• Κοινωνία

    Φωτιά στο Euroferry Olympia του Ομίλου Grimaldi: 15 οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους 3 Έλληνες (upd6)

    • NewsRoom
    Το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia, του ομίλου Grimaldi

    Το φλεγόμενο πλοίο Πηγή: corfunews.gr – START TV


    Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων από το πλοίο Euroferry Olympia, του ομίλου Grimaldi, το οποίο στη διάρκεια της νύχτας τυλίχθηκε στις φλόγες και εκκενώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ανοιχτά της Κέρκυρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες  του mononews.gr, αγνοούνται συνολικά 15 άτομα (μαζί με δύο άτομα εγκλωβισμένα στο γκαράζ), εκ των οποίων οι 3 Έλληνες, 9 Βούλγαροι, 1 Λιθουανός και 1 Τούρκος. Ακόμη, υπάρχει πληροφορία για έναν οικονομικό μετανάστη.

    Διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα κατευθύνονται στην Κέρκυρα για να επιχειρήσουν απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο.

    Στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο, επιχειρούν τρία ελικόπτερα και γίνονται προσπάθειες για απεγκλωβισμό δύο ατόμων από το γκαράζ, ενός Τούρκου και ενός Βούλγαρου.

    Στο νοσοκομείο 10 από τους διασωθέντες

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι 10 από τους διασωθέντες επιβάτες του πλοίου έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.

    Οκτώ από αυτούς (μεταξύ των οποίων και ένα παιδί) λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τον καπνό, ένας που τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να φύγει από το φλεγόμενο κατάστρωμα και θα αντιμετωπιστεί η περίπτωσή του χειρουργικά, καθώς και ένας με καρδιολογικό πρόβλημα.

    Οι ίδιες πληροφορίες, που μεταδίδει το corfupress, αναφέρουν πάντως ότι κανένας εκ των δέκα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 290 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Από αυτούς, 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

    Στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την ταυτοποίηση και την καταμέτρηση των επιβατών.

    Τι αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα

    Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όλοι οι επιβάτες έχουν διασωθεί.

    Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να συγχαρεί το ιταλικό λιμενικό για την άμεση κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το λιμενικό της χώρας τους συνέβαλε στη διάσωση και μεταφορά στην ξηρά, 234 επιβατών.

    Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε ενώ το πλοίο έπλεε ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

    Αρχικά είχε μεταδοθεί ότι επέβαιναν 237 και 51 άτομα, δηλαδή 288.

    Με νεώτερα στοιχεία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός, στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

    Το πλοίο είναι νηολογημένο στην Ιταλία και ταξιδεύει με σημαία της χώρας αυτής.

    Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε ένας επιβάτης του πλοίου ελαφρά τραυματισμένος.

    Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

    «Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα Νο3 του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

    Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 1 Ν/Γ ΛΣ, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο (02) ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Επίσης στην περιοχή σπεύδουν δύο (2) ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.

    Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

    Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Στην περιοχή επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.

    Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

    Τέλος, κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις».

    Τι αναφέρει η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».

    Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Μπρίντεζι. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη «στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι κυρίως Ιταλοί, ενώ μέχρι τώρα δε φέρεται να ήταν ανάμεσά τους παιδιά».

    Αυτή την ώρα στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορονοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

    Σημειώνεται πως ο τραυματίας επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα με σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, «κατά τη μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέσβους», σύμφωνα με την περιφερειάρχη.

    Από τα γκαράζ ξεκίνησε η φωτιά

    Επιβάτης, μιλώντας στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια, δήλωσε: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ».

    Το ίδιο άτομο εξέφρασε ανησυχία πως μπορεί να υπάρχουν οδηγοί φορτηγών που κοιμούνταν στα φορτηγά τους στα γκαράζ του πλοίου.

    Νωρίτερα, ο πλοίαρχος του πλοίου ενημέρωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες περισυλλέγονται από παραπλέοντα πλοία.

    Στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχει σημειωθεί το συμβάν, σπεύδει το πλοίο «Έλυρος», η φρεγάτα Ύδρα πυροσβεστικά σκάφη και άλλα παραπλέοντα πλοία.

    Νωρίτερα, ο πλοίαρχος του σκάφους κάλεσε όλους όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτό να το εγκαταλείψουν.

    Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

    To Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα

    Τι λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας

    Μιλώντας σε τηλεοπτικά μέσα το πρωί, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να παραλειφθούν από τις λέμβους.

    Η διαδικασία διάσωσης και καταμέτρησης ολοκληρώνεται και πιθανώς θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα, όπως είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

    Αναφερόμενος στην εντολή εκκένωσης, ο κ. Κατσαφάδος δήλωσε ότι ο καπετάνιος διέταξε την εκκένωση του πλοίου γιατί υπήρχε φωτιά μεγάλης έκτασης και πρόσθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

    Διαβάστε επίσης

    Όμιλος Grimaldi – Enel X: Συνεργασία για την ηλεκτροδότηση των πλοίων – Περιλαμβάνονται και τα πλοία των Μινωϊκών Γραμμών



    ΣΧΟΛΙΑ