• Κοινωνία

    Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Έρχεται νέα ένταση των φαινομένων στην Αττική – Τα προβλήματα στους δρόμους – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

    • NewsRoom

    (φωτογραφία αρχείου)


    Τις επόμενες ώρες αναμένεται η μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα στην Αττική, καθώς η κακοκαιρία Μπάρμπαρα συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον επιπυραγό, Ιωάννη Αρτοποιό.

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,  αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για αύριο Δευτέρα τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό.

    Μάλιστα, με βάση απόφαση του υπ. Εσωτερικών, η βάρδια στο Δημόσιο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 10.00 το πρωί, ενώ ανάλογη σύσταση υπάρχει και προς τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα.

    Αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για αύριο Δευτέρα έχουν εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Προβλήματα στις μετακινήσεις

    Δρόμοι

    Από τις 23:00 το βράδυ έκλεισε ξανά, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Οινοφύτων. Το συγκεκριμένο σημείο είχε κλείσει ξανά νωρίτερα το απόγευμα για μερικές ώρες λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

    Παράλληλα, πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίες σε διάφορα σημεία στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν, με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία να αναγκαστούν να παραμείνουν στην περιοχή της Λαμίας, σε μοτέλ και κέντρα της περιοχής, μέχρι να επιτραπεί ξανά η κυκλοφορία τους λίγη ώρα αργότερα.

    Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και στην Αττική Οδό αλλά και στην Λεωφόρο Σχιστού, με σημεία που έμειναν προληπτικά κλειστά για μερικές ώρες. Μάλιστα, στη λεωφόρο Σχιστού κλήθηκε η Πολιτική Προστασία για να απεγκλωβίσει οδηγούς που κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδας. Και οι δύο δρόμοι δόθηκαν λίγη ώρα αργότερα ξανά στην κυκλοφορία.

    Διευκρινίζεται ότι, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων εξακολουθεί να ισχύει.

    Υπενθυμίζεται πως από το πρωί έχουν γίνει συστάσεις στους πολίτες, μέσω έκτακτης ενημέρωσης από το 112, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίες οχημάτων που δεν έχουν μαζί τους μέσα για την κίνηση σε χιόνι ή πάγο (αλυσίδες, χιονοκουβέρτες, χειμερινά ελαστικά).

    Τρένα

    Προβλήματα υπήρχαν και στις γραμμές των τρένων, με την Hellenic Train να ανακοινώνει, κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, πως καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 50 & 51 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

    Ακόμη, καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 1521, 11530, 1530, 1533, 3537, καθώς και η αμαξοστοιχία 4200 και η επιστροφή της μεταξύ Κάντζας και Άνω Λιοσίων.

    Λιμάνια

    Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, ενώ οι άνεμοι σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 9 μποφόρ.

    Κλειστές είναι οι γραμμές Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Βόλος-Σποράδες,Αρκίτσα-Αιδηψός και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

    Καλό είναι όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τις αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων.

    Λεωφορεία-τρόλεϊ

    Τροποποιήσεις και διακοπές δρομολογίων έχουν ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ στην Αττική.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές:

    ΜΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Α11 ΠΛ. ΒΑΘΗ – ΙΛΙΟΝ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (ΜΕΣΩ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ): έως Παλαιό Τέρμα (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)
    Α13 ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ : έως Αγ. Γεώργιο
    Α15 ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ-ΔΑΣΟΣ : έως Σουκατζίδη
    Β12 ΜΑΡΝΗ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: έως Α/Σ Άνω Λιοσίων
    405 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ : έως Νοσοκομείο -Μπόμπολα
    410 Ο.Α.Κ.Α.-ΑΝΩ ΜΕΛΙΣΣΙΑ: έως Nοσ. Παπαδημητρίου εκτός Βίγλας
    446 ΣΤ.ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΝΟΣ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ (μέσω ΠΙΚΠΑ): έως Νοσ. Παπαδημητρίου εκτός Άγιο Σύλλα)
    447 ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ έως Αναπαύσεως
    450 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ: έως Αναπαύσεως
    451 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ: έως Αναπαύσεως
    460 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ: έως Αναπαύσεως
    461 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ: έως Αναπαύσεως
    314 ΣΤ.ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ : Τα Λεωφορεία δεν διέρχονται από Πανόραμα -Ντράφι -Πεντέλη
    536 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΔΙΟΝΥΣΟΣ: έως Πλ. Βασ. Παύλου
    509 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ: έως Πλ. Βασ. Παύλου
    507 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΣΤΑΜΑΤΑ: έως Πλ. Βασ. Παύλου
    535 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞ.ΠΟΝΤΟΣ: έως Πλ. Βασ. Παύλου
    503 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Γέφυρα Βαρυμπόμπης
    504 ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ – ΚΗΦΙΣΙΑ: Προσωρινή Αφετηρία 3η Ολυμπιακού Χωριού
    524 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ : έως Πλατεία Πολιτείας
    526 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΡΙ : έως γήπεδο
    530 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ: έως 25ης Μαρτίου
    537 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Αεροπορική Βάση Δεκελείας
    709 ΤΟΠΙΚΟ ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗΣ: Τα Λεωφορεία δεν διέρχονται από Αγ.Νεκτάριο / Βουνό
    712 ΑΧΑΡΝΑΙ-ΕΡΓ. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-Α. ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ): έως Κορμό Άνω Λιοσίων
    725 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΘΡΑΚ/ΝΕΣ (ΠΛ.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ) ): έως Π. Μελά
    726 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΘΡΑΚ/ΝΕΣ (ΒΟΥΝΟ): έως Π. Μελά
    727 ΜΕΣΟΝΥΧΙ – ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: έως τη στάση ΤΕΡΜΑ – ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ (Μόνο το τμήμα του Αγ.Κων/νου)
    731 ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ-ΣΤ.ΑΝΘ/ΛΗ-ΑΤΤ.ΝΟΣ.-ΔΑΣΟΣ ΧΑΙΔ. : έως στάση Μάνης (δεν προσεγγίζεται μόνο το τέρμα)
    752 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΑΓ. ΠΕΤΡΟΣ : έως 3η Αγ.Διονυσίου
    803 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΔΑΣΟΣ Β (μέσω ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ): έως στάση Μάνης (δεν προσεγγίζεται μόνο το τέρμα)
    817 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ : έως Γαλαξία Μάνδρας
    826 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΓ.ΜΗΝΑΣ : έως Λ. Λαμπράκη
    830 ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ : έως Αστυνομία
    837 ΑΝΩ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ-ΣΤ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ : έως Αστυνομία
    846 ΝΕΑΠΟΛΗ – ΣΤ. ΝΙΚΑΙΑ: έως Πλ. Σπάθας
    852 ΝΕΑΠΟΛΗ – ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ: έως Πλ. Κρήνης
    855 ΨΑΡΙ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΛΟΦΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ: Προσωρινό Τέρμα Προαστιακός Ασπροπύργου
    860 Π. ΦΑΛΗΡΟ – ΓΕΝ. ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΣΧΙΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: έως Λαμπράκη (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)
    863 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣ. – ΜΑΝΔΡΑ: έως Γαλαξία Μάνδρας
    811 ΧΑΙΔΑΡΙ-ΣΤ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ : τα λεωφορεία δεν διέρχονται από Αγ. Χριστόφορο στο Δαφνί
    871 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΑ (ΜΕΣΩ Λ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ): έως Λαμπράκη (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)
    881 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΡΟΥΠΑΚΙ: έως Προαστιακό Ασπροπύργου

    ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    301-301Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    324 ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    535 Α ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ – ΦΡΑΓΜΑ – ΚΑΛΕΤΖΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
    861 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΙΤΑΝ)
    723 ΦΥΛΗ – ΆΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

    Επιπλέον, αύριο Δευτέρα 06/02/2023 θα εφαρμοστεί σε όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων. Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων κάθε γραμμής από την εφαρμογή OASA Telemetics καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

    Κλειστά σχολεία – Πανεπιστήμια – βρεφονηπιακοί σταθμοί

    Αττική

    Τηλεκπαίδευση θα εφαρμοστεί τη Δευτέρα στα σχολεία της Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

    Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ για αύριο, Δευτέρα (6/2) θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα μείνουν κλειστά.

    Στερεά Ελλάδα

    Στη Στερεά Ελλάδα, αποφασίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη της Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και από τον αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα να κλείσουν όλα τα σχολεία για ένα διήμερο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς εκτός από την πυκνή χιονόπτωση επικρατεί ισχυρός παγετός.

    Σε ότι αφορά την Βοιωτία μέχρι το βράδυ αναμένεται να εκδοθούν αποφάσεις από τους Δημάρχους για ορισμένες περιοχές όπου θα κλείσουν τα σχολεία και το ίδιο αναμένεται να ύπαρξη και για τη Φωκίδα καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο να κλείσουν όλα τα σχολεία σε όλο το νομό.

    Μακεδονία

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Φλώρινα Πρέσπα και Αμύνταιο στη Δυτική Μακεδονία, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Από την πλευρά του, ο δήμος Εορδαίας στη Δυτική Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί πολύ ισχυρού ολικού παγετού και των σφοδρών ανέμων, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Μία ώρα αργότερα έναντι του κανονικού, δηλαδή στις 9.15 το πρωί, θα ξεκινήσουν αύριο τα μαθήματα στα σχολεία του δήμου Καστοριάς, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου της περιοχής.

    Θεσσαλία

    Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Βόλου λόγω της ολοήμερης χιονόπτωσης και του παγετού που αναμένεται να επικρατήσει τις πρωινές ώρες, με απόφαση του Δημάρχου Βόλου προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για πλήρη και ασφαλή καθαρισμό των σχολείων,όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Στην υπόλοιπη Μαγνησία κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις περιφέρειες των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης στις περιοχές τους, με αποφάσεις των τοπικών δημοτικών Αρχών.

    Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου και τα σχολεία του δήμου Καλαβρύτων.

    Η απόφαση ελήφθη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και των κινδύνων που δημιουργούνται για τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, προς και από τις σχολικές μονάδες.

    Κρήτη

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση της αντιδημάρχου Παιδείας, τα σχολεία του δήμου Ηρακλείου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

    Την ίδια απόφαση ανακοίνωσε νωρίτερα ο δήμος Μαλεβιζίου, ο δήμος Μινώα Πεδιάδος και ο δήμος Χερσονήσου.

    Λέσβος

    Με απόφαση των δυο Δημάρχων του νησιού, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου σε όλη τη Λέσβο, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των αναμενόμενων στο νησί, ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Πανεπιστήμια

    Αναβάλλονται για αύριο Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, οι εξετάσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αττικής με απόφαση των Πρυτανικών Αρχών, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

    Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πάντειο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσαν την αναστολή των εξετάσεων ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) αναμένεται να ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και εξ αποστάσεως τηλεργασία για το διοικητικό προσωπικό.

    Εμπορικά κέντρα, λαϊκές αγορές, delivery και courier

    Με στόχο την προστασία των πωλητών λαϊκών αγορών αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

    Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια Αττική την Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Παράλληλα, λόγω της κακοκαιρίας, στις ίδιες περιοχές θα απαγορευτεί από τις 18.00 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier.



    ΣΧΟΛΙΑ