• Κοινωνία

    Σβεν Μαρί: Ποιος είναι ο «δικηγόρος του διαβόλου» που προσέλαβε η Εύα Καϊλή

    • NewsRoom
     Σβεν Μαρί

     Σβεν Μαρί


    Ένας διάσημος δικηγόρος, ο οποίος έχει χειριστεί δύσκολες υποθέσεις που του έχουν δώσει το προσωνύμιο ο «δικηγόρος του διαβόλου», ο Βέλγος ποινικολόγος Σβεν Μαρί, είναι πλέον ο νέος συνήγορος υπεράσπισης της  Εύας Καϊλή, στην δικαστική της διαμάχη με τις βελγικές Αρχές για το περίφημο Qatargate

    Ένας δικηγόρος ο οποίος μοιάζει να κυνηγά τις δύσκολες υποθέσεις, οι οποίες πολλές φορές μοιάζουν καταδικασμένες να οδηγήσουν τους αμφιλεγόμενους πελάτες τους στη φυλακή με βαριές καταδίκες. Ωστόσο, το κέρδος για τον 51χρονο Μαρί, πιθανότατα τον πιο γνωστό Βέλγο δικηγόρο, δεν είναι άλλο από τη μεγάλη δημοσιότητα που κατάφερε να κερδίσει.

    Γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1971 , ο Μαρί σπούδασε νομικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Αν πάντως δεν είχε γίνει νομικός θα μπορούσε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, στα νιάτα του είχε παίξει ποδόσφαιρο στην RSC Anderlecht, με την καριέρα του να σταματά άδοξα μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό .

    Το 1997  κατάφερε να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, αν και χρειάστηκε να παρακολουθήσει τρεις φορές το πρώτο έτος της νομικής.

    Η πιο γνωστή υπόθεση που ανέλαβε ήταν αυτή της υπεράσπισης του βομβιστή του Μπατακλάν, του  Σαλάχ Αμπντεσλάμ.  Ο Μαρί δέχθηκε να τον αναλάβει με την προϋπόθεση να μην υποστηρίξει πως δεν βρισκόταν στο Παρίσι τις ημέρες των επιθέσεων.

    Ο Μαρί υποστήριξε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου είχε επέμβει πολιτικά στην υπόθεση και ότι οι γαλλικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την έκδοση του κατηγορούμενου τρομοκράτη. Στο Βέλγιο, έλεγε τότε ο Μαρί, «πρέπει να σταματήσουμε να γονατίζουμε, να τερματίσουμε αυτό το κόμπλεξ κατωτερότητας για τις επιθέσεις στη Γαλλία». Τελικά ο Αμπντεσλάμ καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

    Άλλη γνωστή υπόθεση του «δικηγόρος του διαβόλου», ήταν η υπεράσπιση του Φουάντ Μπελκασέμ, ο οποίος στρατολογούσε νεαρούς άνδρες για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.

    Ο Μαρί έχει δηλώσει πως «δεν είναι ένας δικηγόρος που θέλει μόνο να υπερασπίζεται θύματα». Όπως εξηγεί συχνά ο ίδιος κίνητρό του αποτελεί «η μάχη κατά της ατιμωρησίας και της κατάχρησης εξουσίας».  Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που στρέφεται κατά του ίδιου του δικαστικού συστήματος της χώρας του. «Δεν έχεις τις ίδιες ελπίδες στο Βέλγιο αν σε λένε Ζαν-Ζακ ή Μοχάμεντ», υποστηρίζει.

    Διαβάστε επίσης

    Politico: Τον δικηγόρο του βομβιστή του Μπατακλάν προσέλαβε η Εύα Καϊλή



    ΣΧΟΛΙΑ