• LIFE&STYLE

    Γιώργος Τράγκας: H πραγματική κληρονομιά του «νονού» ή «θείου» ή «πιο διεφθαρμένου των νοτίων Θαλασσών»

    Γιώργος Τράγκας

    Γιώργος Τράγκας


    Είναι εκείνα τα Χριστούγεννα, τα τελευταία πριν τον κορονοϊό. Νέα Υόρκη! Στολισμένη και φωταγωγημένη σε σημείο επιληπτικής κρίσης. Το αμετροεπές, τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center, ως τουριστική ατραξιόν, που σνομπάρουν επιδεικτικά οι βέροι Νεοϋορκέζοι, φωτογραφίζεται ασταμάτητα με τα φλας να κάνουν δεύτερη διακόσμηση, από ασιατικής καταγωγής τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν να έχουν εποικίσει το Big Apple…

    Σε μια απ’ τις κοντινές λεωφόρους, αυτές τις διαβόητες της Νέας Υόρκης, τις χιλιοφωτογραφημένες και ιδωμένες αμέτρητες φορές στο σινεμά, ένα διαβόητο, υπερπολυτελές και φίνο ρεστοράν – μπαρ. Παράθυρα στο δρόμο, χαμηλοί φωτισμοί, υπέροχα λινά τραπεζομάντηλα και βαθιές -μπεζ βελούδο!- πολυθρόνες, που κάνουν πολύ άνετο το τσούγκρισμα των κρυστάλλινων, κολονάτων ποτηριών και το γκουρμέ φαγητό από τα πορσελάνινα σερβίτσια. Πόσο ειδυλλιακή εικόνα χλιδής, ειδικά αν την χαζεύεις περαστικά, από τον δρόμο, όπου το κρύο της χιλιοϋμνημένης Νέας Υόρκης, σε συνδυασμό με τον υγρό ωκεάνιο αέρα, σου περονιάζει κάθε κόκκαλο και κοκαλάκι.

    «Πες το μου! Ο Γιώργος Τράγκας», φωνάζει πασίγνωστη δημοσιογράφος απ’ την Αθήνα, που έχει επισκεφθεί για ένα απόγευμα την τεράστια πόλη. Στεκόμαστε έξω απ’ το αυτοκρατορικό παράθυρο του ρεστοράν, χαζεύοντας το προφίλ του μαχητικού ανθρώπου του Τύπου και της συζύγου, της Μαρίας, η οποία είναι ντυμένη σαν τις κούκλες της διαβόητα υπέροχης βιτρίνας του Saks Fifth Avenue. Συνεχίζουμε να κοιτάμε έξω απ’ το παράθυρο, σαν μεσόκοπα κοριτσάκια χωρίς σπίρτα, τον διάσημο, φωνακλά, χιουμορίστα, δυναμικό, πατριώτη, λαϊκό και υπερηφάνως πλούσιο συνάδελφο μας. Μας βλέπει. Κάνει νόημα να μπούμε μέσα. Έχουμε μαζί μας και δυο παιδιά. Καθόμαστε όρθιες.

    Μας λέει για το διαμέρισμα του, εδώ στο Μανχάταν… Στο Μανχάαααααταν; Ναι, στην 5η Λεωφόρο! Στην 5ηηηηηη; Τα ακίνητα στη Νέα Υόρκη, γενικώς, όχι στο Μανχάταν που είναι το κέντρο των πάμπλουτων της γης και όχι στην 5η Λεωφόρο, τον πιο ακριβό, ιστορικό και κομψό δρόμο των 2 τελευταίων αιώνων, κοστίζουν κατά μέσο όρο 1.773 $ ανά τετραγωνικό πόδι, σύμφωνα με το NeighborhoodX και αποτελούν την πιο ακριβή ιδιοκτησία του μάταιου τούτου, κόσμου!

    Ενημερωνόμαστε πως βγάζει από δω, απ’ τη Νέα Υόρκη, τις εκπομπές του σε μεγάλο ραδιοφωνικό ελληνικό σταθμό, από έναν ντόπιο ομογενειακό. «Μα από παντού μπορείς να δουλεύεις, στην εποχή μας», λέει στην υπογράφουσα, που ‘χει διαβεί στην μετανάστευση και στην άλλη που σημειώνει 40, περίπου, χρόνια σκληρού ρεπορτάζ.

    Δεν μας κέρασε ούτε ένα ποτήρι εμφιαλωμένο νερό! Ούτε εμάς, ούτε τα παιδιά! Μόνο γίναμε μάρτυρες, της σπουδαίας της κορυφής του επαγγέλματος μας που είχε κατακτήσει. Της κορυφής κάποιου πύργου στο Μανχάταν…

    Ω! Μηδική τράπεζα και πολυτελή ακίνητα, στα πλέον ραφινάτα σημεία όλου του κόσμου, μυθικά αυτοκίνητα χλιδής και ιλιγγιώδη εκατομμύρια

    Τρία, περίπου, χρόνια αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ο Γιώργος Τράγκας, φεύγει ανεμβολίαστος, από κορονοϊό. Εκτός από μαχόμενος πάντα δημοσιογράφος, είναι και ιδρυτής του κόμματος των Ελεύθερων Ανθρώπων, πλέον!

