• Κοινωνία

    Google doodle: Ποια ήταν η τολμηρή Jeanne Baret και γιατί έμεινε στην ιστορία

    To doodle που αφιερώνει η Google στην Jeanne Baret


    Πολλοί πιστώνουν στην Baret, την πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης, την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της βουκαμβίλιας

    Στην Γαλλίδα εξερευνήτρια και βοτανολόγο Jeanne Baret είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Η Baret θεωρείται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε τον περίπλου του πλανήτη και σήμερα συμπληρώνονται 280 χρόνια από τη γέννησή της.

    Η Jeanne Baret γεννήθηκε, σαν σήμερα, το 1740, στην κεντρική Γαλλία. Χάρη στην αγροτική ανατροφή της έγινε ικανή στον εντοπισμό φυτών και αναγνωρίστηκε ως ειδικός στη Φυτική Ιατρική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1760, άρχισε να εργάζεται για τον γνωστό βοτανολόγο, Philibert Commerson.

    Όταν η Γαλλία οργάνωσε τον πρώτο περίπλου της Γης, το 1765, ο Commerson προσκλήθηκε ως βοτανολόγος της ομάδας. Οι γαλλικοί νόμοι απαγόρευαν τις γυναίκες σε πλοία, οπότε για να συμμετάσχει η Baret εμφανίστηκε ως άνδρας. Το ζευγάρι συνέλεξε πάνω από 6.000 δείγματα φυτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

    Σήμερα, πολλοί πιστώνουν στην Baret την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της βουκαμβίλιας, ενώ το πλήρωμα βρισκόταν στη Βραζιλία.

    Στην Ταϊτή, το πλήρωμα την ανακάλυψε, αλλά την επαίνεσαν για την μαγειρική της μέχρι τότε και αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει στο σκάφος, έως ότου το πλοίο επέστρεφε στη Γαλλία. Ο καπετάνιος του πλοίου έγραψε, «Θαυμάζω την αποφασιστικότητά της. Έχω λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει κάποια δυσάρεστη εμπειρία. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα είναι επιεικές και θα την συγχωρέσει για την παραβίαση των βασιλικών διαταγμάτων. Το παράδειγμά της δύσκολα θα είναι μεταδοτικό σε άλλες γυναίκες».

    Ο Commerson αρρώστησε στον Μαυρίκιο και η Baret έμεινε μαζί του να τον φροντίσει. Μετά τον θάνατό του, παντρεύτηκε έναν Γάλλο στρατιώτη και το ζευγάρι επέστρεψε στην Γαλλία μαζί. Έλειπε μακριά για μια δεκαετία, σε μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της εποχής.

    Όταν γύρισε γύρω στο 1775, η Baret ήταν μια εντελώς διαφορετική γυναίκα από εκείνη την κοπέλα που ντυμένη σαν αγόρι είχε αναχωρήσει σχεδόν μια δεκαετία πριν. Είχε δει τον κόσμο, είχε σπάσει τα όρια, έκανε ανακαλύψεις, έχασε έναν εραστή και βρήκε έναν σύζυγο.

    Αν και δεν υπήρχαν τυμπανοκρουσίες για να την υποδεχτούν, η γαλλική κυβέρνηση της έδωσε μια σύνταξη 200 λιβρών για ένα χρόνο, επειδή είχε συλλέξει πολλά δείγματα. Επίσης, κατέγραψαν ότι ήταν μια «εξαιρετική γυναίκα». Τα επιτεύγματά της, όμως, διερευνήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

    Στο ταξίδι του 1766, συγκεντρώθηκαν πάνω από 70 φυτά και όλα πήραν το όνομα του βοτανολόγου του ταξιδιού, το Commerson. Ο ίδιος είχε σκοπό να δώσει το όνομα της συντρόφου του σε ένα όμορφο γένος φυτών της Μαδαγασκάρης, αλλά πέθανε πριν προλάβει να δημοσιεύσει τη μελέτη του. Περισσότερα από 230 χρόνια αργότερα, ο ιστορικός Glynis Ridley έριξε φως σε αυτή την αδικία, με το βιβλίο του «The Discovery of Jeanne Baret».

    Σε μια συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι, «δε νομίζω ότι περίμενε ποτέ την αναγνώριση ενώ ζούσε, μόνο και μόνο επειδή τις γυναίκες που συμμετείχαν στην επιστήμη τις θεωρούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, ως κάτι το ιδιόρρυθμο και, στη χειρότερη, μια αποστροφή».

    H Baret πέθανε στις 5 Αυγούστου 1807.



    ΣΧΟΛΙΑ