• Κοινωνία

    Guardian: Σενάρια απομάκρυνσης του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ εξετάζει η κυβέρνηση

    • NewsRoom


    «Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την Τετάρτη ψιθύριζαν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να αποσυναρμολογηθεί το περίφημο στέγαστρο».

    Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε εκτενές του ρεπορτάζ για το ιστορικό της κατασκευής του στεγάστρου Καλατράβα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έως και την ξαφνική είδηση για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συζητάει ακόμα και την απομάκρυνση του στεγάστρου ώστε να γλυτώσει από το τεράστιος κόστος που θα επωμιστεί σε περίπτωση που το στάδιο ΟΑΚΑ παραμείνει κλειστό για πολύ καιρό.

    «Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο», δήλωσε μια πηγή στον Guardian. «Ίσως θα πρέπει να κατέβει».

    Το βρετανικό μέσο υπογραμμίζει ότι δεκάδες διοργανώσεις κινδυνεύουν να ακυρωθούν λόγω του λουκέτου στο ΟΑΚΑ, μεταξύ αυτών και η συναυλία των Coldplay, η οποία έγινε sold out μέσα σε μία ημέρα και είναι προγραμματισμένη για το επόμενο καλοκαίρι.

    Από την ολυμπιακή δόξα στο λουκέτο

    «Ήταν ένα στέγαστρο που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγάντιος θόλος από λευκό χάλυβα που εκτεινόταν πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και το έμβλημα του θεαματικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση», αναφέρει ο Guardian στο δημοσίευμά του.

    «Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το μεσογειακό έθνος ήρθε αντιμέτωπο με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει επ’ αόριστον λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου στεγάστρου του Καλατράβα», συνεχίζει.

    Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο η έλλειψη έχει αποδοθεί, κυρίως, στις περικοπές στον προϋπολογισμό που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών, αφού η καταχρεωμένη χώρα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία -και την αποπομπή από την ευρωζώνη- στα τέλη του 2009.

    Κανένα σχέδιο συντήρησης

    Το δημοσίευμα πάντως σημειώνει ότι δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι το στέγαστρο κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση. Κάποιοι που εργάστηκαν για το σχέδιο το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά υπό τον φόβο μήπως βρεθούν ξανά σε δύσκολη θέση.

    O πρώην υπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής σε δηλώσεις του στον Guardian αναφέρει: «Δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ. Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014».

    Σχετικά με την συντήρηση το δημοσίευμα επικαλείται και την ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:  «Είναι γνωστό ότι το ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους για τόσα χρόνια;».

    Διαβάστε επίσης:

    Βρούτσης σε Κασσελάκη για το ΟΑΚΑ: Παραποιεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

    ΟΑΚΑ: Τι λέει το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ για το στέγαστρο Καλατράβα

    Βρούτσης για ΟΑΚΑ: Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει το Ποδηλατοδρόμιο, άγνωστο πότε θα ανοίξει το Στάδιο

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