    Η ελληνική κοινή γνώμη, αποσβολωμένη, μόλις ανακαλύπτει πως ο πλέον συγκρουσιακός δημοσιογράφος της μεταπολίτευσης και μετά, που για να κάνεις απλή αναφορά στα κατά καιρούς μέτωπα που είχε με τους ισχυρούς της εξουσίας, χρειάζεσαι τόμο, είχε Μηδικήν Τράπεζα, που λέγαν και οι αρχαίοι, δηλαδή ήταν μυθικά πλούσιος! Και ας είχε εμπλακεί το όνομα του στο παρελθόν στη λίστα Φαλσιανί ή όπως έγινε γνωστή, Λαγκάρντ, για καταθέσεις στην τράπεζα HSBC, κάτι που ίδιος μετά μανίας είχε διαψεύσει, κάνοντας λόγο για κλειστό από χρόνια λογαριασμό του ίδιου και χωρίς καμία αναφορά στο λογαριασμό του γιού του Γιάννη.  Την ίδια περίοδο, στις καυτές ραδιοφωνικές του εκπομπές διατράνωνε πως η λίστα Λαγκάρντ είναι κατασκευασμένη από μυστικές υπηρεσίες και πως «αφοδεύουν δημοσιογραφικά απέναντι του, στα 63 του, επειδή ζούσε σε μία χώρα που δεν υπάρχει τίποτε νόμιμο η τίποτε που να σε προστατεύει, μια χώρα σε ζόφο σε κατοχή και προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δυνάμεις κατοχής συνεργαζόμενες εφημερίδες ή συνεργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε δίνουν κατ’ ευθείαν χωρίς κουκούλα».

    Εκείνα τα Χριστούγεννα, τα είχε περάσει στο ρεστοράν Αvenue επί της Avenue de Montaigne, δύο βήματα δύο βήματα από τα Ηλύσια Πεδία, σε κάποιο άλλο πανάκριβο, υπερπολυτελές διαμέρισμα του, στην οδό Victor Hugo, που βρίσκεται κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Δηλαδή σε μια από τις πιο αριστοκρατικές και ακριβές περιοχές του Παρισιού.

    Με τον θάνατο του, γίνεται γνωστό πως έχει 3 ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από εκείνο της 5ης Λεωφόρου, άλλο ένα στο Μαϊάμι, και ένα στο Λας Βέγκας, όπου μάλιστα είχε παντρευτεί για 3η φόρα, την αγαπημένη του Μαρία, με ιερά Έλβις Πρίσλεϊ, παρανυφάκι τον σκύλο του Αστερίξ και κουμπάρο τον γνωστό επιχειρηματία της ομογένειας, Γιώργο Δαμάσκο. Γιατί; «Διότι ο άνθρωπος ξεμωραίνεται μετά τα 50», όπως είχε πει και κυρίως διότι πολύ απλά μπορούσε!

    Στα πολυτελή ακίνητα του περιλαμβάνεται η βίλα του στην Εκάλη, που προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ο βιομήχανος Χρυσαφίδης, τα μέλη της οικογένειας του είχαν δολοφονηθεί φρικτά στο σπίτι, από τον Ταϊλανδό μπάτλερ τους, στα 1991. Απολάμβανε όμως και το διαμέρισμα του με πλήρη θέα, στο πιάτο, στην Ακρόπολη στο Κουκάκι, μια βίλα στη Μύκονο και μια στην Κέρκυρα, για να απολαμβάνει και Αιγαίο και Ιόνιο.

    Αγαπούσε ιδιαίτερα την πολυτελέστατη και αριστοκρατική βίλα του, με την θεαματική πισίνα, στην Νίκαια της Γαλλίας, στη φημισμένη Cote d Azur. Δυο τουλάχιστον ακίνητα στο Μονακό, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην φημισμένη tue de la Turbie, ένα τρίτο ακίνητο στο ειδυλλιακό Parc Princesse Antoinette και για ένα τέταρτο στην οδό Du Larvotto, που όμως δεν είναι αποδεδειγμένα δικό του.

    Ακόμη υπάρχουν εκατομμύρια σε καταθέσεις και πολυτελή αυτοκίνητα, μεγάλης αξίας, ανάμεσα τους, μία Ferrari, για την ταχύτητα και μία Bentley για το κύρος, αλλά και μια ροζ κάμπριο Porsche για να ταιριάζει με τα ξανθά χρώματα της συζύγου του, της Μαρίας. Και επειδή «ως τοις θανούσι πλούτος ουδέν ωφελεί», όπως αλάνθαστα έλεγε ο Αισχύλος στο έργο του «Πέρσαι», χιλιάδες χρόνια πριν, με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα, αγριεύουν οι κληρονόμοι…

    Λίστες, έγγραφα, οικονομικά σκάνδαλα και πρόστιμα

    Εκτός από την εμπλοκή του στη λίστα Φαλσιανί ή Λαγκάρντ, ο Γιώργος Τράγκας, ή «Φράγκας» όπως τον αποκαλούσε ο επίσης αείμνηστος Νίκος Κακαουνάκης, απασχόλησε και με άλλα οικονομικά σκάνδαλα.

