• Κοινωνία

    Οι ελληνικές δυναστείες για τη φιλανθρωπία το 2021 -Μέρος δεύτερο

    Οι ελληνικές δυναστείες για τη φιλανθρωπία το 2021 -Μέρος δεύτερο

    Η φιλανθρωπία των Ερυθρόλευκων, επίσκεψη στο Σχολείο τυφλών Καλλιθέας στο πλαίσιο της δράσης Μπάλα για όλους


    Τα δισεκατομμύρια αυξάνονται. Το ίδιο και οι δράσεις για τη φιλανθρωπία. Οι ελληνικές δυναστείες δεν υπολείπονται των Μπέζος, Μπάφετ και Γκέιτς αν «μετρήσει» κανείς τις φιλανθρωπίες τους αναλογικά με τον πλούτο της Ελλάδας.

    Η ευεργεσίες άλλωστε αποτελούν θεμέλιο λίθο ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, από συστάσεως του σύγχρονου κράτους πριν 201 χρόνια.

    Ποιες οι ελληνικές δυναστείες της φιλανθρωπίας το 2020-2021;

    Τα έτη 2020 και 2021, το κοινωφελές έργο των μεγάλων ευεργετών σημαδεύτηκε εν πολλοίς από την πανδημία. Η φιλανθρωπία προχώρησε απρόσκοπτα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φάνηκε να ανακτά ανοδική πορεία. Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά και πέρα από αυτήν.

    Μέρος δεύτερο

    Ιδού λοιπόν το ευαγές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, το ευγενές, το ελπιδοφόρο, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι χορηγίες ανά οικογένεια στη φιλανθρωπία παρουσιάζονται σε αδρές γραμμές. Ο κατάλογος μακρύς, ο χώρος περιορισμένος…

    Οικογένεια Λασκαρίδη

    Δύο αδέλφια στη ναυτιλία, δύο κοινωφελή Ιδρύματα.

    Πάνος Λασκαρίδης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

    Ο Πάνος Λασκαρίδης μέσω του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει προσφέρει τα μέγιστα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Πολεμικό Ναυτικό (ήδη, αρχές του 2022 πραγματοποίησε τεράστια δωρεά, προκύρηξε εκπαιδευτικές υποτροφίες και ανακοίνωση την ίδρυση Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά -αλλά αυτά αφορούν μελλοντικό άρθρο).

    Ποια είναι τα πλοία που χάρισε;

    Έχει ήδη ενισχύσει το στόλο με τη δωρεά τριών Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι το 2020, ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ το 2020 και ΠΓΥ ΑΙΑΣ το 2021) τα οποία επιχειρούν με επιτυχία. Ανάδοχος του «Αίας» ήταν η πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Αναστασία Ψωμαδέλλη, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε καθήκοντα Α’ μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού υπηρετώντας σε φρεγάτα.

    Ο Πάνος Λασκαρίδης έχει δωρίσει πλοίο εκπαίδευσης Ναυτικών Δοκίμων (ΚΥΚΝΟΣ 1). Φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού έχει ενισχύσει με βοηθητικά μηχανήματα. Έχει συνεισφέρει και στην αναπαλαίωση του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου «Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ».

    ΑΤΛΑΣ 1, η κοινωφελές έργο ή φιλανθρωπία προς τις ένοπλες δηνάμεις του τόπου

    Πνευματική ζωή

    Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη εξελίσσεται και καθιερώνεται ως εξέχουσα και ρυθμιστική παρουσία στην πνευματική ζωή του τόπου», όπως το ήθελε ο ιδρυτής του Πάνος Λασκαρίδης.

    Κυρίως λόγω της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη. Με το θάνατό της το 2015 άφησε ανολοκλήρωτο ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο για τα παιδιά, τη μόρφωση και την προστασία τους σε όλη την Ελλάδα.

    Μαζί εξάλλου ξεκίνησαν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το 2007. Η ίδια η Μαριλένα Λασκαρίδη έφερε στους κόλπους του Ιδρύματος κορυφαίες προσωπικότητες όπως οι ακαδημαϊκοί Εμμανουήλ Κριαράς και Γαλάτεια Σαράντη.

