• Κοινωνία

    Βιβλική καταστροφή σε Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα: Στους 4 έφτασαν οι νεκροί, αγνοούνται 6 άτομα – Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερα (video)

    • NewsRoom
    Απεγκλωβίζουν με εκσκαφέα ηλικιωμένους από το χωριό Αγιά Τριάδα στην Καρδίτσα

    Απεγκλωβίζουν με εκσκαφέα ηλικιωμένους από το χωριό Αγιά Τριάδα στην Καρδίτσα


    Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και ανυπολόγιστες οι καταστροφές που έχει φέρει το τριήμερο χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Εύβοια.

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

    Στην περιοχή, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας αγνοούνται 6 άτομα, ενώ 20 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα.

    «Στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια», είπε ο κ. Κικίλιας. «Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πτήσεις με ένα Super Puma και 4 Bell του Πυροσβεστικού Σώματος», τόνισε κατά την ενημέρωση από το από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

    Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 4 καθώς οι διασώστε εντόπισαν τη σορό του κτηνοτρόφου ο οποίος αγνοούταν από την Τετάρτη στον Δομοκό. Ο 49χρονος άνδρας από το Πετρωτό εντοπίστηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης (7/9) νεκρός από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ καταπλακωμένος από φερτά υλικά.

    Η κατάσταση στην Καρδίτσα, δραματική όπου εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών από την κακοκαιρία Daniel, πολλά χωριά έχουν βρεθεί κάτω από το νερό, ενώ σπίτια κατέρρευσαν στο Μορφοβούνι.

    Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν την περιοχή της Μεταμόρφωσης του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023
    Συγκλονίζει η εικόνα από το χωριό Μεταμόρφωση του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, όπου το νερό έχει καλύψει ολόκληρα σπίτια, από την κακοκαιρία, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζητώντας βοήθεια, ενώ άνδρες της ΕΜ.ΑΚ προσπαθούν με σωσίβιες λέμβους να απομακρύνουν όσους μπορούν, υπό δύσκολες συνθήκες.

    Ξεκίνησαν από αέρος οι διασώσεις

    Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες περιοχές στην Καρδίτσα λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

    Η πρώτη επιχείρηση με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αγία Τριάδα και αφορούσε μια γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό.

    Όπως φαίνεται στο πρώτο από τα βίντεο, διασώστης κατέβηκε με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, προσέγγισε την γυναίκα, την έδεσε πάνω του και στη συνέχεια τους ανέβασαν και τους δύο στο Super Puma.

    Στο δεύτερο βίντεο οι διασώστες απομάκρυναν με επιτυχία μια νεαρή σε ηλικία γυναίκα.

    Αγνοούνται έξι άτομα στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας

    Στην περιοχή, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας αγνοούνται 6 άτομα.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής γίνονται «υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών»

    Δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα με απόφαση Μητσοτάκη

    Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα.

    Στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

    Ποιοι υπουργοί θα μεταβούν στη Λάρισα

    Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

    Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)

    Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)

    Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)

    Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

    Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

    Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)

    Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)

    Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει εσπευσμένα από την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την απόφαση για συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

    Λιμνοθάλασσα ολόκληρα χωριά

    Οι κάτοικοι στον δήμο Παλαμά έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν, έως ότου φτάσει βοήθεια, απευθύνοντας δραματικές εκκλήσεις.

    Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου

    Φωτογραφίες που ανέβηκαν από τον χρήστη Γιώργο Δ. Καλλιώρα δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μουζάκι Καρδίτσας.

    Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ένα ακίνητο που λειτουργούσε σαν γυμναστήριο κατέρρευσε δίπλα στον ποταμό που είχε ανεβάσει τη στάθμη του.

    Ασύλληπτες καταστροφές στο Μουζάκι Καρδίτσας

    Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

    Ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιγράφει μια απελπιστική εικόνα: «Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή… προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά.

    Τα σπίτια δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες» λέει συγκλονισμένος σημειώνοντας ότι είναι σε μια εκκλησία, στο βουνό 90 άτομα συγκεντρωμένα εγκλωβισμένα, ενώ τονίζει πως από τον Ιανό και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στο νομό.

    Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν την περιοχή της Μεταμόρφωσης του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Συγκλονιστικές εικόνες από το χωριό της Μεταμόρφωσης του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Για πρωτόγνωρη κατάσταση κάνει λόγο και ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας Γιάννης Κοντογιάννης. «Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

     

     

    Λιμνοθάλασσα η πόλη των Τρικάλων

    Δύσκολη είναι η κατάσταση στην πόλη των Τρικάλων, καθώς ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

    Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

    Λιμνοθάλασσα οι δρόμοι των Τρικάλων
    Λιμνοθάλασσα οι δρόμοι των Τρικάλων

    Αυξάνεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

    Ενισχύονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.

    Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρούν τέσσερις φορτωτές γαιών – εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβοι, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο. Επιπλέον, σε ετοιμότητα συνδρομής βρίσκεται ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών με 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης».

    Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν την περιοχή της Μεταμόρφωσης του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Η νεροποντή αφάνισε τα σπίτια στο χωριό Μεταμόρφωση του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Επίσης, έχει εγκριθεί και θα τοποθετηθεί γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Bailey στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

    Επιπρόσθετα, με εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών, δηλ. το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί ενώ το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κακοκαιρία Daniel: Επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Κάστρο Λάρισας (βίντεο)

    Οικονόμου: Είμαστε και παραμένουμε στο πλευρό του πολίτη που πλήττεται

    Παραβιάστηκαν όλοι οι κανονισμοί στην δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη – Ευθύνες σε ναυτικούς, Attica Group, Λιμενικό Σώμα, ΟΛΠ – Τι προβλέπει ο Κώδικας ISPS Code



    ΣΧΟΛΙΑ