    Τον Μάιο του 2014 ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», ύστερα από έρευνα που αποκάλυψε περιουσιακά στοιχεία του, ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρεται να μην είχαν δηλωθεί. Διώχθηκε σε βαθμό πλημμελήματος.

    Δυο χρόνια, αργότερα, σε δημοσιεύματα για την μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην ιστορία των Εγγράφων του Παναμά, βρέθηκαν offshore εταιρίες στο όνομα του και μάλιστα φαίνονταν να είναι μέτοχος της TACANA PORTFOLIO S.A. με έδρα τον Παναμά.

    Φυσικά και όπου έκανε ραδιόφωνο πέφτανε πρόστιμα , όπως εκείνο των 25.000 ευρώ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, διότι αποκάλεσε την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ «ξεκω@ιαρα»! Έντονες ήταν επικρίσεις και η δυσφορία του υπόλοιπου Τύπου, διότι ως εκδότης της εφημερίδας «Χώρα», με κυκλοφορία 0,3% του ημερήσιου τύπου, εισέπραττε το 6% της κρατικής διαφήμισης, με ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, από την κυβέρνηση Καραμανλή!

    Τα παιδικά χρόνια, τα κλεμμένα αντίδωρα, η αξιοπρεπής αλητεία …

    Ποιοι είναι οι κληρονόμοι λοιπόν, του Γιώργου Τράγκα; Ε, ας το πιάσουμε απ’ την πολύ αρχή του το πράγμα.

    Στις 30 Ιουλίου 1949, ο γυναικολόγος Ιωάννης Τράγκας, που διατηρούσε ιατρείο και σπίτι, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, την οδό Θερμοπυλών, και η γυναίκα του Ευθυμία, αποκτούν τον γιο τους. Παίρνει το όνομα του παππού του, που ήταν φούρναρης με καταγωγή το ορεινό χωριό Αναβρυτή της Σπάρτης.

    Οι γονείς χωρίζουν, κοινωνικά επαναστατικό πράγμα για την εποχή, όταν εκείνος, ήταν τριών ετών. Μεγάλωσε με τον πατέρα του από τα 8 του χρόνια και μετά, ο οποίος τον διεκδίκησε δικαστικά από τη μητέρα του. Ήτανε παππαδάκι στις εκκλησίες του Προφήτη Δανιήλ και του Αγίου Γεωργίου του Μεταξουργείου και όχι επειδή πεινούσε, μιας και ο γιος του γιατρού, ήταν καλοζωισμένος, αλλά γιατί το θεωρούσε αστείο, συχνά, άρπαζε όλα τα αντίδωρα του πανεριού, αφήνοντας το ελάχιστο στο εκκλησίασμα.

    Οι φίλοι του ήταν φτωχόπαιδά της πλατείας Κουμουνδούρου, όπως είχε πιε ο ίδιος σε συνεντεύξεις του και μαζί τους, έζησε όλη την εξέλιξη της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής κοινωνίας της Ελλάδας. Γύρναγε πολύ. Σύχναζε σε σινεμά, σφαιριστήρια, υπόγεια λαϊκά κέντρα της περιοχής του κέντρου, σε Κεραμικό, Σταθμό Λαρίσης, πλατεία Βάθης, Ομόνοια και στον Άγιο Παντελεήμονα που ζούσε η μάνα του.

    Πάντα του άρεσαν τα λαϊκά κορίτσια. «Δεν είχα επωνυμήτιδα» έχει πει. Κάποτε ο φίλος του ο Αντώνης Μπουμπαλίκης, τον πήγε σε έναν οίκο ανοχής στην Ακομινάτου. Ήταν παχουλός. «Όταν με είδε η κυρία, μου είπε: «Ανέβα στο πατάρι και βγάλ’ τα όλα», έχει διηγηθεί, «είχα νευρικότητα ως παιδάκι. Ήταν πολύ ωραία η κοπέλα, πολύ αδύνατη, σαν φίδι — την έχω ακόμη στο μυαλό μου. Όπως περπατούσα στο πατάρι με τα καλτσάκια μου, την άκουσα να φωνάζει «χοντρέ, θα μου γκρεμίσεις το σπίτι».  Πηγαίναμε όλα τα παιδιά εκείνη την εποχή και με κάποιους που σήμερα είναι συνάδελφοι και παριστάνουν τους ηθικολόγους. Είχαμε διάφορους οίκους ανοχής στην Κολοκυνθούς, στο Μεταξουργείο, στην Ακομινάτου και αργότερα στη Φυλής. Ήμασταν αξιοπρεπείς αλήτες. Κάναμε τις σουλάτσες μας. Ήταν μια άλλη εποχή».

