• Κοινωνία

    Αποχή των δικηγόρων έως τις 19 Ιανουαρίου – «Πράσινο φως» για όλες τις δίκες που είχαν αρχίσει πριν τις κινητοποιήσεις

    • NewsRoom
    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης - Δημήτρης Βερβερσός, Πρόεδρος ΔΣΑ

    Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης – Δημήτρης Βερβερσός, Πρόεδρος ΔΣΑ


    Με στοχευμένες αποχές στις δίκες συμφερόντων του δημοσίου, τραπεζών, funds, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι, μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου όπως αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που συνεδρίαζε από το πρωί της Πέμπτης. Αυτή είναι η πρόταση που θα κατατεθεί και κάθε Δικηγορικός Σύλλογος θα λάβει τις δικές του αποφάσεις.

    Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή, που ξεμπλοκάρει πολλές σημαντικές δίκες αφορά στις ποινικές δίκες.

    Συγκεκριμένα, δεν θα γίνονται και αυτές που αρχίζουν από τη Δευτέρα και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, αλλά θα συνεχιστούν από Δευτέρα όλες οι δίκες που έχουν ξεκινήσει ήδη πριν από την αποχή των δικηγόρων. Αν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υιοθετήσει την πρόταση αυτή τότε όλες οι μεγάλες και πολύκροτες δίκες που είχαν ξεκινήσει πριν από την αποχή θα συνεχιστούν κανονικά.

    Μεταξύ αυτών και η δίκη της Folli Follie.

    Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, παραβρέθηκαν στις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και αναφέρθηκαν στις προωθούμενες παρεμβάσεις του υπουργείου στη Δικαιοσύνη.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους.

    Ειδικότερα, οι υποθέσεις εγγραφής και εξάλειψης συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, αποδοχής κληρονομιάς, έκδοσης κληρονομητηρίου, σύστασης σωματείων, πλην πολιτιστικών, θα διεκπεραιώνονται εφεξής από δικηγόρους, η δε λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, όπου προβλέπονται, θα γίνεται μόνο από δικηγόρους ή συμβολαιογράφους.

    Ο κ. Φλωρίδης άφησε ανοικτό παράθυρο για να ικανοποιηθεί ένα από τα βασικά αιτήματα που είναι η αλλαγή στη διάταξη του ν/σ που προβλέπει μόνο μία αναβολή στις δίκες.

    Φέρεται να είπε ότι θα εξεταστεί οι ίδιοι οι δικαστές να αποφασίζουν για την αιτουμενη αναβολή λόγω κωλύματος τους δικηγόρου (υποχρέωσή τους σε άλλη δίκη).

    Αλλο βασικό είναι σημείο, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, είναι να γίνει υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρων στις δίκες με πλημμεληματικές κατηγορίες, όταν υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί ο κατηγορούμενος στη φυλακή.

    Ενώ με τις δεσμεύσεις για τις υποθέσεις εκγληματικών οργανώσεων φαίνεται πως οδεύει προς τη λήξη της η αποχή ρεκόρ των δικηγόρων από τέτοιες υποθέσεις.

    Ο κ. Φλωρίδης φέρεται να ήταν κατηγορηματικός στην ομιλία του ότι όσο εκείνος είναι υπουργός, αποκλείεται για τα νέα νομοθετήματα να υπάρξει νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Κι ότι θα υπάρξουν ειδικές επιτροπές που θα ορίζονται από τον υπουργό.

    Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την άμεση σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα μελετηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, η υποχρέωση έκδοσης γραμματίου σε όλες τις υποθέσεις, όπου παρίσταται δικηγόρος και η επανεξέταση των δικηγορικών αμοιβών.

    Ακόμη είπε για την αύξηση προεισπράξεων στα παράβολα και οι ένορκες καταθέσεις οι οποίες θα περάσουν στους δικηγόρους ενώ τόνισε ότι θα εξετάσει αν είναι συνταγματική κάποια αλλαγή που θα φέρει για τις αποδοχές κληρονομιάς και έκδοση κληρονομητηρίων.

    Ο Ποινικός Κώδικας

    Σχετικά με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο κ. Φλωρίδης, σύμφωνα πάντα κατά την ανακοίνωση, εξήγγειλε αλλαγές στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αποδεχόμενος κάποιες εκ των προτάσεων της Ολομέλειας, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει, και χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του προωθούμενου νομοσχεδίου. Επίσης, αποδέχθηκε την πρόταση για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας για την περαιτέρω συζήτηση επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

    Για τους δικαστικούς χάρτες της χώρας, ο κ. Φλωρίδης, επικέντρωσε την παρέμβαση του υπουργείου στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με ειδική μέριμνα για ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη λειτουργία ενός κεντρικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, στη λειτουργία περιφερειακών Πρωτοδικείων και στην κατάργηση Ειρηνοδικείων, στη θέση των οποίων θα λειτουργούν έδρες περιφερειακών Πρωτοδικείων. Πάντως, τα υφιστάμενα Εφετεία δεν θα θιγούν. Ο υπουργός φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δεν καταργηθεί το δεύτερο Εφετείο στην ίδια περιφέρεια.

    Αναφορικά με το θέμα της Νομικής Βοήθειας, ο κ. Φλωρίδης εξήγγειλε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την εκκαθάριση και καταβολή όλων των εκκρεμών αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και την αναζήτηση λύσης για την άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των μελλοντικών αποζημιώσεων, μέσω της λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Δικηγόροι: Από ώρα σε ώρα η απόφαση για την αποχή – Τι είπε ο Φλωρίδης
    O Δημήτρης Βερβεσός και η ομηρία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο – Άρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