• Κοινωνία

    Φόβος και τρόμος τα ταξίδια σε Ιαπωνία και Ταϊλάνδη – Οι αποτρεπτικοί παράγοντες

    • NewsRoom

    Τουρίστριες στην Ιαπωνία (Πηγή: Akio Kon/Bloomberg)


    Η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη είναι δύο από τα πιο δημοφιλή μέρη στην Ασία. Ωστόσο και οι δύο χάνουν τώρα έναν μεγάλο αριθμό Κινέζων υπηκόων, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια μεταξύ των νεότερων ταξιδιωτών.

    Παρόλο που και οι δύο χώρες αποτελούσαν κορυφαίες επιλογές για τους Κινέζους παραθεριστές νωρίτερα φέτος, μειώθηκαν κατακόρυφα στο γ’ τρίμηνο.

    Ειδικότερα, η Ταϊλάνδη έπεσε στο Νο. 6 και η Ιαπωνία στο Νο. 8, σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ China Trading Desk, η οποία μετράει το κινεζικό ταξιδιωτικό κλίμα σε τριμηνιαία βάση.

    Και οι δύο χώρες υστερούν τώρα σε σχέση με τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και την Αυστραλία όσον αφορά τους επόμενους προορισμούς διακοπών των Κινέζων ταξιδιωτών, με τη Σιγκαπούρη – που θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα μέρη για τους ταξιδιώτες το 2023 – να ανεβαίνει στην πρώτη θέση.

    Αυτοί είναι οι παράγοντες που φοβίζουν τους ταξιδιώτες: 

    Ιαπωνία: Ασφάλεια τροφίμων

    Η απελευθέρωση επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό τον Αύγουστο έχει επηρεάσει σημαντικά το πώς νιώθουν οι Κινέζοι όταν ταξιδεύουν εκεί, δηλώνει ο Subramania Bhatt, Διευθύνων Σύμβουλος της China Trading Desk, της εταιρείας μάρκετινγκ πίσω από την έρευνα.

    Η έρευνα του China Trading Desk σε περισσότερους από 10.000 Κινέζους πολίτες – το 94% των οποίων είναι κάτω των 40 ετών – έδειξε ότι η κατανάλωση “υπέροχου” φαγητού (23%) ήταν το κύριο κίνητρο για τους εξερχόμενους ταξιδιώτες, ξεπερνώντας τον παράγοντα τοπική ιστορία και πολιτισμό (22%), τη φύση (22%) και τα ψώνια (10%).

    Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες ομάδες ασφαλείας έχουν αναφέρει ότι τα θαλασσινά από την Ιαπωνία είναι ασφαλή για κατανάλωση, ωστόσο οι φόβοι των Κινέζων ταξιδιωτών «μετέτρεψαν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τους σε έναν από τους λιγότερο δημοφιλείς», επισημαίνει ο Bhatt.

    Ταϊλάνδη: Μάστιγα οι εγκληματικές οργανώσεις

    Από την άλλη, οι τόσες ταινίες που κυκλοφόρησαν αυτό το καλοκαίρι στην Ταϊλάνδη, αποθαρρύνουν τους Κινέζους ταξιδιώτες από το να την επισκεφθούν.

    Αυτό αποτελεί ανατροπή της τάσης του “τζετ σετ”,  στην οποία οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές προσελκύουν τουρίστες να επισκεφτούν τις τοποθεσίες των γυρισμάτων τους.

    Οι πρόσφατες κινεζικές ταινίες “Lost in the Stars” και “No More Bets” είναι και οι δύο φανταστικές, και καμία δεν διαδραματίζεται στην Ταϊλάνδη, αλλά ορισμένοι λένε ότι οι πλοκές αντικατοπτρίζουν στενά γεγονότα της πραγματικής ζωής που έχουν γίνει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένης μιας Κινέζας που σπρώχτηκε από έναν γκρεμό από τον σύζυγό της στην Ταϊλάνδη το 2019.

    Σημειώνεται ότι η γυναίκα έσπασε 17 οστά από την πτώση, αλλά επέζησε.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ταινία “No More Bets”, το οποίο ακολουθεί ένα νεαρό ζευγάρι που παρασύρεται στη Νοτιοανατολική Ασία για να αποκτήσει νέες θέσεις εργασίας, μόνο για να παγιδευτεί σε ένα διαδικτυακό σύστημα απάτης – μια κατάσταση που εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη συμβαίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή.

    «Ορισμένοι θεατές του «No More Bets» έχουν εκφράσει φόβους ότι το ταξίδι στην περιοχή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους», αναφέρει ο Bhatt.