    Η ζωή και η δουλειά μαζί

    Ο πατέρας του τον έστειλε στην Ιταλία για να σπουδάσει γιατρός και εκείνος γύρισε με δίπλωμα σχεδιαστή μόδας από μια ακαδημία Del lusso. Αυτό ήταν το επάγγελμα που επιθυμούσε να κάνει. Απ’ αυτό προτιμότερη για τον πατέρα του, ήταν η δημοσιογραφία, δουλειά ακόμη νυχτερινή και εξουθενωτική, έτσι ο Γιώργος βρίσκεται να αρθρογραφεί στο περιοδικό Εικόνες της Ελένης Βλάχου, και στις αθλητικές σελίδες της εφημερίδας «Μεσημβρινή». Ήταν φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού. Για 22 χρόνια υπήρξε αστυνομικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Βραδινή».

    Ύστερα ήρθε το πολιτικό ρεπορτάζ, οι συγκρούσεις, η φήμη, το πολύ ραδιόφωνο, η ατυχής τηλεόραση, οι εκδόσεις, κυρίως αποτυχημένες, ο πλούτος! Τα παρατσούκλια του ήταν «Νονός» και «θείος», αλλά αυτοπροσδιοριζόταν σαρκαστικά ως ο «πιο διεφθαρμένος των νοτίων Θαλασσών».

    Τον πρώτο μεγάλο ντόρο στην δημοσιογραφική πιάτσα, τον είχε κάνει, σε θρυλικές εποχές όταν τον κλώτσησε ο Μιχάλης Ζιάγκας, εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου, έξω από το Χέρφιλντ, όπου νοσηλευόταν ο ιστορικός πλέον πολιτικός.  Ο Τράγκας είχε, μόλις, δημοσιεύσει το αποκλειστικό για την πρόταση γάμου που είχε κάνει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ στην Δήμητρα Λιάνη. Ήταν η εποχή που θα συνεργαζόταν με την Ρούλα Κορομηλά στην εκπομπή «Μια καλημέρα είναι αυτή» που μεταδιδότανε από την κρατική τηλεόραση και το κοινό έμαθε το πρόσωπο του.

    Ρούλα Κορομηλά

    Στο ραδιόφωνο, όπου έκανε πραγματικά σόου, ξεκινάει στον ΣΚΑΪ το 1992, με την εκπομπή «Εν Αθήναις». Πρωτοστατεί στην εμπόλεμη κριτική εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αποκαλεί την Ντόρα Μπακογιάννη «ιερή θυγατέρα». Το «ιερό δισκοπότηρο» όμως της έντονης κριτικής του, συχνά εκτός ορίων είναι η Δήμητρα Παπανδρέου πλέον.

    Κάποτε η Ζωή Λάσκαρη τον καλεί για δείπνο, μαζί με την κυρία Παπανδρέου με στόχο να τους κάνει να γίνουν φίλοι. Σε ένα διπλανό χωράφι, εκείνος την καλεί να χορέψουν ένα βαλς. Τυχαία ένας φωτογράφος του απαθανατίζει τη στιγμή και ο χορός γινεται εξώφυλλο στο περιοδικό το Crash!

    Στον πρώτο του γάμο απέκτησε τον γιο του Γιάννη, από τον οποίο έγινε και παππούς, και χώρισε μετά από 16 χρόνια.

    Ο δεύτερος του γάμος διήρκεσε 11 χρόνια και του χάρισε άλλο ένα παιδί, τον Φρέντυ.

    Την τρίτη σύζυγο του, που μάλιστα παντρεύτηκε και τρεις φορές, την Μαρία Καρρά, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα όταν εκείνη, 29 χρόνια μικρότερη του, είχε πάει να πιάσει δουλειά σε κάποιο μέσο που εκείνος εξέδιδε.

    Δεν τον ένοιαξε καθόλου, όπως είχε πει, να δει αν είχε προσόντα για δημοσιογράφος, πάρα μόνο το ότι ήταν κούκλα. Μάλιστα χαριτολογώντας στη πρώτη εκείνη συνάρτηση της πρότεινε, αντί να απασχολείται με την δημοσιογραφία και την παράνοια της, μήπως να γίνει γυναίκα του και να ασχολείται μόνο μαζί του; Εκείνη του είχε απαντήσει «είστε τρελός κύριε Τραγκα». Δεν ήταν! Μείνανε μαζί για 22 χρόνια.

    «Προσπάθησα να είμαι όσο το λιγότερο μπορούσα ανήθικος. Προσπάθησα, δεν ξέρω αν το πέτυχα»

    Ως ραδιοφωνικός παραγωγός, με εκπομπές υψηλής ακροαματικότητας, πέρασε απ’ του σημαντικότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. «Εν Αθήναις» και από το 1992 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, με ακροαματικότητα – ρεκόρ και 50% στις μετρήσεις, εποχή που είχε στο στόχαστρο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Flash του Κόκκαλη, νέος ΣΚΑΙ του Αλαφούζου, Real του Χατζηνικολάου, Παραπολιτικά του Κουρτάκη.

