• Κοινωνία

    Γιώργος Τράγκας: Μυστικά και ψέματα, εκβιασμοί, χορηγίες, ξέπλυμα, διαπλοκή, συγκάλυψη, ράβδοι χρυσού, εταιρείες και πολυτελή σπίτια

    • Contributor
    Γιώργος Τράγκας

    Γιώργος Τράγκας


    Μυστικά και ψέματα, εκβιασμοί, χορηγίες, ξέπλυμα, διαπλοκή, συγκάλυψη, «ματωμένα» λεφτά, ράβδοι χρυσού, εταιρείες και πολυτελή σπίτια ανά τον κόσμο… Ένα απίστευτο κουβάρι είναι η υπόθεση του εκλιπόντος δημοσιογράφου, εκδότη και προέδρου του κόμματος Ελεύθεροι Άνθρωποι Γιώργου Τράγκα, που, αντί να ξεμπλέκει και να βρίσκεται μια άκρη, οι αποκαλύψεις το μπερδεύουν περισσότερο, έτσι όπως η μία διαδέχεται την άλλη.

    Ένα, πάντως, είναι βέβαιο και αποδεικνύεται για πολλοστή φορά. Ότι τέτοιες περιουσίες δεν γίνονται μόνο αν έχεις μια ταπεινή δημοσιογραφική δουλειά, όσο ψηλά κι αν φθάσεις στην ιεραρχία και όσες συνεργασίες κι αν έχεις παράλληλα, όπως είθισται να κάνουν πολλοί δημοσιογράφοι και όχι απαραίτητα για τη δόξα, κάθε άλλο μάλιστα.

    Η υπόθεση είναι στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών, που καλούνται να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα έγγραφα, πόθεν έσχες, ισολογισμούς, τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικά όλα τα στοιχεία των εταιρειών, αλλά και της μικρής αυτοκρατορίας real estate, που είχε στην κατοχή του ο εκλιπών σε Μονακό, Νίκαια, Παρίσι, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη και σε άλλα αξιοζήλευτα, πολυφωτογραφημένα και ακριβοπληρωμένα luxury spots του πλανήτη. Το πεδίο των ερευνών συνεχώς διευρύνεται και μοιάζει πλέον με λαβύρινθο.

    Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν στην προσφυγή, που θα κάνει η σύζυγος του Γ. Τράγκα Μαρία Καρρά, κατά της δέσμευσης της περιουσίας της, αλλά και σε άλλες εννέα εταιρείες επί ελληνικού εδάφους, που φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί και, όπως όλα δείχνουν, έχουν… πολύ ψωμί.

    Γιώργος Τράγκας και Μαρία Καρρά
    Γιώργος Τράγκας και Μαρία Καρρά

    Αποκαλύψεις και για άλλες εταιρείες

    Όπως αποκάλυψε το Mega, λοιπόν, εντοπίστηκαν ακόμη εννέα εταιρείες – αυτή τη φορά στην Ελλάδα – τα οικονομικά των οποίων θα διερευνήσουν οι αρμόδιες Αρχές.

    Ας θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ποιες άλλες εταιρείες είχε στήσει ο εκλιπών, ανατροφοδοτώντας την τεράστια περιουσία του.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει η εταιρεία «Manorgold LTD», μέσω της οποίας έγινε η αγορά της βίλας στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

    Στην Κύπρο η εταιρεία «G.T.Line Media LTD», που δημιουργήθηκε το 2018.

    Στη Γαλλία η μονοπρόσωπη ατομική επιχείρηση «Tragkas Georgios».

    Η βίλα του Γιώργου Τράγκα στο  Côte d’Azur
    Η βίλα στο Côte d’Azur

     

    Στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους έχουν εντοπιστεί οι «Family Line LTD», «NORDALE GROUP S.A.» και «Bluebird Assets Corp.».

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλες τρεις εταιρείες, οι «BLUEBAY Haven LLC», «Neer View LLC» και «Pennview LLC».

    Στο Μονακό υπήρχε η εταιρεία «M.Georgios Tragkaς – MEDIA POWER CONSULTING».

    Η εταιρεία, που είχε στον Παναμά, ονόματι «TACANA PORTFOLIO S.A.», είχε συμπεριληφθεί και στα Panama Papers.

