• Κοινωνία

    «Ιανός»: Πλημμύρες, καταστροφές και διακοπές ρεύματος – Πού κατευθύνεται ο κυκλώνας

    • NewsRoom

    Κυκλώνας Ιανός, πηγή: windy.com


    Σε εξέλιξη βρίσκεται το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», που κατέφθασε από το βράδυ της Πέμπτης στην χώρα μας, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας

    Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, στις 6 το πρωί της Παρασκευής, ο μεσογειακός κυκλώνας βρισκόταν μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι αύριο, Σάββατο, προχωρώντας ανατολικά, προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

    Στο Ιόνιο, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, αλλά και η Ιθάκη πέρασαν μία δραματική νύχτα με την έλευση του κυκλώνα. Τα τρία νησιά, καθώς και άλλες κοντινές περιοχές είχαν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από χθες το μεσημέρι, με τις αρμόδιες Αρχές να έχουν προειδοποιήσει τις διοικήσεις τους ότι τα νησιά θα βρεθούν στο επίκεντρο του Ιανού.

    Με μία μικρή χρονική απόκλιση από τις αρχικές εκτιμήσεις, ο Ιανός έφτασε στην Ελλάδα και στις 4 το πρωί, όπου «εγκλωβίστηκε» ανάμεσα στα δύο νησιά, τα φαινόμενα άρχισαν να είναι έντονα.

    Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής ως τις 6 το πρωί δεν έχουν χρειαστεί ενέργειες για απεγκλωβισμούς, παρά μόνο για κοπές δέντρων. Στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι, έντασης έως 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί προβλήματα στα λιμάνια, ενώ στα τρία νησιά έπεσαν πολλά δέντρα.

    Την κατάσταση που επικρατεί στην Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, περιέγραψε στο Mega και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιόνιων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Ιθάκη υπάρχει συσκότιση, πτώση δένδρων από τους ανέμους, κάποια σκάφη έχουν βουλιάξει, ενώ άλλα έχουν βγει στη στεριά.

    Σε ότι αφορά στην Ζάκυνθο, υπάρχουν συνεχείς διακοπές ρεύματος. «Είναι δύσκολη κατάσταση. Ιδιαίτερες αναφορές για κίνδυνο ζωής δεν υπάρχουν. Ενημερώθηκε η κοινωνία» τόνισε. Παράλληλα, όπως επισήμανε, στα τρία παραπάνω νησιά, έχουν διαμοιραστεί σε συγκεκριμένα σημεία τους μηχανήματα έργων της Πυροσβεστικής, για απεγκλωβισμούς ή ότι άλλο χρειαστεί να φτιαχτεί από το πέρασμα του «Ιανού».

    Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα υπάρχει με την ηλεκτροδότηση, κυρίως στο νησί της Ιθάκης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Διονύση Στανίτσα, η Ιθάκη έχει μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τα νερά από την θάλασσα έχουν βγει στον δρόμους που βρίσκονται παράλληλα. Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια. Όπως σημείωσε ο κ. Στανίτσας, αγώνας γίνεται για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι και σπίτια, καθώς έχουν φύγει κεραμίδια από τις οροφές.

    Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στασινός χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και παρακάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις, γιατί «οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες». Ο δήμαρχος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι, με το πρώτο φως της ημέρας, θα προσπαθήσουν να αρχίσουν μία καταγραφή των προβλημάτων.

    Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ιθάκη στη διάρκεια της νύχτας μίλησε το σήμερα το πρωί τόσο στην ΕΡΤ, όσο και στον ΣΚΑΪ ο έπαρχος του νησιού, Θανάσης Λιβιτσάνης. Όπως είπε υπάρχει γενικό μπλακ άουτ, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και κάποια σπίτια, άλλα έχουν πλημμυρίσει, αλλά δεν έχει κινδυνέψει κανείς, με το νησί να έχει υποστεί το μεγαλύτερο χτύπημα. Ο Θανάσης Λιβιτσάνης μίλησε για μεγάλες καταστροφές στην Ιθάκη. Όπως είπε, από τους θυελλώδεις ανέμους που συνοδεύουν τον Μεσογειακό Κυκλώνα, έχουν ξηλωθεί σκεπές, έχουν πλημμυρίσει σπίτια κι έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ.

    Την ίδια ώρα, αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που προκάλεσε η κακοκαιρία Ιανός και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ίδια μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

    Στην Ζάκυνθο, τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Από τα μεσάνυχτα το νησί χτυπήθηκε πρώτο από τον κυκλώνα, με τον κόσμο να μένει στα σπίτια του. Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες, αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

    Στην Κεφαλονιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ένα αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί. Κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ στην συνέχεια επρόκειτο να πάει στην Κεφαλονιά για να παραλάβει επιβάτες, ωστόσο ο πιλότος δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν από νωρίς, με το νερό από την θάλασσα να βγαίνει στους δρόμους από την ένταση των ανέμων.

    Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αργοστολίου, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

    Η ανακοίνωση του δημάρχου Κεφαλονιάς για τα προβλήματα από τον Μεσογειακό Κυκλώνα

    «Αγαπητοί δημότες,

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν εκτεταμένες πτώσεις δέντρων τόσο εντός της πόλης του Αργοστολίου (περιοχή Ορφανοτροφείου) όσο και στα χωριά του Δήμου μας. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δέντρα έχουν παρασύρει και καλώδια ΔΕΗ όπως στην είσοδο της ΒΙΠΕ.

    Η παραλιακή ζώνη Αργοστολίου έχει πλημμυρίσει. Για τη δική σας ασφάλεια παραμείνετε στο σπίτι μέχρι τα συνεργεία του Δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΔΕΗ αποκαταστήσουν τις ζημιές και επαναφέρουν τη λειτουργικότητα του οδικού δικτύου».

    Προβλήματα και στην δυτική Πελοπόννησο

    Εκτός από το Ιόνιο, και η δυτική Πελοπόννησος αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές πτώσεις δέντρων. Στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, ειδικότερα, ήταν εντονότερα τα φαινόμενα, που άρχισαν από το απόγευμα και εντάθηκαν το βράδυ, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Ο Νομός έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και τα τρία νησιά του Ιονίου.

    Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας – Συμμορφώθηκαν οι πολίτες

    Ο κόσμος φαίνεται πως ακολούθησε τις εκκλήσεις της Πολιτείας για να παραμείνει στα σπίτια του και να αποφύγει την κυκλοφορία, κυρίως στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Ελλάδα, όπου αναμενόταν να δεχτούν το ισχυρότερο χτύπημα από τον κυκλώνα. Δεν έχουν υπάρξει προβλήματα με τραυματισμούς ή εγκλωβισμούς σε σπίτια μέχρι στιγμής.

    Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης, 17/9 μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 18/9 συνίσταται αυστηρά ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός».

    Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία, με το 112, ειδοποίησε έγκαιρα τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, για να αποφύγουν την παραμονή τους σε υπόγεια, δίνοντας παράλληλα τρεις οδηγίες για την κακοκαιρία:

    -Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

    -Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

    -Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Εκτός λειτουργίας είναι σήμερα αρκετές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι κάνουν το έργο των πλοίων εξαιρετικά δύσκολο. Ειδικότερα, η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης έχει διακοπεί προσωρινά, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός». Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης. Κλειστά ήταν τα λιμάνια και στην Κεφαλληνία, ενώ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν γίνει σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στη Δυτική Ελλάδα και με σκοπό την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

    Στην Αχαΐα, θα ισχύει μέχρι τις 9:00 απόψε απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

    Στην Ολυμπία Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.

    Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Κορίνθου.

    Στην γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Επίσης, θα ισχύσει ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην παλαιά γέφυρα Ροδιάς Αιγιαλείας, που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Νικολαίικα και Ροδιά, από τις 06:00 σήμερα το πρωί το πρωί και για χρονικό διάστημα 48 ωρών.

    Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των προαναφερόμενων οχημάτων θα ισχύει μέχρι και την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

    Στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βουπράσιο, έως τον Πύργο.
    Στην νέα εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, από το 4ο χιλιόμετρο έως την γέφυρα του ποταμού, Νέδα.
    Στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, από τα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έως τον Πύργο.

    Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν προαναφερθεί θα ισχύει μέχρι και την λήξη των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

    Στην Ιονία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας.
    Στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα Αλάμπεη και από την χιλιομετρική θέση 59+681 έως το 139ο χιλιόμετρο.
    Στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιτέας, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα του Μόρνου.
    Στην εθνική οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, από την Αμφιλοχία έως το 53ο χιλιόμετρο.

    Κλειστά σχολεία – Αιχμές Χαρδαλιά

    Ταυτόχρονα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν τα νησιά.

    Κλειστές θα μείνουν και όλες οι σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων, στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, ενώ όλοι οι δήμοι, εξέδωσαν και σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα, όπως οι δήμοι Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας. Η απόφαση αφορά και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τις δομές των ΚΔΑΠ.

    Κλειστά, με ανακοίνωσή τους, θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας (Αργολίδα), Νεμέας, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βέλου-Βόχας, Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων (Κορινθία).

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο Νομό, για την προστασία των παιδιών από το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Οι δήμαρχοι, καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά με ανακοίνωσή τους.

    Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων φαίνεται να βρήκε αντίθετο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος άφησε αιχμές κατά δημάρχων, οι οποίοι έσπευσαν να ανακοινώσουν κλείσιμο σχολείων χωρίς συνεννόηση με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την κακοκαιρία. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο 24ωρο.

    Αλλάζει πορεία ο κυκλώνας -Πού κατευθύνεται

    Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της κακοκαιρίας Ιανός ήταν η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη. Στην κεντρική Πελοπόννησο, ωστόσο, τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο ισχυρά και ο κυκλώνας, μετά την μικρή μετατόπιση της πορείας του, δεν αναμένεται να περάσει από την ενδοχώρα της Πελοποννήσου, ούτε την Αττική (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχει έντονη κακοκαιρία στις περιοχές), αλλά θα κινηθεί νότια.

    Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια πλέον και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