    Έπαιρνε λένε αστρονομικές αμοιβές. Ήταν εργασιομανής και δούλευε πάμπολλες ώρες. Κάποτε στον Planet, ιδιοκτησίας Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, ονοματάρα πια ως άτεγκτος κριτή της εξουσίας, ενάντιος σε κάθε άδικο, ήταν σχολείο για εμάς, τους νεότερους, που μελετούσαμε το θεατρικό του ύφος και το σθένος του να καθυβρίζει όλες τις κυβερνήσεις.

    Ήταν ο μόνος απ΄ τους εργαζομένους εκεί, απέναντι από το Γηροκομείο, που τηρούνταν μέτρα ασφαλείας για να μπει και να βγει στο οίκημα και στο στούντιο. Οπλοφορούσε! Είχε ένα μάγκνουμ, πάντα μαζί του! Και μια στρατιά νέων δημοσιογράφων στο επιτελείο του! Αυτοί έλεγαν πως είχαν βάλει βόμβα στο αυτοκίνητο του κι από τότε φοβόταν και πρόσεχε πολύ και είχε βγάλει άδεια οπλοφορίας.

    Θα τον συναντήσω ξανά, χρόνια αργότερα, στο τεράστιο γραφείο του, κάπου στη Μεταμόρφωση νομίζω. Έχει μια φωτογραφία της Μέρκελ με μουστάκι Χίτλερ. Έχει και σε περίοπτη θέση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήταν εκδότης, με όχι πολύ καλό όνομα για τη συνέπεια στις αμοιβές και στο ύψος των απολαβών των δημοσιογράφων. Εξέδιδε, αναμεσά σ’ αλλά, όπως η εφημερίδα «Ανεξαρτησία», την εφημερίδα «Χώρα» και το περιοδικό «Crash», που δεν έκαναν ποτέ εκδοτική επιτυχία.

    Σε διαφήμιση για το περιοδικό του είχε ντύθηκε, λαμπρός τσολιάς με ανακτορική περιβολή και έχοντας απέναντί του γιγαντοαφίσα της Ανγκελα Μέρκελ σήκωνε την τιμημένη φουστανέλα δείχνοντας, τάχα, στη Γερμανίδα καγκελάριο τα απόκρυφά του. Είχε ακόμη το ιντερνετικό Crash Radio και του μέσω You Tube τηλεοπτικό Crash TV!

    Και τηλεόραση. «Viva», Χωρίς Αναισθητικό, Ελεύθερος Σκοπευτής, εκπομπές σε διάφορα μικρά κανάλια και κυρίως στο EXTRA 3. Σχολιαστής στις ειδήσεις του πάλαι ποτέ Alter. Ο λόγος έκρυβε πάντα μια επικινδυνότητα. Μέσα από λαρυγγισμούς, χαϊδέματα, μιμήσεις, τραγούδια, εξαπέλυε κριτικές, επιθέσεις, χαρακτηρισμούς, που κορυφώνονταν σαν επικίνδυνο σεισμικό ξέσπασμα. Σαφέστατα χαρισματικός. Σε μια ισορροπία δικής του κατασκευής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ικανός για όλα. Κάποτε, σε κάποια εκπομπή, που ήταν καλεσμένος, σε στιγμή αυτοκριτικής είπε πως «προσπάθησα να είμαι όσο το λιγότερο μπορούσα ανήθικος. Προσπάθησα, δεν ξέρω αν το πέτυχα».

    Οι κληρονόμοι, τα εξώδικα και οι ανεβασμένοι τόνοι

    Μερκελοφάγος, που μιλούσε «Μεταξουργιώτικα», με την βαθιά, βαριά, ιδιαίτερη φωνή. Με τους ακραίους, αστείους, κάποτε αγοραίους χαρακτηρισμούς.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μάτια μπαρακούντα και μύτη μελιτζάνα – φλασκί. Έκανε τηλεοπτικά, στα όρια του μακάβριου, τη κηδεία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο Τζακ Σπάροου, ο Βαρουφάκης, λόγω βαδίσματος ήταν «η γαζέλα σε σάβανά της Αφρικής», με ύφος «η επιστροφή της μούμιας»! Αυτά είναι κάποια από τα αστεία του Γιώργου Τράγκα, που συχνά έφεραν ρήξεις, μικρές μάχες και κάποτε -σε άλλες περιπτώσεις απ τις αναφερόμενες- πολέμους.

    Μα ένας τέτοιος πόλεμος, μετά την κηδεία, ξέσπασε και μεταξύ των κληρονόμων με ανταλλαγές εξωδίκων και επιστράτευση για εκπροσώπηση heavy metal δικηγορικών γραφείων. Το δικηγορικό γραφείο του κυρίου Νίκου Αγαπηνού που εκπροσωπεί τους Μαρία Καρρά και Γιάννη Τράγκα και εκείνο του κυρίου Θέμη Σοφού τον Φρέντυ Τράγκα ξιφούλκησαν.