    Εκπαίδευση

    Η δράση του Ιδρύματος στη διάχυση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό (σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια) παραμένει πλούσια.

    Προκυρήχθηκε για παράδειγμα ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Μαριλένας Λασκαρίδη για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

    Πληθώρα προγραμμάτων

    Για το έτος 2021 – 2022 σχεδιάστηκαν εξήντα έξι συνολικά προγράμματα. Αφορούν μαθητές Γυμνασίου (24), Λυκείου (24) και των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (18) από σχολεία όλης της χώρας. Καλύπτουν όλους τους τομείς των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών.

    Τα προγράμματα στηρίζουν ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων κα των Τεχνών, των επιστημών. Επίσης, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, εμψυχωτές και συγγραφείς.

    Δίνουν ερεθίσματα στα παιδιά ώστε να ασκήσουν κριτική σκέψη και συνειδητή δημιουργικότητα μέσα από τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.

    Πρόγραμμα ΑΝ, για την παιδική κακοποίηση

    Το 2021, η κόρη τους Κατερίνα Λασκαρίδη θέσπισε στους κόλπους του Ιδρύματος το περίφημο πρόγραμμα κατά της παιδικής κακοποίησης με τίτλο ΑΝ, Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω.

    Πρόκειται ουσιαστικά για καμπάνια επιμόρφωσης του κοινού (μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, και όλων των εμπλεκόμενων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών). Εφαρμόζεται με δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο και τους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Η αφρόκρεμα των ειδικών υπέρ των παιδιών

    Η Κατερίνα Λασκαρίδη ως ψυχολόγος ηγείται μίας οργανωτικής ομάδας που απαρτίζεται από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς του χώρου.

    Με επιστημονική υπεύθυνο του προγράμματος ΑΝ, τη (μέχρι πρότινος) συντονίστρια Δ/ντρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων, στο Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α. Αναστασία Κουμούλα. 

    Η ομάδα πλαισιώνεται επίσης από τον ψυχίατρο στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Γιώργο Νικολαΐδη, τη νομικό, προϊσταμένη στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας Εύα Κογιαννάκη, τον νομικό, εμπειρογνώμονα δικαιωμάτων του παιδιού (Συνήγορος του Παιδιού 2003-2018) Γιώργο Μόσχο, την καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, συνεργάτη στον Ξενώνα Όρμο του Σισμανόγλειου Γιούλη Μπαλίκου, τον εργοθεραπευτή, med Special educator, Παίδων Πεντέλης Ιορδάνη Νεσλεχανίδη, τη διευθύντρια στη Διεύθυνση Πρόληψης βίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Μαρία Ντουλάκη, την ψυχολόγο, MSc Προαγωγής Υγείας, γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία Κατερίνα Σοφιανοπούλου, την M.Ed., MSc, κοινωνική λειτουργό – παιδαγωγό Κατερίνα Σκλάβου, την υπεύθυνη Έμφυλης Ισότητας στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Αθήνας Λαμπρινή Γεωργίου, τη σύμβουλο και δόκτωρ Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Θεοδώρα Αστέρη, μεταξύ άλλων.

    Το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει το 2021 (φέτος ολοκλήρωσε δράσεις στην Αθήνα και τώρα «πηγαίνει» σε σχολεία στην Κρήτη). Προσεγγίζει το θέμα μέσα από το τρίπτυχο Αντιλήψεις, Γνώσεις, Δεξιότητες. Αποτελείται από τέσσερις φάσεις.

    Ξεδιπλώνεται σε φάσεις

    Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την επιλογή των σχολείων. Η δεύτερη φάση αφορούσε την επιμόρφωση (σε 15 διαδικτυακές ώρες λόγω πανδημίας) των ψυχολόγων του Ιδρύματος, των διευθυντών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Θεωρητική ανασκόπηση, αποσαφήνιση όρων, νομικό πλαίσιο, κοινωνικό φύλο, πώς ακούνε τα παιδιά στο σχολείο, η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με την οικογένεια λίγα από θέματα που θίγονται.

