• Κοινωνία

    ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 17 Απριλίου – Ποιοι δήλωσαν συμμετοχή

    • NewsRoom
    Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ

    Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ


    Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) πραγματοποιεί την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024, εικοσιτετράωρη γενική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της απεργίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, κλιμάκια των συνδικάτων, με επικεφαλής στελέχη της Συνομοσπονδίας, υλοποίησαν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με ενημερώσεις εργαζομένων και επισκέψεις σε χώρους εργασίας, ενώ, ταυτόχρονα, ετοίμασαν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ώστε να επικοινωνηθούν τα αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, το μείζον θέμα, που αναδεικνύει η απεργιακή κινητοποίηση, είναι η έξαρση της ακρίβειας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για «πληθωρισμό κερδών», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι μισθοί υποχώρησαν το 2022 και το 2023, ενώ τα κέρδη εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι το περιθώριο κέρδους στη γερμανική βιομηχανία κυμαίνεται περίπου στο 8%, τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους στην ελληνική βιομηχανία είναι 19,2%.

    Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν είναι στα όρια της φτώχειας, είναι ίδια η φτώχεια. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε την τεκμηριωμένη πρόταση της Συνομοσπονδίας για αύξησή του στα 908 ευρώ, δηλαδή στο 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό.

    Συμμετοχή ΕΚΑ στην 24ωρη γενική απεργία

    Τη συμμετοχή του στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 17 Απριλίου, αποφάσισε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

    Συμμετοχή των σιδηροδρομικών (ΠΟΣ – ΜΣΤ)

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

    Τα αιτήματα της ΠΟΣ – ΜΣΤ

    Η ΠΟΣ – ΜΣΤ ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

    «Καλούμε τα Σωματεία – Μέλη μας και τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα, κατά τόπους, Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την ελληνική κοινωνία», αναφέρει η Ομοσπονδία.

    Συμμετοχή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια. Εκτός από το επιβατικό λιμάνι, κλειστό θα μείνει και το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά την Τετάρτη 17 Απριλίου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco) να συμμετάσχει στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία που πραγματοποιείται την ημέρα εκείνη.

    Λοιπά ΜΜΜ

    Για τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Σε Κυβέρνηση και UEFA για τη στάση της βελγικής αστυνομίας στο ματς με την Μπριζ

    Wells Fargo: Συρρικνώθηκαν στα $4,62 δισ. τα κέρδη α’ τριμήνου

    Ford Focus: Όφελος ως €3.300



    ΣΧΟΛΙΑ