    Θέμης Σοφός

    Κάποια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Αγαπηνός φέρεται να προέβη σε διακοπή επικοινωνίας με τον κ. Σοφό. Βασικό ήταν το θέμα για τους κληρονόμους μιας και τα υπερπολυτελή αμύθητης αξίας ακίνητα βρισκόταν σε διαφορετικές χώρες, ποιο κληρονομικό δίκαιο θα εφαρμοζόταν για τον διαμοιρασμό της περιουσίας στα εμπλεκόμενα μέρη, αφού άλλα είναι τα ποσοστά που ισχύουν στην Ελλάδα, άλλα στη Γαλλία και άλλα στην Αμερική.

    Κάποια στιγμή, ο κ. Σοφός αναζητώντας τηλεφωνικά τον κύριο Αγαπηνό φέρεται να ενημερώθηκε ότι διακόπτονταν οι συζητήσεις, μετά από το πρώτο εξώδικο του Φρέντυ Τράγκα ενώ ακολούθησε και δεύτερο, με το οποίο φερόταν να τους ενημερώνει ότι σε περίπτωση που δεν συμπλεύσουν όλοι μαζί θα προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.

    Από τη πλευρά τους, η χήρα Μαρία Καρρά και ο μεγαλύτερος γιός Γιάννης Τράγκας απάντησαν με εξώδικο, όπου επισήμαναν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την τυχόν δημοσιοποίηση.

    …η κρυφή διαθήκη

    Και κάπου εδώ οι εντάσεις εκτονώνονται, μιας και εμφανίζεται κρυφή διαθήκη που συντάχθηκε ιδιοχείρως από τον Γιώργο Τράγκα στο πριγκιπάτο του Μονακό, το 2018, πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Η διαθήκη, δημοσκοπείται, μάλιστα, στην τηλεοπτική εκπομπή Happy Day, που παρουσιάζει η σύζυγος του κυρίου Σοφού, Σταματίνα Τσιμτσιλή.

    Σταματίνα Τσιμτσιλή

    Σύμφωνα με την εκπομπή του Alpha λοιπόν, ο Γιώργος Τράγκας κληροδοτεί το 42% από την περιουσία του στον γιο του Γιάννη Τράγκα, το 35% στην σύζυγο του Μαρία Καρρά, και στον γιο του Φρέντυ το 23%. Αναλογικά μοιράζονται μετρητά ύψους 10 με 12 εκατομμύριών ευρώ, ενώ ορίζει, με ακρίβεια, τι θα λάβει ο καθένας από τους κληρονόμους τους από τα ακίνητα του.

    Στα ακίνητα δεν επιθυμούσε να συμπεριληφθούν τα δώρα που είχε κάνει και κυρίως τα δυο υπέροχα σπίτια στη Μύκονo, που είχε δωρίσει στην σύζυγο του και τον γιο του Γιάννη.

    Πρόβλεψε ακόμη με την διαθήκη του να αφήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος 100.000 ευρώ, στον Σύλλογο «Ελπίδα» το ποσό των 50.000 ευρώ, στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία 30.000 ευρώ. Τέλος 50.000 ευρώ πάνε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της πριγκίπισσας Σαρλίν στο Μονακό, τόπο που ο δημοσιογράφος μοιάζει να είχε μεγάλη αδυναμία.

    Επίσης διόλου ευκαταφρόνητα ποσά άφησε στον σωματοφύλακα και στην οικιακή βοηθό του στην Ελλάδα.

    Πολλά είναι τα δημοσιεύματα, πως την ίδια ώρα, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνούν την περιουσία του Γιώργου Τράγκα και σύμφωνα με τους ειδικούς στα οικονομικά αυτά θέματα, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να επιβάλουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ελεγχθεί η το πως αποκτήθηκε αυτή.

    Μα η αλήθεια δεν είναι αυτή!

    Νίκος Αγαπηνός: «Καμία διαφωνία μετά τη διαθήκη», «ο Τράγκας είχε ελεγχθεί δικαστικά για τα οικονομικά του περισσότερο από κάθε Έλληνα πολίτη»

    Ο δικηγόρος της κυρίας Καρρά και του Γιάννη Τράγκα, κύριος Νίκος Αγαπηνός, μας εξηγεί πως μετά την ανάγνωση της διαθήκης «δεν υπάρχει καμία διαφωνία και είναι όλα ήπια, με τον θέμα να έχει δρομολογηθεί σε από κοινού επίλυση. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει πια θέμα», λέει.

    Αν κάποια στιγμή, ανέβηκαν οι τόνοι, αυτό είναι ήδη ξεπερασμένο και άνευ ουσιαστικής σημασίας, πλέον. Μας λέει, πως «το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι αδύνατον να επιβάλουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κληρονόμων, ή αποβιώσαντος. Ο Γιώργος Τράγκας, άλλωστε είχε ελεγχθεί όσο ζούσε και δεν βρέθηκε στην απόκτηση της περιουσίας του, τίποτα το μελανό».

