• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Daniel: Άνοιξε τραπεζικός λογαριασμός για δωρεές προς τους πληγέντες

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

    Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


    «Πάνω από 1.500 αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί. Συνεχίζεται το έργο καταγραφής των ζημιών, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.200 αυτοψίες σε έξι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

    Στην πλατφόρμα αρωγής, έχουμε αποτυπώσει έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν κάποια χρήματα με τη μορφή δωρεάς, να μπορούν να το πράξουν.

    Παραμένουμε πάντοτε στο πλευρό των συμπολιτών μας, τιμώντας πάντα το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα μετά την κακοκαιρία Daniel.

    Το νέο τηλεφωνικό κέντρο 213 13300 όπου οι πληγέντες της Θεσσαλίας μπορούν να λαμβάνουν απαντήσεις από 11 στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ανακοίνωσε ο κ. Καμπούρης κατά τη νέα ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας.

    Τη στιγμή που οι αυτοψίες εξεπερνούν τις 10.000, οι οριστικές αιτήσεις ανέρχονται σε 15.000 ενώ προστίθενται 4.661 προσωρινές.

    Παραμένουν οι δυσκολίες στη συλλογή των νεκρών ζώων ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

    Όσο αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ αυτά έχουν ως εξής:

    – Αιγοπρόβατα 71.212

    – Χοίροι 20.326

    – Βοοειδή 6.136

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.465 χοίρους και 237 βοοειδή.

    «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων, είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι» όπως είπε.

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πεδίο δράσης του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία αναπτύσσεται σε τρία σημεία:

    1) Συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.

    2) Στην καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ.

    3) Στη δειγματοληψία και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, η οποία αποτελεί διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

    Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη αυτές ανέρχονται για τη φυτική παραγωγή σε 5.162 δηλώσεις και για τη ζωική παραγωγή σε 1.597 δηλώσεις ζημιών.

    Τέλος, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζουν σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, αλλά και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.

    «Μέχρι σήμερα, 10.051 κλήσεις έχουν καταγραφεί στην Πυροσβεστική, 3.451 αντλήσεις υδάτων και 3.576 συμπολίτες μας έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία. Δεν κάναμε πίσω ούτε μία στιγμή, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, για να τούς παρέχουμε ό,τι χρειασθούν, οιαδήποτε στιγμή», δήλωσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

    Διαβάστε επίσης:

    Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

    Αντιπλημμυρικό έργο στην Αγ. Φιλοθέης Αμαρουσίου, με €1,5 εκατ. από την Περιφέρεια

    Συνελήφθησαν 2 Τούρκοι κατάσκοποι – Παρακολουθούσαν εγκαταστάσεις του ΠΝ στον Πόρο



    ΣΧΟΛΙΑ