    Η τρίτη φάση περιλαμβάνει βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς ώστε να δράσουν ως διευκολυντές του προγράμματος. Για τη διοργάνωση, δηλαδή, βιωματικών εργαστηρίων με μαθητές (πχ διαχείρηση θυμού, καλλιέργια συμπεριληπτικής κουλτούρας).

    Σουζάνα Λασκαρίδη, «γαλάζιο» κοινωφελές έργο με τη Blue Cycle

    Έκτακτες δωρεές

    Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια και στην Αρχαία Ολυμπία, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στήριξε τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, των πυρόπληκτων περιοχών με το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ και δωρεά 1.100.000 ευρώ.

    Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για την καλύτερη καταγραφή των ζημιών και των αναγκών, τη διαχείριση του ποσού της δωρεάς και κυρίως την ορθή και δίκαιη κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και των κατοίκων της.

    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετείχε στην Πρωτοβουλία 1821-2021, η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στο πλαίσιο συστηματικής συνεργασίας σημαντικών κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.

    Ευαγές έργο για τη θάλασσα

    Η κόρη του Πάνου Λασκαρίδη, Σουζάνα Λασκαρίδη δημιούργησε τη Blue Cycle. Πρόκειται για πρωτοποριακό πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής oικονομίας. Κάθε χρόνο ανακυκλώνει και αξιοποιεί πλαστικά που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Ο ελληνικός βιότοπος αλλάζει…

    Διάφορες δράσεις της εταιρείας σε συνεργασία με την Πολιτεία προάγουν ένα πιο σύγχρονο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τοπίο στην Ελλάδα για τη νέα γενιά.

    Ίδρυμα Αθ, Λασκαρίδη: καθαρίζοντας τις ακτές στο πλαίσιο του Typhoon Project. Φιλανθρωπία για το περιβάλλον του ανθρώπου

    Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Λασκαρίδη

    Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης δημιουργήθηκε το 2015 από τον Θανάση Λασκαρίδη. Έχει ήδη δημιουργήσει «σχολή» ως καταλύτης σε δύο καίρια ζητήματα.

    Καταρχήν σε ό,τι που αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος (μαζί με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη).

    Δεύτερον για την ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας όπου φαίνεται ότι έχουν καλύψει και ένα μεγάλο, χρόνιο κενό.

    Παρομοίως, έχει αποδείξει την πρωτοποριακή του δράση καλύπτοντας κενό στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που προασπίζονται το συλλογικό συμφέρον και ενισχύουν τη διαφάνεια.

    Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

    Το φθινόπωρο του 2021, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας  με σκοπό την εξοικείωση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιβαλλοντική-Ενεργειακή και Πολιτική Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων σε τομείς που αφορούν την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Επίσης, την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης στην προστασία του μνημειακού αποθέματος.

    Θανάσης Λασκαρίδης: Φιλανθρωπία για τη θάλασσα και την επιχειρηματικότητα

    «Ένας Τυφώνας χρειαζόταν»: Κοινωνικό έργο στα ελληνικά νησιά

    Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η διαμονή του Τυφώνα στη Λίμνο.

    Ο «Τυφώνας» έμεινε στη Λήμνο 122 μέρες και καθάρισε 206 ακτές του νησιού. Κέλυψε 94.529 μέτρα ακτογραμμής ενώ απομάκρυνε 57 τόνους απορρίμματα.

    Typhoon Project

    Το «Typhoon Project» ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση καθαρών ακτών στο κοινό.

    Το πρόγραμμα εφαρμόζει το σύγχρονο πλοίο νορβηγικής κατασκευής  72 μέτρων, που ονομάζεται Typhoon ή απλώς Τυφώνα. Πλέει όλο το χρόνο μεταφέροντας απορρίμματα σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης.

    Η ομάδα του αποτελείται από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους.

    Για το πρόγραμμα ισχύει συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

    Typhoon το 2021 η φιλανθρωπία του Λασκαρίδη έφτασε στη Λίμνο

    Το περιβαλλοντικό έργο της Εύης Λάζου

    Η περιβαλλοντική δράση του Ιδρύματος, με πυξίδα το όραμα της προέδρου του Εύης Λαζού (και την υποστήριξη από την εκτελεστική διευθύντρια Αγγελική Κοσμοπούλου), επεκτείνεται σχεδόν σε όλη την ελληνική ακτογραμμή.