    Ο κ. Αγαπηνός υπήρξε για 25 χρόνια δικηγόρος του Γιώργου Τράγκα, ενώ για δέκα ολόκληρα χρόνια τον εκπροσωπούσε σε όλες τις δίκες για τα οικονομικά και τα φορολογικά του, που είχαν έκβαση πάντα υπέρ του, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα συννεφάκι για τυχόν ατασθαλίες του εκλιπόντος δημοσιογράφου. Παρατηρεί δε, με μια αδιόρατη πικρία πως «ο Γιώργος Τράγκας είχε ελεγχθεί περισσότερο από κάθε Έλληνα πολίτη».

    Ο πατέρας Γιώργος Τράγκας, ο παππούς και ο Φρέντυ

    Ο Φρέντυ Τράγκας, είχε ήδη απασχολήσει την δημοσιότητα, όταν γνωστοποιήθηκε πως εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παρ όλο που ο πατέρας του είχε ιδρύσει ήδη, το δικό του κόμμα.

    Τότε ο Γιώργος Τράγκας είχε δημοσιεύσει πως «Ο Φρεντυ με δική του πρωτοβουλία έφυγε πέρσι από το marketing των Παραπολιτικών και πήγε να εργαστεί στο τμήμα επικοινωνίας του Μαξίμου, παρά την αντίθετη άποψη του πατρός και παρά τα ελάχιστα χρήματα της αμοιβής. Ο γιος μου, όπως εκατομμύρια παιδιά, έχει δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και εγώ, όπως εκατομμύρια γονείς, πρέπει να τη σεβαστώ. Όποια πολιτική άποψη και αν έχει, τον αγαπώ το ίδιο».

    Κάποτε, είχε παραδεχτεί ότι το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ήταν ότι δε στάθηκε τόσο πολύ δίπλα στα παιδιά του σαν πατέρας και πως θα ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί με την τελευταία του σύζυγο. Κάποια χρόνια αργότερα έκφρασε την επιθυμία του να υιοθετήσει δύο παιδιά από την εμπόλεμη Συρία.

    Όταν τον Ιούλιο του 2010 ο Γιώργος Τράγκας έγινε παππούς, από τον γιό του Γιάννη, δεν είχε κρύψει την απερίγραπτη τη χαρά του. «Θέλω ο Γιώργος Τράγκας ο Β, να κάνει αυτό που πιστεύει στη ζωή του και να είναι υγιής”, δήλωνε. Μετά την βάφτιση του παιδιού, στην ραδιοφωνική του εκπομπή, ευχήθηκε να γίνει και ο Γιώργος Τράγκας junior δημοσιογράφος, να ενδιαφέρεται για την αλήθεια και την κοινωνική καταξίωση και όχι για το χρήμα. Κάπου εκεί ξέσπασε σε κλάματα και οι συνεργάτες του έριξαν διαφημίσεις.

    …ελεύθεροι Άνθρωποι, με Covid και Πετράκο

    Κάποτε είπε πως μεγαλώνοντας επέλεξε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του, να κάνει «σαν ηλίθιος Τειρεσίας», να προβλέπει, να κάνει πλάκα, να φωνάζει. Παραδέχτηκε πως σκέφτηκε «η θα κάτσω, θα αράξω και θα σαπίσω ή θα φύγω in active, ενεργώντας, κάνοντας κάποιες δουλειές. Και ενώ εκτιμούσε πως «η μεταπολίτευση είναι ένας κόσμο που ευπόρησε και κατάρρευσε» , παραδεχόταν πως «σε κάποιους από μας η δημοσιογραφία έφερε και λεφτά», πως του άρεσε πως στο δρόμο του φώναζαν «ρε Γιωργαρά χώστα» ή «ριξτα ρε Τράγκα».

    Ναι, του είχαν γίνει προτάσεις να κάνει κόμμα κατά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν το έβρισκε τίμιο, μιας και ήταν ο ιδεολογικός χώρος. Του είχαν γίνει, επανειλημμένως κι άλλες προτάσεις για να κατεβεί υποψήφιος. «Φοβήθηκα την τοξίνη της πολιτικής» έλεγε. Προτιμούσε να κάνει Μουσείο Τύπου. Δεν το έκανε. Αντίθετα, τελικά, έφτιαξε κόμμα! Οι Ελεύθεροι Άνθρωποι (ΕΛ.Α.) ιδρύονται τον Φεβρουάριο του 2021.

    Σημείωνε, δε, την «έναρξη της μεγαλύτερης προσπάθειας του κινήματος να επαναφέρει στην πατρίδα μας την ελευθερία, την πραγματική δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον υγιή πατριωτισμό. Θεωρώ βέβαιο ότι θα κόψουμε όλοι μαζί το νήμα, νικητές σε αυτό τον αγώνα που αρχίζει τώρα, 200 χρόνια από την επανάσταση του 21. Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους. Όσους πιστεύουμε στην ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία».

    Αρχικά συνέπλευσαν μαζί του, για να αποχωρήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες προσωπικότητες όπως οι Νίκος Νικολόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Νίκος Καραχάλιος. Ο ίδιος ο Γιώργος Τράγκας διατράνωνε πως είχε ταχθεί υπέρ του συναινετικού εμβολιασμού και ουδέποτε παρότρυνε ή ενίσχυε την άποψη να μην πηγαίνουν οι πολίτες για εμβολιασμό. Δεν έκανε όμως το εμβόλιο, παρ’ όλο που ήταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα, μιας και ήταν χρόνιος διαβητικός, γιατί φοβόταν πως θα πάθει αλλεργίες.

