Κοινωνία

Ικαρία: «Έχει νομική ευθύνη ο 25χρονος γιος του εφοπλιστή που έσπασε την καραντίνα» λέει ο αντιδήμαρχος Ραχών

ποιος


Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στην Ικαρία ο 25χρονος ο οποίος έφυγε από το Λονδίνο, πήγε στην Αθήνα και αντί να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες επισκέφτηκε την Ικαρία, ενώ ήταν θετικός στον κορονοϊό.

«Φαίνεται μια παιδική ανευθυνότητα. Έχει νομική ευθύνη, έχει παραβεί το νόμο περί καραντίνας» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αντιδήμαρχος Ραχών Ικαρίας Σ. Πολίτης για τον νεαρό που είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς πολίτες.

«Εμένα με ειδοποίησε η μητέρα του από την Αθήνα το Σάββατο το απόγευμα γιατί είχε έρθει το παιδί της από την Αθήνα και κρύωνε, το σπίτι ήταν κρύο. Δεν μου είπε κανείς ότι είχε έρθει από την Αγγλία. Με το που μπήκα μέσα, πήγα με μάσκα και γάντια, με το που με είδε με τη μάσκα έσπευσε να βάλει και αυτός. Στο πάσο της κουζίνας είχε πολλά φάρμακα και αντισηπτικά. Ό,τι έπιανε, η κοπέλα του ερχόταν από πίσω κατευθείαν με ένα σπρέϊ» λέει ο ηλεκτρολόγος Ι. Βρούλος.

«Έκανα ένα ατόπημα, αναγκάστηκα να βγάλω τα γάντια στο λεβητοστάσιο και τον θερμοστάτη. Την Τρίτη με πήρε από το Κέντρο Υγείας η γιατρός και μου είπε ότι ήρθα κατά 99,9% σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού» είπε ο κ. Βρούλος.

«Πάνω από 10 άτομα έχουν έρθει σε επαφή μαζί του. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας στους χώρους που επισκέφτηκε και στις πλατείες των χωριών που πέρασε. Ήταν απερισκεψία του» είπε ο αντιδήμαρχος.

Νοσηλεύεται στο Θριάσιο νοσοκομείο με παροχή οξυγόνου

Να σημειωθεί ότι ο 25χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Θριάσιο νοσοκομείο με παροχή οξυγόνου.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές προσπαθούν να βρουν το νήμα που θα τους οδηγήσει στους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή στο νησί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στον τοπικό πληθυσμό. Κάτι που, όμως, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον 25χρονο που αποφάσισε, μετά το Λονδίνο και την Αθήνα, να ταξιδέψει στην Ικαρία όπου η οικογένειά του διατηρεί πολυτελή κατοικία.

Η ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο 25χρονος στο βόρειο τμήμα του νησιού, συγκεκριμένα στις Ράχες και στο χωριό Άγιος Πολύκαρπος, γίνεται με δυσκολία καθώς οι ντόπιοι που τον συνάντησαν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να απευθυνθούν στις Αρχές και να ενημερώσουν σχετικά.

Εξετάζεται επίσης η πληροφορία να συμμετείχε ο 25χρονος μαζί με άλλους νεαρούς Ικαριώτες σε χειροσφάγια (ικαριώτικο έθιμο) ενώ λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του συγκέντρωση περίπου 10 ατόμων, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί ποια ήταν οι υπόλοιποι που τον επισκέφτηκαν, πέρα από την Ολλανδέζα φίλη του κι έναν ακόμη φίλο του, βρετανικής καταγωγής, για τον οποίο λέγεται ότι έφτασαν μαζί στο νησί χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Το βέβαιο είναι ότι αρκετά μαγαζιά που επισκέφτηκε ο 25χρονος γιος του εφοπλιστή έκλεισαν, ενώ χαρακτηριστικό του φόβου που κυριαρχεί είναι ότι οι κάτοικοι αποφεύγουν να ψωνίσουν από το σούπερ μάρκετ που αγόρασε προμήθειες για όσο θα διαρκούσε η διαμονή του στην Ικαρία.

Ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Καλαμπόγιας, προχώρησε προ ημερών σε έκκληση μέσω Facebook και όχι μόνο, σε όσους ταξίδεψαν με το πλοίο Blue Star Mykonos την Παρασκευή 20 Μαρτίου από Πειραιά προς Ικαρία να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τις 5 Απριλίου.

Είναι το πλοίο που επιβιβάστηκαν ο 25χρονος και η παρέα του με προορισμό την Ικαρία. Ο δήμαρχος ζητάει από τους ταξιδιώτες, σε περίπτωση που παρουσιάσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο Ικαρίας.

Ο 25χρονος μεταφέρθηκε από την Ικαρία στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τον παρέλαβε μεταγωγικό C-27 και ο γιος του εφοπλιστή (το επίθετο του ξεκινάει από Χ….) ταξίδεψε μέσα σε ειδική κάψουλα που χρησιμοποιείται για αυτόν το σκοπό, μόνο μία φορά τη μέρα.

Ο πατέρας του, με καταγωγή από τις Οινούσσες της Χίου, είναι από τους πλέον γνωστούς εφοπλιστές και ιδιαίτερα σοβαρός στην εφοπλιστική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας.ΣΧΟΛΙΑ