    Δεκάδες δράσεις καθαρισμού και εκπαίδευσης έχουν ολοκληρωθεί με ναυαρχίδα το SeaChange Greek Islands (ξεκίνησε το 2018 για τις Κυκλάδες) ή σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Trust the change

    Στο πλαίσιο του προγράμματος SeaChange Greek Islands, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The People’s Trust υλοποιούν για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα TRUST THE CHANGE.

    Παρέχει οικονομική αρωγή μέχρι 5.000 ευρώ σε  επιχειρήσεις που θα επιλεγούν από τα δέκα νησιά του προγράμματος SeaChange Greek Islands για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα (ανακοινώθηκε ήδη η νέα φάση του).

    The People’s Trust

    Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People’s Trust ξεκίνησε το 2016 με ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

    Αποτελεί σύλληψη της προέδρου του Ιδρύματος Εύης Λαζού. Υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων με μικροχρηματοδότηση 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι το πρώτο κριτήριο σε κάθε απόφαση χρηματοδότησης.

    Το 2021 το People’s Trust έκλεισε δέκα χρόνια δράσης μέσα στην καρδιά της κοινωνίας, εκεί που χτυπάει ο παλμός της: Στους νέους, στα όνειρά τους.

    Ως το 2021

    Με Head of Operations τον Δημήτρη Κουλέτση, το The People’s Trust έχει υποστηρίξει περί τις 400 επιχειρήσεις εκταμιεύοντας πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργώντας σχεδόν χίλιες νέες θέσεις εργασίας. Το 92% των επιχειρήσεων που έχουν στηρίξει, λειτουργούν ακόμη.

    Το The People’s Trust αναζητά συνεργασίες που θα βοηθήσουν τη μικρή επιχειρηματικότητα και τους μικρούς επιχειρηματίες συνολικά.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1904 στη με στόχο να εκπαιδεύσει νέους και ενήλικες στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας, της οικολογίας και των επιστημών ζωής. Μεγάλη ευεργέτης στον κρίσιμο αυτόν τομέα παραμένει η Αλίκη Περρωτή.

    Πρώην Βασιλικό Τμήμα στο Τατόι

    Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

    Το 2020, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ανέλαβε τη χρηματοδότηση μελέτης αξιολόγησης και επικαιροποίησης των προτάσεων αξιοποίησης και διαχείρισης του Πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι υπό την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η εταιρεία συμβούλων KPMG με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη τελικά εκπόνησε τη μελέτη βιωσιμότητας του Τατοΐου την οποία παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου το 2021.

    Πρότυπο κέντρο αναψυχής

    Περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ξενώνα πολυτελείας με υπηρεσίες ευεξίας, εστιατόριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, μονοπάτια για ποδηλασία και ιππασία, δασικό χωριό με αγροτουριστικές υποδομές, οινοποιείο, χώρους έρευνας και εκπαίδευσης.

    Εκτός από το μουσείο που θα λειτουργεί στο κεντρικό κτίριο, οι υπόλοιπες δραστηριότητες κατανέμονται στα 55 κτίρια του κτήματος.

    Ταμείο ανάκαμψης

    Ο προϋπολογισμός της μελέτης κυμαινόταν από 97 έως 130 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων (48,7 εκατ. ευρώ) θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν έργα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η μελέτη πρότεινε ως μοναδικό τρόπο επιτυχούς αντιμετώπισης αυτής της δύσκολης πρόκλησης τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

    Η μελέτη αποτέλεσε το εναρκτήριο βήμα για τη μεταμόρφωση της τεράστιας έκτασης 42.000 στρεμμάτων.

    Ανάμεσα στους δωρητές συγκαταλέγεται ήδη και ο Θανάσης Μαρτίνος.