    Απ’ την άλλη με το κόμμα είχε στελεχώσει ο γνωστός τραγουδιστής, Γρηγόρης Πετράκος, που έχει πολλάκις θεωρήσει την πανδημία του Covid ως “κατασκευασμένη” και ως “όπλο ελέγχου της ελευθερίας των πολιτών” και που παραμένει ανεμβολίαστος, κατά δήλωσή του, με το δικαίωμα της “σωματικής αυτοδιάθεσης”.

    Γρηγόρης Πετράκος

    …και η κληρονομιά του κόμματος, με αγωγές και μηνήσεις

    Στο τέλος του, ο Γιώργος Τράγκας, ύστερα από 10ημερη νοσηλεία πεθαίνει, νικημένος από τον Covid. Αμέσως μετά τον θάνατο του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάρις Κουρτζίδης, διεκδίκησε και έλαβε την ηγεσία των Ελευθέρων Ανθρώπων.

    Πάρις Κουρτζίδης

    Πρόσφατα και μέσα από την εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, έγινε γνωστό πως ο νέος Πρόεδρος κατέθεσε μήνυση και αγωγή στη σύζυγο του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά, διότι αποχωρώντας από το κτήριο όπου στεγαζόταν οι “Ελεύθεροι Άνθρωποι”, δεν του παραδόθηκαν ποτέ δύο προσωπικοί του υπολογιστές, ένα γραφείο, κάποια αντικείμενα και κάποια προσωπικά του έγγραφα.

    «Αυτό είναι υπεξαίρεση προσωπικών και εταιρικών δεδομένων. Μάλιστα ο ένας υπολογιστής ήταν της εταιρίας μου και έχουν μέσα σημαντικά πράγματα από προσωπικές μου έρευνες. Γνώριζαν γι’ αυτό, τους είχα κάνει πολλές επισημάνσεις», είπε ο ίδιος.

    Ακόμη, ο Πάρις Κουρτζίδης ανέφερε πως τις πρώτες ημέρες μετά τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα, ο ίδιος είχε ακόμη πρόσβαση στο κτήριο με τα κλειδιά που του είχε δώσει ο δημοσιογράφος. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι κλειδαριές άλλαξαν με αποτέλεσμα να παραμείνουν μέσα στο κτήριο τα προσωπικά του αντικείμενα.

    Ο κύριος Αγαπηνός, δικηγόρος της κυρίας Καρρά, όσον αφορά στα κληρονομικά της, σε ερώτησή μας αν γνωρίζει κάτι για αυτή την αγωγή και την μήνυση από τον Πάρι Κουρτζίδη εις βάρος της, δηλώνει πως όχι και πως αγνοεί αν υπάρχει καν θέμα.

    Ο πλούτος θνητός, η δόξα αθάνατος

    Ήταν μια φορά και έναν καιρό μια εποχή ολόκληρη, που η ακόμα επαρχιώτική Ελλάδα, στην άκρη της αυτοκρατορικής Δύσης, είχε βγει από μια Χούντα και σκόρπιζε επανάσταση κάθε μορφής, που σε κάποιες περιπτώσεις αμείφθηκε πλουσιοπάροχα. Μεταπολίτευση λοιπόν, όπου ήταν δυνατόν να κρίνεις το σύστημα, να στέκεσαι απέναντι σε κάθε εξουσία, να ξεφωνίζεις τους παντοδύναμους και συνάμα να γίνεσαι μυθικά πλούσιος.

    Τώρα πια, δύο τηλεφωνά και μια cancel διάθεση στο διαδίκτυο και οι δημοσιογράφοι ξεχνιούνται σα να μην υπήρξαν ποτέ, ενώ οι περισσότεροι δουλεύουν άπειρες εργατοώρες, υπαμειβόμενοι.. Δεν έχει πια νονούς, ούτε θείους. Μόνο κωπήλατες στις γαλέρες της είδησης! Τέλος εποχής, λοιπόν!

    Ο Γιώργος Τράγκας, απ τους τελευταίους μεγάλους μιας γενιάς, είχε κάνει τη τελευταία του δήλωση μέσα απ’ το νοσοκομείο, λίγο πριν δια σωληνωθεί και τελικά χάσει την μάχη με τον Covid: «είμαι καραντίνα κι απολαμβάνω τολμώ να πω τη μοχθηρία και την τοξικότητα των καιρών, διαβάζοντας τα όσα λένε και όσα γράφουν». Τι σημασία έχει; Πως γράφεται στα σοφιολογικά κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, απ τον 3ο αιώνα, ήδη, προ Χριστού; «Τα περασμένα κανείς δεν τα θυμάται. Και όσα θα συμβούν, θα σβήσουν απ’ τη μνήμη των ανθρώπων, που θα ᾽ρθουν ύστερ᾽ από μας»…



    ΣΧΟΛΙΑ