    Λατέρνα και φτώχια χωρίς φιλότιμο

    Όσοι ανήκουμε στην παλιότερη γενιά των δημοσιογράφων, θυμόμαστε πάρα πολύ καλά τα όσα λέγονταν ήδη από τότε για τον «συνάδελφο» Γιώργο Τράγκα. Άπειρες ιστορίες θράσους, εμπαιγμού, τρόμου και εκβιασμών έφταναν στ’ αυτιά μας από όσους συνεργάζονταν μαζί του.

    Μονίμως έλεγε με ύφος Βασιλάκη Καΐλα «δεν βγαίνω ρε μάνα μου», αγαπημένη του φράση. Την επικαλείτο κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος «τολμούσε» να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Ήτοι τον μισθό του και τις εισφορές στο ταμείο ασφάλισης.

    Γιώργος Τράγκας
    Γιώργος Τράγκας

    Ο πανούργος εκδότης, δε, παρότι ασχολιόταν με το πολιτικό ρεπορτάζ, είχε στήσει κάποια στιγμή και μια ιστοσελίδα για θέματα υγείας (!), εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι έπασχε από διαβήτη, προκειμένου να λαμβάνει χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες. Οι οποίες φαρμακευτικές εταιρείες, ειρήσθω εν παρόδω, δεν του χάλαγαν χατίρι. Βλέπετε ο πάμπλουτος επιχειρηματίας διατηρούσε εκπομπή στο πιο ισχυρό ενημερωτικό ραδιόφωνο της χώρας και θέλανε να έχουν την πόρτα ανοιχτή, δια παν ενδεχόμενον και ο νοών νοείτο.

    Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μπεις σε ταξί και να μην ακούσεις την εκπομπή του, live ή σε επανάληψη. Αυτό, βέβαια, εάν άντεχες το αφόρητα επιτηδευμένο λαϊκίστικο στιλάκι του, την άκομψη θεατρικότητα και τις ανεβασμένες οκτάβες…

    Εκβίαζε επιχειρηματίες

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες, που έχουν φθάσει στην Αρχή, η οποία είναι αρμόδια για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, o Γιώργος Τράγκας φέρεται να εκβίαζε επιχειρηματίες, καταφέρνοντας να τους αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Στο πολυσυζητημένο πόρισμα των 60 σελίδων αναφέρεται ότι ο εκλιπών έχει υποπέσει στο αδίκημα για εκβίαση 365 του ποινικού κώδικα.

    Την ίδια ώρα ερευνάται κάτω από ποιες συνθήκες σταμάτησαν το 2014 οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή, που γίνονταν στον δημοσιογράφο, σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Δημήτρη Μπατζελή.

    Το σπίτι του Γιώργου Τράγκα στην Ακρόπολη
    Το σπίτι του Γιώργου Τράγκα στην Ακρόπολη

    Σωρεία αδικημάτων

    Σύμφωνα με την Real News, τα βασικά αδικήματα, τα οποία θα ερευνήσει η Οικονομική Εισαγγελία, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν τελεστεί, είναι, μεταξύ άλλων, η εκβίαση, η απάτη και η φοροδιαφυγή.

    Ειδικότερα θα διερευνηθεί εάν ο εκλιπών δημοσιογράφος – εκδότης – αρχηγός κόμματος, τέλεσε αυτές της αξιόποινες πράξεις και απέκτησε «μαύρο» χρήμα, το οποίο προσπάθησε να «ξεπλύνει» μέσω της αγοράς ακινήτων αλλά και ράβδων χρυσού.

    Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν γίνεται κάποια αναφορά στους δύο γιους του δημοσιογράφου, Γιάννη και Φρέντυ Τράγκα.

    Η προσφυγή της συζύγου

    Σε κουίζ για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται ο τρόπος, με τον οποίο κατάφερε ο εκλιπών να αποκτήσει αυτή την τεράστια περιουσία, η οποία έχει δεσμευθεί από της Αρχές.

    H Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δέσμευσε την προσωπική περιουσία της χήρας του εκλιπόντος. Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κα Μαρία Καρρά είχε ενεργή συμμετοχή σε όλα όσα καταμαρτυρούν στον σύζυγό της.

    Πρόκειται για μια δεύτερη, ξεχωριστή έρευνα. Και αν ισχύουν όλα αυτά, τα οποία εικάζονται, η υπόθεση θα πάρει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τροπή. Πολύ, δε, περισσότερο, που η κα Καρρά κάνει λόγο για «δήθεν περιουσία» και ισχυρίζεται ότι όλα αυτά, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εξυπηρετούν σκοπιμότητες και ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και με τις δραστηριότητες του εκλιπόντος συζύγου της.

