• Κοινωνία

    Εισαγγελέας διαφωνεί με ανακριτή για Μάτι: «Δεν προέκυψαν νέα στοιχεία για κακούργημα» – Μένουν τα πλημμελήματα

    Η καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018

    Η καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018


    Κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, που να στοιχειοθετεί κακούργημα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

    Αυτό αποφάνθηκε ο εισαγγελέας, διαφωνώντας με τον ανακριτή, ο οποίος είχε αιτηθεί την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για την κακουργηματική πράξη της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, σε βάρος πυροσβεστών και μελών της Πολιτικής Προστασίας.

    Έτσι, χθες, ο εισαγγελέας επέστρεψε τη δικογραφία στον ανακριτή με όλες τις κατηγορίες για το θάνατο 102 ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων, άλλων και την ανυπολόγιστη καταστροφή σε περιουσίες, να παραμένουν ως πλημμελήματα.

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, που εξέτασε το αίτημα του ανακριτή, έχει άριστη γνώση του συνόλου της δικογραφίας καθώς ήταν ένας από τους 3 εισαγγελείς που είχαν διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση, η οποία κατέληξε στην άσκηση πλημμεληματικής ποινικής δίωξης,

    Το σκεπτικό του εισαγγελέα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο του προς τον ανακριτή, ο κ. Σπυρόπουλος αιτιολογεί την απόρριψη του αιτήματος διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αναφέροντας ουσιαστικά ότι τα μόνο επικαλούμενα νέα στοιχεία που του εστάλησαν είναι μία ήδη γνωστή πραγματογνωμοσύνη και μαρτυρικές καταθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων του ίδιου πραγματογνώμονα που συνέταξε την έκθεση.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχετικό αίτημα του ανακριτή γίνεται αναφορά σε κατασχεθέντα έγγραφα και στοιχεία από πρόσφατες εφόδους στην Πυροσβεστική και σε άλλες υπηρεσίες, αυτά ωστόσο φέρονται να μην εστάλησαν προς αξιολόγηση στον εισαγγελέα.

    «Τα προσκομισθέντα στοιχεία ήταν ήδη γνωστά από την περίοδο της διενέργειας της προκαταρκτικής εξέτασης. Ουδέν νεώτερο έχει προκύψει», σχολίαζαν εισαγγελικές πηγές.

    Έτσι, ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται να κατέληξε στην ίδια κρίση που ένα και χρόνο νωρίτερα είχε καταλήξει με τους δύο συναδέλφους του που ερεύνησαν την υπόθεση: ότι δεν προκύπτει δόλος των εμπλεκομένων, κίνητρο και αποδοχή του τραγικού αποτελέσματος. Και το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο ανθρώπων για να στοιχειοθετηθεί, προϋποθέτει δόλο, αποδοχή και κίνητρο.

    Κατά την κρίση του εισαγγελέα, η άσκηση κακουργηματικής δίωξης και μάλιστα σε βάρος χαμηλόβαθμων πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, θα σήμαινε ότι οι πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί το αποτέλεσμα του θανάτου συνανθρώπων μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας.

    Αντίθετα, στη δικογραφία, φέρονται να υπάρχουν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά.

    Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης έχει δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστικό συμβούλιο εάν επιμείνει στην άποψη του για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης.

    Οι πληροφορίες λένε πως η πρώτη του ενέργεια θα είναι να αποστείλει άμεσα κλήσεις σε απολογία στους 20 κατηγορουμένους για τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που ήδη αντιμετωπίζουν.



    ΣΧΟΛΙΑ