αντεργατική συμπεριφορά στον κλάδο του τουρισμού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες εργαζομένων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, ότι επιχειρηματίες λόγω έξαρσης του κορονοϊού προχωρούν σε αναστολή της έναρξης λειτουργίας της εποχικής επιχείρησής τους.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που απασχολούνταν την προηγούμενη σεζόν και ταυτόχρονα να μένουν χωρίς εισόδημα, αφού ολοκληρώνεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας.

    Ταυτόχρονα, λόγω της πτώσης των κρατήσεων, αρκετοί εργοδότες προχωρούν σε τροποποιήσεις των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασία μονομερώς με την καταβολή των μισών αποδοχών στους εργαζόμενους. Σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, οι επιχειρηματίες ζητούν από τους εργαζόμενους να λάβουν είτε μέρος της νόμιμης άδειας αναψυχής τους, είτε άδειας άνευ αποδοχών.

    Η Ομοσπονδία ζητά από τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν καμία τροποποίηση των συμβάσεων τους, να ενημερώνουν αμέσως τα σωματεία τους για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας τους ζητά ο εργοδότης. Ακόμη ζητάει από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας στο κάδρο των ρυθμίσεων που σχεδιάζονται για τους εργοδότες να μπουν και οι εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