    Ο Θεόδωρος Φλωράτος, πρώην Διευθυντής Κεντρικής Υπηρεσίας ΣΔΟΕ, μιλώντας στον Ant1, είπε πως «αυτήν την στιγμή ψάχνουν πώς αποκτήθηκαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα ακίνητα και τα χρήματα της θυρίδας, καθώς δεν έφταναν τα έσοδα από την εργασία του Γιώργου Τράγκα για να τα αποκτήσει».

    Γιώργος Τράγκας
    Γιώργος Τράγκας

    Επιπλέον σημείωσε πως «η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από υπόχρεο υποβολής πόθεν έσχες, εκτός από το πρόστιμο, επιφέρει και ποινικές ευθύνες».

    Ο Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος της συζύγου του Γιώργου Τράγκα Μαρίας Καρρά, ανέφερε σχετικά: «Ετοιμάζεται για προσφυγή κατά της δέσμευσης της περιουσίας της, καθώς επιτέλους της παραδόθηκε η διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, με βάση την οποία έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά στοιχεία της. Με δικόγραφο θα απαντάμε με αποδείξεις και θα προσβάλλουμε την απόφαση για την δέσμευση της περιουσίας».

    Ο ποινικολόγος επεσήμανε ότι το ποσό, για το οποίο η κα Καρρά ελέγχεται και έχει ήδη δεσμευμένη την περιουσία της, είναι κατά πολύ υποδεέστερο από το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, πόσω μάλλον από το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ που ακούγεται.

    «Το σύνολο της περιουσίας είναι σαφώς μικρότερο από το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που εμφανίζεται στα ρεπορτάζ ως το ύψος της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα», σημείωσε συγκεκριμένα.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μαρίας Καρρά, εκείνη δεν επιδιώκει να αποφύγει τον φορολογικό έλεγχο στην Ελλάδα.

    Κερασάκι στην τούρτα το ότι στον εκλιπόντα δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται η μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο Μονακό.

    Οι ράβδοι χρυσού και η μεγάλη ζωή

    Εκτός από συγγενείς και συνεργάτες του εκλιπόντος, οι οποίοι ελέγχονται επισταμένα το τελευταίο διάστημα, καθώς εμφανίζονται να έχουν συμμετοχή στις επιχειρήσεις του δημοσιογράφου, πέπλος μυστηρίου καλύπτει για την ώρα τις λεπτομέρειες της αποκάλυψης ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε στην κατοχή του και ράβδους χρυσού, εκτός από τα υπερπολυτελή ακίνητα και όλες αυτές τις εταιρείες.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ράβδοι χρυσού είναι δέκα και φυλάσσονται σε θυρίδα. Ότι η συνολική τους αξία αγγίζει 2,5 εκατ. ευρώ και ότι θα είναι οι πρώτες που θα κατασχεθούν, εφόσον δεν αποδειχθεί η προέλευσή τους.

    Το πόρισμα για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, το οποίο εξετάζει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχει ολοκληρωθεί.

    Σύμφωνα με αυτό, το 2008 ο Γιώργος Τράγκας έλαβε δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το 2018 το εν λόγω δάνειο αποπληρώθηκε και η τράπεζα του «χάρισε» περίπου 600.000 ευρώ. Την περίοδο 2002 – 2020, σύμφωνα πάντα με το ίδιο πόρισμα, το εισόδημα του δημοσιογράφου ήταν 5,5 εκατ. ευρώ και της συζύγου του, Μαρίας Καρρά, 446.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο, 2002 – 2020, η αντικειμενική αξία των ακινήτων του ζεύγους υπολογίζεται τουλάχιστον στα 23 εκατ. ευρώ, ενώ στην κατοχή τους έχουν και δύο θυρίδες με άγνωστο περιεχόμενο.

    Το 2013, αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα, ο δημοσιογράφος κατέθεσε ράβδους χρυσού αξίας 2,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα του Μονακό.

    Εν αναμονή των ραγδαίων – όπως φαίνεται ότι θα είναι – εξελίξεων, μάλλον σε αυτή την περίπτωση ο αποθανών δεν δεδικαίωται…

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Τράγκας: Τα πολυτελή ακίνητα, οι καταθέσεις και το… μυστήριο με τις 10 ράβδους χρυσού

    Αποκάλυψη: Γιώργος Τράγκας – Ποιος προφυλακισμένος επιχειρηματίας και γιατί του έδωσε 5 εκατ. ευρώ και πώς εκβίαζε 40 επιχειρηματίες

     



    ΣΧΟΛΙΑ