ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ακόμη ένα εντυπωσιακό google doodle «ντύνει» την σελίδα της η Google
Ένα πολύχρωμο, εντυπωσιακό google doodle κοσμεί σήμερα την αρχική σελίδα της Google. Η εταιρεία αποφάσισε, αυτή τη φορά, να τιμήσει την Γερμανίδα ποιήτρια Else Lasker-Schuler (Έλζε Λάσκερ-Σούλερ), με αφορμή τα 151 χρόνια από τη γέννησή της.
Η Σούλερ είναι διάσημη Γερμανίδα ποιήτρια. Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1869 στο Έλμπερφελντ και ανατράφηκε σε μια εξέχουσα εβραϊκή οικογένεια. Κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων, απέκτησε σημαντική μόρφωση μέσα στο σπίτι, από την μητέρα της, η οποία την ενθάρρυνε να πειραματιστεί και να διερευνήσει τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα.
Το 1894, η Schüler παντρεύτηκε τον Jonathan Lasker και μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου αργότερα δημοσίευσε τα πρώτα της ποιήματα. Εντάχθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της γερμανικής πρωτεύουσας, συναναστρεφόμενη κορυφαίους λογοτέχνες της πόλης.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1937, μια ελβετική εφημερίδα δημοσίευσε το «Mein blaues Klavier» (Το μπλε πιάνο μου), το περίφημο ποίημά της στο οποίο αναφέρεται το σκίτσο του σημερινού Doodle.
Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έφυγε για την Ιερουσαλήμ όπου και εγκαταστάθηκε. Συνέχισε να γράφει ποιήματα εκεί δημιούργησε το σπουδαίο Mein blaues Klavier. Τον Ιανουάριο του 1945, υπέστη καρδιακή προσβολή. Κηδεύτηκε στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών.

Η Schuler συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ανθρώπους του πνευματικού κόσμου, που έχουν γράψει έργα τους στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείται, δε, ως ένα σημαίνον μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας του Βερολίνου, η οποία επηρέασε σημαντικά την πορεία του γερμανικού μοντερνισμού.
Μάλιστα, στο εγχείρημα αυτό συμμετείχαν πολλοί Εβραίοι καλλιτέχνες, οι οποίοι αργότερα θα δέχονταν σφοδρή επίθεση από τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό και, είτε θα σκόρπιζαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, είτε θα έπεφταν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Μία απ’ αυτούς ήταν και η Else Lasker-Schuler.
Το σημερινό google doodle έχει εικονογραφήσει η εικαστικός Cynthia Kittler.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντίνος και Λία Μαρτίνου: Ο Κώστας Στασινόπουλος στον Κύκλο
- Δικηγόροι για “κόκκινα” δάνεια: Καταγγέλλουν καταχρηστικές πρακτικές των servicers- Ζητούν ψηφιακή πλατφόρμα για τα εξυπηρετούμενα δάνεια
- Στενά του Ορμούζ: Τι επιτρέπεται και τι όχι στη ναυτιλία εν καιρώ πολέμου – Τι απαντούν οι ναυτιλιακές
- F1 Αυστραλία: Νίκη Ράσελ στην πρεμιέρα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.