• Κοινωνία

    Εισαγγελέας για ενόχους Χρυσής Αυγής: Όλοι έξω μέχρι το Εφετείο τους, πλην Ρουπακιά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου


    Να μην οδηγηθεί κανένας από τους καταδικασθέντες στη φυλακή, ούτε καν η διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

    Μόνη εξαίρεση ο ισοβίτης για τη δολοφονία Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

    Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε η έφεση όλων να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

    «Η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, τα γραφεία της έκλεισαν, η εφημερίδα της έκλεισε, της απαγορεύτηκε ο πολιτικός λόγος. Ουδείς κίνδυνος υπάρχει να διαπράξουν νέα εγκλήματα», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι η καταδικασθείσα ως διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και όλα τα μέλη της πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για να μην μπουν στη φυλακή μέχρι να κριθεί η υπόθεση και από το Εφετείο.

    “Δεν είναι ύποπτοι φυγής”

    Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως:

    «Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν, κάποιοι εξ αυτών σκληροί όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός. Κάποιοι προφυλακίστηκαν και παρέμειναν στη φυλακή το ανώτατο προβλεπόμενο διάστημα. Όταν αποφυλακίστηκαν συνέχισαν να τηρούν τους περιοριστικούς όρους και όλοι εξακολουθούν να τους τηρούν, μέχρι σήμερα».

    “Ήρθαν να απολογηθούν”

    Η εισαγγελέας, στην αγόρευση της, αναφέρθηκε στη σπάνια παρουσία των κατηγορουμένων στη δίκη. Όπως είπε:

    “Παρουσιάζονται στο ακροατήριο ή εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη και όλοι ήρθαν για να απολογηθούν. Μάλιστα, τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσοι, ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. …Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη 1 έτους σε ηλικία 22 ετών και κάποιοι άλλοι, όπως ο Αλεξόπουλος και ο Μπούκουρας, που έχουν κάποιες καταδίκες για ήσσονος σημασίας αδικήματα.»

    “Ανεπανόρθωτη βλάβη”

    Κατά την εισαγγελέα, εάν οδηγηθούν τώρα στη φυλακή, θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη.

    «Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στους ίδιους και τις οικογένειές τους, καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Όταν τελειώσει η δική τους σε δεύτερο βαθμό, οι περισσότεροι θα έχουν εκτίσει σχεδόν το σύνολο της πρωτόδικης καταδίκης τους. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους …».

    Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την πρόταση της εισαγγελέως και θα αποφασίσει για την τύχη των καταδικασθέντων μετά τη δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης.

    Ο συνήγορος των Αιγυπτίων, Κώστας Παπαδάκης δήλωσε: «Τώρα που η δική τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.

    Όμως, δεν αναμασά μόνο τα νομικά, αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των Χρυσαυγιτών . Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

    Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος των Αιγυπτίων, ανέφερε σχετικά: «Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

    Τέλος, ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος των μελών του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις, παρ’ όλο που καταδικάστηκε το ’79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή, κινδυνεύει η δημοκρατία. Η ΧΑ καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