• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Daniel: Ισοπεδώθηκε η Λιβύη – Πάνω από 2.000 νεκροί, 10.000 αγνοούμενοι

    • NewsRoom
    Ασύλληπτες εικόνες από τη Λιβύη

    Ασύλληπτες εικόνες από τη Λιβύη


    Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR).

    Την ίδια ώρα ο  υπουργός υγείας της κυβέρνησης που ελέγχει τα ανατολικά της χώρας, ανέφερε ότι αριθμός των νεκρών από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Daniel από τη Λιβύη ξεπερνά τελικά τους 3.000.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Οθμάν Αμπντέλ Τζαλίλ δήλωσε στο δίκτυο Al-Massar TV ότι οι αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 100.000 και πως οι Αρχές εκτιμούν πως οι νεκροί θα φτάσουν τους 10.000.

    «Η κατάσταση στην Ντέρνα γίνεται όλο και πιο τραγική και δεν υπάρχουν τελικά στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων. Πολλές γειτονιές δεν είναι καν προσβάσιμες» σημείωσε ο αξιωματούχος.

     

    Ο απολογισμός είναι ασαφής, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη.

    «Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς» προς το παρόν, είπε προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».

    «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε.

    «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.

     

    Η καταιγίδα Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας.

    Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «έχει διακόψει τις πτήσεις» ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFPl, Reuters

    Διαβάστε επίσης: 

    Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ανεκδιήγητος ο δήμαρχος Βόλου – Αχιλλέας Μπέος: Ένα «νούμερο» με μια κιθάρα

    Σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα – Οι προτεραιότητες που τέθηκαν

    Μακελειό στην Αρτέμιδα: Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών



    ΣΧΟΛΙΑ