    Ο δήμος Ν. Ιωνίας το 2021 τίμησε τη σπουδαία φιλάνθρωπο με δύο δρόμους. Τρυφερό στιγμιότυπο με την αγαπημένη της εγγονή Θεοδώρα Βαλέντη -στην πίσω σειρά τα δισέγγονά της

    Αλίκη Περρωτή

    Τον Ιούλιο του 2021, ο Δήμος Νέας Ιωνίας τίμησε την Αλίκη Περρωτή-Κωνσταντοπούλου για το σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της με τη μετονομασία της οδού Αγίας Όλγας σε Θεόδωρου Κωνσταντοπούλου και της μετονομασίας της οδού Θεόδωρου Κωνσταντοπούλου σε Αλίκης Περρωτή Κωνσταντοπούλου.

    Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας με την παρουσία της Αλίκης Περρωτή – Κωνσταντοπούλου.

    Στην ομιλία της, που εκφώνησε η αγαπημένη εγγονή της Θεοδώρα Βαλεντή, δήλωσε συγκινημένη που η μεγάλη τιμή και κίνηση αγάπης της δίνει δύναμη να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο στη δημόσια περίθαλψη.

    Δωρεές εθνικής σημασίας

    Το Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας υπήρξε δωρεά δική της προς τιμήν του πατέρα της -per se μεγάλου εθνικού ευεργέτη.

    Η Αλίκη Περρωτή ξεχώρισε με δημόσιες δωρεές υψηλής εθνικής σημασίας.

    Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

    Ενδεικτικά, με τη διαχρονική στήριξη της, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο (μαζί με το Perrotis College και τη βιβλιοθήκη Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή μεταξύ άλλων στους κόλπους της).

    Πιο πρόσφατα, η ενίσχυση του Ναυτικού Νοσοκομείου και της Σχολής Ευελπίδων, η αναμόρφωση των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού μεσούσης της πανδημίας, μεταξύ πολλών άλλων κινήσεων λιγότερο ή περισσότερο διαδεδομένων.

    Βαγγέλης Μαρινάκης

    Ο ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Maritime & Trading Corporation Βαγγέλης Μαρινάκης κυρίως μέσω της ΠΑΕ Ολυμπιακός και η σύζυγός του Αθανασία Μαρινάκη ως μέλος ΔΣ του σωματείου Ελπίδα, Σύλλογος φίλων παιδιών με Καρκίνο, έχουν διακριθεί για την κοινωφελή τους δράση.

    Η φιλανθρωπία του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Αγγελικής Φράγκου με την ΙΟΝ

    Νοσοκομεία Πειραιά

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από κοινού με την εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου και την εταιρία ΙΟΝ Α.Ε. προσέφεραν συνολικά ποσό που ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ για τον εξοπλισμό και την ανάπτυξη 12 κλίνων στη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

    Οι δώδεκα κλίνες εξοπλίστηκαν με κρεβάτια ΜΕΘ, σταθερούς αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, ειδικά μόνιτορς, αντλίες, απινιδωτές κτλ.

    Οι δωρεά κάλυψε έξοδα για όλες τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες και τις χωροταξικές μετατροπές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

    Επίσης, κάλυψε το κόστος του συνόλου του εξοπλισμού και όλες τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν. στο πλαίσιο της επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

    Τον Απρίλιο του 2020, η δωρεά 100.000 από τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο Τζάνειο Νοσοκομείο στον Πειραιά επέτρεψε την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και την καθώς με μάσκες υψηλής προστασίας ενάντια στον Κορωνοϊό.

    Φιλανθρωπία για τη δημιουργία ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    Νεοελληνική Παιδεία

    Επειδή νους υγιής εν σώματι υγιεί, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν σταματάει μόνο στη μπάλα. Τον Ιούνιο του 2020 δημιουργήθηκε η Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο αμερικανικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο τον Ιούνιο του 2020.

    Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αμερικής (έτος ιδρύσεως 1870), με υψηλή ακαδημαϊκή φήμη και την 18η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη πανεπιστημιακής έρευνας της Βόρειας Αμερικής (άνω των 5,8 εκ. τόμων).

    Project Paideia

    Το τμήμα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν μια ομάδα Ελληνοαμερικανών συγκέντρωσε την αναγκαία χρηματοδότηση με το Project Paideia. Από τότε περισσότεροι από 12.000 φοιτητές έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα από τα μαθήματα Νεοελληνικών που προσφέρει το τμήμα.

    Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, η τοπική ελληνική κοινότητα και το πρόγραμμα Ohio Hellenic Paideia (OHP) με βασικό δωρητή τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την περίοδο 2015-2020 νέο κύκλο χρηματοδότησης.

    Η χρηματοδότηση εξασφάλιση την εσαεί λειτουργία του τμήματος, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διακοπεί.

    Βαγγέλης Μαρινάκης, πολυσχιδής φιλανθρωπία μέσω του Ολυμπιακού

    Σφακιά

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αμελλητί προχώρησε το 2021 σε ενίσχυση δημοτικού σχολείου στο δήμο Σφακίων, περιοχή καταγωγής του στην Κρήτη, μόλις του το ζήτησε η δημοτική αρχή.

    Η αντιδήμαρχος Παιδείας Σφακίων δήλωσε συγκινημένη:

    «Ο Δήμος Σφακίων ευχαριστεί δημοσίως τον εφοπλιστή, επιχειρηματία και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος ύστερα από αίτημά μας και χωρίς δεύτερη σκέψη προσφέρθηκε να χορηγήσει εξ ολοκλήρου την κατασκευή αίθουσας στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Βουβά.

    Η παραπάνω αίθουσα 40 τ.μ. αποτελούσε για χρόνια αίτημα γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας, και θα φιλοξενεί το τμήμα του ολοημέρου κατά κύριο λόγο αλλά θα αποτελεί και χώρο διεξαγωγής σχολικών εκδηλώσεων που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλο από υγειονομικής και παιδαγωγικής πλευράς χώρο.

    Είναι μεγάλη η χαρά μας, για την πράξη αγάπης και προσφοράς προς τα παιδιά μας, από το Σφακιανής καταγωγής επιχειρηματία».

    Πειραιάς

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στηρίζει απαρεγκλίτως τις ανάγκες του δήμου Πειραιά.

    Σταθερά στηρίζει τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου.

    Το 2021 βραβεύτηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για την τεράστια προσφορά του, όχι μόνο στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

    Στην τιμητική εκδήλωση, η Αθανασία Μαρινάκη παρέδωσε μάλιστα στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ συμβολική επιταγή ύψους 10.000 ευρώ για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Το περασμένο Πάσχα του 2020, με επιταγή που παρέδωσε στον Μητροπολίτη Πειραιώς στήριξε περαιτέρω το έργο του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης.

    Φιλανθρωπία ερυθρόλευκων

    Τον Αύγουστο του 2021, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έστειλε αποστολή αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Πούλμαν του Ολυμπιακού, μαζί με την αστυνομία και δύο νταλίκες, αναχώρησε από το «Γ. Καραϊσκάκης» για το Μαντούδι παραδίδοντας απαραίτητα εφόδια στους πυρόπληκτους.

    Φιλανθρωπία του Ολυμπιακού στο Δαμάσι Τυρνάβου μετά τους σεισμούς

    Σεισμοί

    Με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός προγραμμάτισε δωρεά στο Δήμο Ελασσόνας μετά το σεισμό τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα στο Δαμάσι Τυρνάβου παρέδωσε 20 οικίσκους πλήρως εξοπλισμένους με είδη πρώτης ανάγκης αλλά και πλήρη οικιακό-ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, με στόχο την άμεση ανακούφιση σεισμόπληκτων οικογενειών. Παράλληλα απεστάλησαν τρόφιμα, κουβέρτες και είδη καθαρισμού.

    Τον Νοέμβριο του 2021, οργανώθηκε φιλανθρωπικό τουρνουά στην Κρήτη. Σκοπός του η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των σχολικών επιτροπών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των σχολείων της ευρύτερης περιοχής που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

    Μπάλα για όλους

    Την ίδια περίοδο, εκπρόσωποι των Κεντρικών Σχολών του Ολυμπιακού επισκέφτηκαν το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας. Δώρισαν στα παιδιά ειδικές μπάλες ποδοσφαίρου τυφλών, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους» (A ball for all) της οποίας περήφανος υποστηρικτής είναι η Ακαδημία του Ολυμπιακού. Τα παιδιά πήραν άπειρη χαρά.

