• Κοινωνία

    Επιλεκτική χρηματοδότηση καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ

    Σύνταξη


    Για επιλεκτική χρηματοδότηση των Συνταξιουχικών Ενώσεων καταγγέλλει την κυβέρνηση και συγκεκριμένα την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και αυτό γιατί η νέα εισφορά 0,20 ευρώ από όλους τους συνταξιούχους θα δίνεται σε συγκεκριμένες οργανώσεις.

    Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου», όσον αφορά το ποιοι θα καρπωθούν τα επιπλέον χρήματα, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου και στέλνοντας επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την Βουλή και τα πολιτικά κόμματα.

    Αναλυτικά αναφέρει:

    «Οσμή  σκανδάλου, σχετικά με τη  δυνατότητα να χρηματοδοτούνται επιλεκτικά συνταξιουχικές οργανώσεις, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ), με αφορμή σχετικό άρθρο το οποίο περιλαμβάνεται στο υποψήφιση νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Με το άρθρο αυτό (41) επαναδιατυπώνεται διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16, άρθρο 102 παρ. 1) σύμφωνα με την οποία κάθε μήνα παρακρατούνται 0,20 ευρώ από τους συνταξιούχους για την ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων .

    Το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι τα σχετικά ποσά αποδίδονται επιλεκτικά και με αδιαφάνεια και ζητά την απόσυρση του επίμαχου  άρθρου  ενώ απέστειλε  επιστολή  προς τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Εργασίας, τη Βουλή και τα πολιτικά  κόμματα.

    Όπως τονίζεται στην επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ ”με το άρθρο 102 του Ν. 4387/2016 ( νόμος Κατρούγκαλου), θεσπίσθηκε μηνιαία εισφορά ποσού 0,20 ευρώ παρακρατούμενη από όλες τις κύριες συντάξεις , με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών , Σωματείων και Συνομοσπονδιών συνταξιούχων . Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ και άλλα Σωματεία, όταν ανακάλυψε ότι η παρακράτηση αυτή γινόταν σε βάρος των συνταξιούχων που δεν ήταν μέλη Σωματείων και Συνταξιοδοτικών οργανώσεων , ζήτησε με πολλούς τρόπους την κατάργηση της παρακράτησης αυτής . Από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην πρώτη φάση για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 , σχεδόν το σύνολό τους δόθηκε αυθαίρετα και με αδιαφανή κριτήρια μόνο σε δύο Ομοσπονδίες, οι οποίες καρπώθηκαν περίπου 1,663,738 Ευρώ.

    Στη συνέχεια, αποτέλεσμα του αγώνα μας για την κατάργηση της αισχρής αυτής επιβάρυνσης των συνταξιούχων-παρατηρεί το ΕΝΔΙΣΥ- η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλοκάρισε με την Πράξη, 03 – 25/06/2018, την περαιτέρω διανομή των χρημάτων νέου διαστήματος με αριθ. Πρωτοκόλλου οικ. 26806/699 – 11/05/2018 (2.082.800 Ευρώ), αρνούμενη να θεωρήσει τα σχετικά εντάλματα. Οι θιγόμενες Ομοσπονδίες προέβησαν σε ενέργεια ανάκλησης της Πράξης 0017 Συν/ση 2η /17/01/2019 του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ανάκληση εκκρεμεί στην Ολομέλεια.

    Ήδη – προσθέτει στην επιστολή του το ