• Κοινωνία

    Έρχεται η πρώτη υπερπανσέληνος του έτους και υπόσχεται εντυπωσιακές εικόνες

    • NewsRoom

    Η «Πανσέληνος του χιονιού»


    Η πρώτη υπερπανσέληνος του νέου έτους, γνωστή με διάφορες ενδιαφέρουσες ονομασίες, ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της και υπόσχεται να είναι εντυπωσιακή!

    Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς θα λάβει χώρα η πρώτη υπερπανσέληνος του έτους.

    Το βράδυ εκείνο, το φεγγάρι θα είναι ασυνήθιστα μεγάλο, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν με την στιγμή όπου η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στην Γη. Η χρονική αυτή ταύτιση των φαινομένων (που θα συμβούν με διαφορά μίας μόλις ημέρας) θα έχει ως αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

    Όπως έγινε γνωστό, η υπερπανσέληνος θα πραγματοποιηθεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από την Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 22:28 ώρα Ελλάδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τόσο το βράδυ του Σαββάτου, όσο και αυτό της Κυριακής, η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει.

    Στην Βόρεια Αμερική, μάλιστα, η εν λόγω πανσέληνος είναι γνωστή από παλιά και ως «πανσέληνος του χιονιού», επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή ή «πανσέληνος της πείνας», επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο, λόγω του χιονιού και του κρύου. Ορισμένες φορές αναφέρεται επίσης και ως «πανσέληνος της αρκούδας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

    Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά έχει «γεννηθεί» από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970, κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος «έπιασε» σιγά-σιγά.

    Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στο 2020 θα υπάρξουν συνολικά 4 υπερπανσέληνοι, μαζί με αυτήν της Κυριακής.



    ΣΧΟΛΙΑ