    Πολλές παρόμοιες φιλανθρωπικές δράσεις έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες.

    Τον Μάρτιο του 2020, με πρωτοβουλία του ηγέτη των ερυθρόλευκων, έφυγε αποστολή από τον Πειραιά για τα σύνορα του Έβρου.

    Περιλάμβανε τρεις νταλίκες με νερό, φρούτα, αναψυκτικά και αναλώσιμα για να διατεθούν στους φύλακες των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    Στον τηλεμαραθώνιο αγάπης του ΠΣΑΠ και του gazzetta.gr ο Βαγγέλης Μαρινάκης δώρισε 100.000 για να υποστηριχτεί ο αγώνας του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

    Nottingham Forest FC

    Tο ποδόσφαιρο σταμάτησε τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας αλλά όχι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

    Η Nottingham ForestFC (την εξαγόρασε το 2017) υποστήριξε ενεργά το τοπικό NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) και την τοπική κοινότητα μέσω πολύπλευρων πρωτοβουλιών που εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Περισσότερες από 20.000 λίρες συγκεντρώθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς του Νοσοκομείου από τις πωλήσεις μακό με τα λογότυπα NHS και NFFC.

    Φιλανθρωπία κατά του κορονοϊού

    Η ομάδα συνεργάστηκε επίσης με την τοπική φιλανθρωπική οργάνωση Open Kitchens παρασκευάζοντας 10.000 ζεστά γεύματα για το τοπικό προσωπικό του NHS στο ιατρικό κέντρο Queens Medical Center και στο νοσοκομείο The City Hospital.

    Επίσης, περισσότερα από 7.000 τεμάχια PPE (προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός) δωρίστηκαν μέσω του UK Meds και του τοπικού παρόχου υγειονομικών υπηρεσιών Nottingham CityCare, συμμετέχοντας έτσι στον αγώνα της πόλης κατά του κοροναϊού.

    Φιλανθρωπία για τους άστεγους

    Η συνεργασία με τα τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα για τους άστεγους Framework και Hope Nottingham εξελίχθηκε περαιτέρω. Δημιουργήθηκαν ειδικά σημεία στο στάδιο της Νότινγχαμ The City Ground για τη δωρεά τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Τον Απρίλιο του 2021, οι διάσημες μπλούζες των παικτών της Nottingham Forest με το λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Framework, συγκέντρωσαν χιλιάδες λίρες στη δημοπρασία για τους υποστηρικτές της Ομάδας για έναν αγώνα στην πόλη του Μπρίστολ (Bristol City).

    Γιάννα Αγγελοπούλου

    Για τις δράσεις της στο Χάρβαρντ (Kennedy School of Government), στο Κέιμπριτζ (GAPSTI-The Gianna Angelopoulos Programme for Science Technology and Innovation) αλλά και στο Ίδρυμα Κλίντον, έχει δικαίως αφιερωθεί αρκετό μελάνι.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει λοιπόν αναγνωρισθεί ως προσωπικότητα κύρους και πνευματικός ηγέτης διεθνώς.

    Επιτροπή Ελλάδα 2021

    Γνωστό τοις πάσοι, το 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε στη Γιάννα Αγγελοπούλου, ως Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, το ρόλο της Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

    Έργο της Επιτροπής το 2021 ήταν η διαχείρηση προτάσεων από ιδιωτικούς φορείς για τον εορτασμό της εθνικής επετείου των 200 ετών. Επίσης, η σύλληψη και σχεδίαση δράσεων οι οποίες θα προταθούν προς τους κατάλληλους φορείς, προκειμένου να τις υλοποιήσουν.

    Γιάννα Αγγελοπούλου, φιλανθρωπία για την πνευματική Ελλάδα

    Χρυσό Μετάλλιο

    Το 2021 η βράβευσή της από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ καθηγητή Οδυσσέα -Ιωάννη Ζώρα (με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργο Μπαμπινιώτη), δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη.

