• Κοινωνία

    Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Οσοι καταδικαστούν για το Μάτι, θα εκτίσουν την ποινή τους»


    Στη φυλακή θα κινδυνεύσουν να βρεθούν όσοι καταδικαστούν για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα (που βρίσκεται σε διαβούλευση) κατατάσσει την ανθρωποκτονία από αμέλεια (είναι η ποινική δίωξη που πρόσφατα ασκήθηκε σε βάρος 20 αιρετών και κρατικών αξιωματούχων) στα βαριά πλημμελήματα.

    Η ποινή που προβλέπεται για όσους κριθούν ένοχοι είναι από τρία έως πέντε χρόνια και, όπως σε όλα τα βαριά πλημμελήματα, θα εκτίεται τουλάχιστον το 1/10 της ποινής.

    Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι και ο εμπρησμός, όταν από αυτόν προκαλούνται θάνατοι ή σωματικές βλάβες, είναι κακούργημα. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην αφορά τον ηλικιωμένο από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά στην Ανατολική Αττική, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του έχει ασκηθεί πριν από τις όποιες αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

    “Το αίτημα για Δικαιοσύνη στη χώρα είναι καθολικό και η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στους πληγέντες της πυρκαγιάς στο Μάτι. Σύμφωνα με το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα. Όσοι από προχειρότητα ή ιδιοτέλεια παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, τη στιγμή που η διαβούλευση έχει μόλις αρχίσει, εκμεταλλεύονται τον πόνο ανθρώπων που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Η επιτροπή των κατοίκων θα κληθεί στο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει άμεση και έγκυρη ενημέρωση.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μάτι: 100 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, αλλά κακούργημα ουδέν…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποφυλακίστηκε η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου



    ΣΧΟΛΙΑ