• Κοινωνία

    Guardian για κορονοϊό: Το 80% αναμένεται να νοσήσει στη Μεγάλη Βρετανία – Τι αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο

    Βρετανία


    Απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) που αναφέρει ότι από κορονοϊό στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να νοσηλευτούν 7,9 εκατομμύρια άτομα, διέρρευσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιδημία του κορονοϊού αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη στη Μεγάλη Βρετανία.

    Το απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας στάλθηκε προς τα ανώτερα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

    To έγγραφο αποτελεί την πρώτη φορά που οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τον νέο ιό, παραδέχονται ότι αναμένουν η επιδημία να διαρκέσει για τους επόμενους 12 μήνες, ασκώντας τεράστια πίεση στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

    Υπονοεί επίσης ότι οι επικεφαλής της δημόσιας υγείας στη χώρα ετοιμάζονται για προσβολή από τον ιό του 80% του πληθυσμού μέσα σε αυτό το διάστημα.

    Παρ’ όλα αυτά, ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος της χώρας, καθηγητής Κρις Γουίτι, είχε δηλώσει από την πλευρά του, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν το χειρότερο πιθανό σενάριο. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων θα αποδειχθεί κατά πολύ χαμηλότερος.

    Το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε, όμως, καθιστά σαφές ότι 4 στα 5 άτομα «αναμένεται» να κολλήσουν τον ιό.

    Ειδικότερα, το έγγραφο αναφέρει ότι «έως και το 80% του πληθυσμού αναμένεται να προσβληθεί με τον Covid-19 τους επόμενους 12 μήνες και έως το 15% (7,9 εκ. άνθρωποι) ίσως απαιτήσει νοσηλεία».

    Σχολιάζοντας την αποκάλυψη, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia Πολ Χάντερ είπε στον Guardian ότι οι παραπάνω πληροφορίες θα προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες.

    «Ένα έτος είναι εντελώς πιθανό», τόνισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο κορονοϊός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι και συγκεκριμένα προς το τέλος Ιουνίου, με την επιστροφή του να αναμένεται ξανά τον επόμενο Νοέμβριο, όπως γίνεται συνήθως με την εποχική γρίπη.

    «Νομίζω ότι ο ιός θα είναι παρών για πάντα, αλλά θα γίνει λιγότερο σοβαρός με τον καιρό, καθώς θα χτίζεται ανοσία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    «Η παραδοχή ότι ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα για ένα ακόμη έτος φαίνεται να υπονομεύει τις ελπίδες ότι η άφιξη των θερμότερων καιρικών φαινομένων αυτό το καλοκαίρι θα τον σκότωναν», σχολιάζει σχετικά με τις δηλώσεις του Χάντερ.

    Το έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι περίπου 500.000 από τα 5 εκατομμύρια ατόμων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας επειδή εργάζονται σε «βασικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές» θα αρρωστήσουν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά της διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας.

    Όπως εξηγεί ο Guardian, στα 5 εκατομμύρια περιλαμβάνονται 1 εκατομμύριο από το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και 1,5 εκατομμύριο από την κοινωνική μέριμνα.

    Το έγγραφο ωστόσο θέτει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά τονίζοντας:

    «Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει βήχα οποιαδήποτε στιγμή κατά τους μήνες της κορύφωσης της δραστηριότητας του Covid-19. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συμβουλές υγείας που ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη, όποιος έχει βήχα πρέπει να απομονωθεί για τουλάχιστον επτά ημέρες.

    Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι:

    Οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν να διαχειριστούν το μεγάλο αριθμό πολιτών με συμπτώματα που χρειάζεται να εξεταστούν για τον κορονοϊό, γιατί τα εργαστήρια τελούν «υπό σημαντικές πιέσεις απαίτησης».

    Από εδώ στο εξής μόνο οι πολύ σοβαρά ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε νοσοκομείο και πολίτες πουν ζουν σε γηροκομεία και φυλακές όπου έχει εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού θα εξετάζονται.

    Οι υπηρεσίες για εξετάσεις θα είναι υπό τέτοια πίεση που ακόμα και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν θα εξετάζεται, παρά τον βασικό ρόλο που επιτελούν και τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε ασθενείς.

    Προβλέψεις για τους θανάτους από κορονοϊό

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανώτερο στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας που εμπλέκεται στην προετοιμασία για την αυξανόμενη «έξαρση» ασθενών των οποίων η ζωή τίθεται σε κίνδυνο από τον Covid-19 ανέφερε ότι ποσοστό λοιμώξεων 80% μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων.

    Εάν το ποσοστό θνησιμότητας αποδειχθεί ότι είναι το 1% που πολλοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν ως υπόθεση εργασίας, τότε αυτό θα σήμαινε 531.100 θανάτους, εξηγεί ο Guardian.

    Ωστόσο, αν το ποσοστό αυτό κινηθεί στο 0,6%, όπως επιμένει ο Γουίτι, αυτό σημαίνει ότι 318.660 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 1.372 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