• Κοινωνία

    Εισαγγελέας στη δίκη Χρυσής Αυγής: «Πώς προσπάθησα να σας παραπλανήσω; Ποια είναι τα ψεύτικα γεγονότα;»

    Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου


    Στην αντεπίθεση πέρασε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τα όσα της απέδωσε χθες η πρόεδρος του δικαστηρίου για “παραλείψεις” στην πρόταση της για τα Ποινικά Μητρώα κατηγορουμένων που έχουν παλιές καταδίκες και για το αν ο Γιάννης Λαγός έχει παραβιάσει περιοριστικό όρο.

    “Δέχθηκα χθες ερωτήματα με ιδιαίτερα έντονο ύφος και για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες έχω να σας πω τα ακόλουθα”, ήταν η πρώτη φράση της εισαγγελέως, ζητώντας το πρωί το λόγο.

    Φανερά ενοχλημένη και φορτισμένη απάντησε στα όσα της προσάπτει η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη για το αν παρουσίασε σωστά όλα τα στοιχεία προκειμένου να εισηγηθεί να πάρουν όλοι οι καταδικασθέντες αναστολή στην έφεση τους και να μην μπουν στη φυλακή.

    Κι έκλεισε την τοποθέτηση της με τη φράση:

    “Σε ποια παραπλάνηση προς το δικαστήριο προέβη η εισαγγελέας και σε ποια έκθεση ψευδών γεγονότων όταν 2 δικαστικά συμβούλια έκριναν με βουλευματα τους ότι δεν παραβίασε ο Γιάννης Λαγός τους περιοριστικούς όρους;”

    Στη συνέχεια έκανε δριμεία κριτική στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής που πρώτοι, σε δηλώσεις τους, μίλησαν για παραβίαση των περιοριστικών όρων του Λαγού και την κατέκριναν για την πρόταση της “αναστολή σε όλους πλην Ρουπακιά”.

    “Παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας τόσο εντός όσο και εκτός δικαστηρίου, οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής καταφέρονται συνεχώς κατά της εισαγγελέως με ύβρεις και συκοφαντικές εκφράσεις επειδή δεν είναι αρεστές σε αυτούς οι προτάσεις μου“, είπε η Αδαμαντία Οικονόμου, έχοντας επαναλάβει ότι όλοι οι καταδικασθέντες, με εξαίρεση τον ισοβίτη Ρουπακιά, έχουν δικαίωμα να πάρουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση τους.

    “Με το νέο Ποινικό Κώδικα το λευκό ποινικό μητρώο δεν είναι προϋπόθεση για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση”, ανέφερε η εισαγγελέας, χαρακτήρισε πλήρως αιτιολογημένη την πρόταση της και μίλησε για έναν προς έναν τους κατηγορούμενους που έχουν παλιές καταδίκες:

    “Οι 11 κατηγορούμενοι μετά την τέλεση της πράξης που καταδικάστηκαν, δεν τέλεσαν άλλη αξιόποινη πράξη.

    Ό Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε ποινή 11 μηνών και 20 ημερών, μετατρέψιμη, για κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού που καμιά σχέση δεν έχει με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε κινηματογράφο, όπως λέει η πολιτική αγωγή.

    Για τους δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία του αλλοδαπού Λουκμάν, έχουν εκτίσει την ποινή τους. Εδώ καταδικάστηκαν για την εγκληματική οργάνωση, έγκλημα που φέρεται να τελέστηκε στον ίδιο χρόνο με τη δολοφονία. Δεν πρόκειται δηλαδή για νέο αδίκημα.

    Στον κατηγορούμενο που στο παρελθόν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών για ληστεία, το δικαστήριο σας του χορήγησε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Θα ήταν αντιφατικό να δέχεται το δικαστήριο ελαφρυντικό και να μην του χορηγεί αναστολή.”

    Για τον Γιάννη Λαγό, η εισαγγελέας διάβασε και τα δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών που έκριναν ότι δεν υπήρξε εσκεμμένη παραβίαση του περιοριστικού όρου της κατ’ οίκον κράτησης:

    ” Κρίθηκε πως είχε την πεποίθηση ότι δεν προέβη σε παραβίαση των περιοριστικών όρων καθώς βρισκόταν υπό τη συνεχή επιτήρηση αστυνομικών. Με βούλευμα του 2015 κρίθηκε ότι δεν παραβίασε τους όρους εκ προθέσεως αλλά εκ πλάνης. Και το 2019 το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του και ήρε τον περιοριστικό όρο και επιπλέον του επέτρεπε να μεταβαίνει στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι κρίθηκε ότι δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους . Από το 2015 μέχρι σήμερα τους τηρεί ανελλιπώς ενώ δεν αποδείχθηκε ότι έκανε προπαρασκευαστική πράξη διαφυγής.”

    Ένταση δημιουργήθηκε στο δικαστήριο όταν οι συνήγοροι του Γιάννη Λαγού αντέδρασαν επειδή στο δικαστήριο διαβάστηκε με την έναρξη της δίκης, μόνο το πρώτο βούλευμα με το οποίο κρίθηκε ότι ο Λαγός παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού καθώς τρεις φορές δεν επέστρεψε αμέσως σπίτι του μετά τη Βουλή.

    Δικηγόρος Λαγού: Επί τόσα χρόνια ακούμε ο Παύλος και ο Παύλος και δεν αντιδράσαμε. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριο σας ζήτησε μόνο το πρώτο βούλευμα και ότι δεν γνωρίζατε για τα άλλα δύο

    Πρόεδρος: Τα επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν ως εφετείο. Είναι η άποψη των δικαστων. Δεν καταργήθηκε το πρώτο βούλευμα.

    Δικηγόρος Λαγού: Θερμές ευχαριστίες του κ. Λαγου στο δικαστήριο γιατί έτσι θα γίνουν σίγουρα δέκτες οι προσφυγές του στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.



    ΣΧΟΛΙΑ