    Έγκλημα χωρίς…τιμωρία

    Πολλές εγκληματικές οργανώσεις βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές εκτός Ταϊλάνδης —στην Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ – συχνά σε ειδικές οικονομικές ζώνες – όπου υπάρχει «λίγο έως καθόλου κράτος δικαίου», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Τα θύματα προέρχονται από όλη τη Νοτιοανατολική και Νότια Ασία, καθώς και από την ηπειρωτική Κίνα, την Ταϊβάν και ακόμη και τη Λατινική Αμερική, ανέφερε.

    Το πρόβλημα έχει αυξηθεί από την πανδημία Covid-19, δήλωσε η Pia Oberoi, ανώτερη σύμβουλος για τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ασία-Ειρηνικό για το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας, καθώς η πελατεία των καζίνο μειώθηκε στον απόηχο του Covid.

    «Σπείρες… χρησιμοποιούνται από διεθνικές εγκληματικές ομάδες σε μέρη όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν απάτες εναντίον άλλων ανθρώπων.

    Λέμε λοιπόν ότι υπάρχουν δύο ομάδες θυμάτων εδώ… οι άνθρωποι που έχουν εξαπατηθεί σε πολλές περιπτώσεις για τεράστια ποσά, αλλά και άλλοι που αναγκάζονται να συμμετάσχουν στη διάπραξη αυτών των απατών στα κέντρα γύρω από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας», εξηγεί η Oberoi.

    Πέρα από τις απάτες, οι περιοχές λέγεται ότι λειτουργούν ως “παράνομα πάρκα”, όπου είναι διαδεδομένη η διακίνηση ναρκωτικών και η σωματεμπορία.

    “Πρόκειται για απίστευτα προσοδοφόρες επιχειρήσεις, Εκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια”, σημειώνει η Oberoi.

    Κίνδυνοι για τους τουρίστες;

    Την ίδια στιγμή, οι φήμες για τους κινδύνους των ταξιδιωτών έχουν εξαπλωθεί στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντούτοις η Oberoi επισημαίνει ότι δεν έχει δει “αρπαγές” τουριστών στους δρόμους.

    “Στην πραγματικότητα, οι μέθοδοι πρόσληψης είναι πολύ πιο εξελιγμένες”, τονίζει η Oberoi.

    Μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση πλατφορμών εύρεσης εργασίας, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ότι όσοι αναζητούν εργασία κατευθύνονται σε πραγματικές δουλειές.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να παρέμβουν σε αυτά τα παράνομα δίκτυα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διαλυθούν εδραιωμένα ζητήματα στην περιοχή, τα οποία σχετίζονται με τη διαφθορά και την επιβολή του κράτους δικαίου.

    «Υπάρχει ένας χάρτης μεταξύ του ASEAN και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που αφορά την ανταπόκριση των αρχών επιβολής του νόμου, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε να εστιάσουμε είναι, φυσικά, οι άνθρωποι που έχουν πέσει στα δίχτυα τους», υπογραμμίζει η Oberoi.

    Κάνει λόγο για φρικτά επίπεδα βίας και κακοποίησης από ανθρώπους που αναγκάζονται να διαπράξουν αυτά τα εγκλήματα.

    Ο τουρισμός το όχημα της αλλαγής

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, περίπου 11 εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ταϊλάνδη, καθιστώντας την Κίνα τη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης της χώρας για εισερχόμενους επισκέπτες, σύμφωνα με το Reuters.

    Από τον Σεπτέμβριο, λιγότεροι από 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι υπήκοοι έχουν επισκεφθεί την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού της Ταϊλάνδης – πολύ λιγότεροι από τα 5 εκατομμύρια που προβλέπονταν να φτάσουν φέτος.

    Όσον αφορά το αν ο τουρισμός – από όλους τους παράγοντες – θα μπορούσε να ασκήσει οικονομική πίεση στις κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας να κάνουν περισσότερα, η Oberoi αναφέρει ότι:

    «Ελπίζουμε ότι βελτιώνεται η κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι κυβερνήσεις θα καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα η φήμη της χώρας εξαρτάται από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, όσον αφορά αυτό το θέμα».

    Διαβάστε επίσης: 

    Bayer: Η ανακοίνωση που βούλιαξε τις μετοχές της – Απώλειες 7,6 δισ. ευρώ

    Deutsche Telekom – ΟΤΕ: «Συμφωνήθηκε» η πώληση της Telekom Romania Mobile

    Mytilineos: Double Energy Value από την Protergia…και θα λατρέψεις το χειμώνα!



    ΣΧΟΛΙΑ