    Το Χρυσό Μετάλλιο απένειμαν στη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη συνεχή και έμπρακτη προσφορά της στη χώρα. Επίσης, για την παραδειγματική συμβολή της στην προβολή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσα από πολυεπίπεδες εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Καθοριστική συμβολή

    Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρθηκε στην αξιέπαινη και διαρκή προσφορά της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. «Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, χάρις στην κυρία Αγγελοπούλου αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον, να εμπνευστούμε από την ιστορία μας και να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Με την αεικίνητη και εμπνευσμένη παρουσία σας σε όλη τη χώρα βοηθήσατε στο να αναδειχθούν οι ιστορικές και επετειακές παραστάσεις σε τεκμήρια συλλογικής μνήμης. Σας ευχαριστούμε! Η συμβολή σας είναι καθοριστική».

    Νέες κλίνες ΜΕΘ εγκαινιάστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μέσω της δράσης απο την Επιτροπή Ελλάδα 2021

    Για το ΕΣΥ

    Τον Απρίλιο του 2021, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» απέκτησε 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ, δωρεά από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας.

    Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ βασίστηκε στη συνδρομή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς. Και αυτό επειδή η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Οι πόροι της προέρχονται από δωρεές, χορηγίες και τα έσοδα από το Νομισματικό της Πρόγραμμα.

    Καταστροφικές Πυρκαγιές

    Η Επιτροπή με απόφαση της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη αποφάσισε να διαθέσει όλα τα έσοδα του Νομισματικού Προγράμματος από τις 23 Αυγούστου 2021 μέχρι το τέλος του στις δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών από τις πυρκαγιές.

    Η ίδια διευκίρνισε ότι τα χρήματα δεν θα πάνε σε κάποιο Ταμείο, αλλά θα διατεθούν για δράση που έχει προτείνει η Πολιτεία.

    Διεθνείς πρωτοβουλίες

    Πολλές από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» πράγματι πήγαν πέρα από την 25η Μαρτίου. Ξεπέρασαν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα.

    Ειδικότερα δύο από τις τέσσερις εμβληματικές δράσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ίδια η Επιτροπή αυτόνομα για την επέτειο. Το διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040» και η ίδρυση Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Φόρουμ θα λειτουργεί ως πυξίδα για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα τις ερχόμενες δεκαετίες. Με το Ινστιτούτο, η Ελλάδα εισβάλλει δυναμικά στο χάρτη της παγκόσμιας καινοτομίας.

    Φιλανθρωπία για την Ελλάδα και τα 200 χρόνια σύγχρονου κράτους σε εποχές κορονοϊού -συνομιλία με Ολομέλεια

    Η διανοούμενη

    Οι κύριες δράσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021 εποπτεύθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 από την Ολομέλεια.

    Ως η διανοούμενη της φιλανθρωπίας και κοινωφελούς δράσης για την «πνευματική» Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει δημιουργήσει δίκτυο συνεργατών. Έτσι, συγκέντρωσε στους κόλπους της Ολομέλειας τα υψίπεδα της διεθνούς διανόησης.

    Την αφρόκρεμα της διανόησης

    Τα σαράντα τέσσερα μέλη της Ολομέλειας συμπεριλαμβάνουν κορυφαίους καθηγητές (Ρόντρικ Μπίτον, Ρίτσαρντ Κλογκ, Νίκολας Νεγρεπόντε) μέχρι και νεότερους επιστήμονες. Από τη γιατρό και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ Μαρία Θέμελη έως τον Δημήτρη Γόντικα ιδρυτή Ελληνικών Σπουδών του Princeton.

    Με τα σαράντα τέσσερα μέλη της Ολομέλειας, η Γιάννα Αγγελοπούλου δημιούργησε τον πνευματικό πυρήνα ζυμώσεων για το εθνικό συμφέρον.

    Είθε να μπορούσε να παραμείνει ενεργή εις το διηνεκές. Εύγε!

    Διαβάστε επισης Οι ήρωες της Φιλανθρωπίας, καταλύτες για τις μεγάλες αλλαγές – Οι 9 οικογένεις που δίνουν τα πολλά λεφτά



    ΣΧΟΛΙΑ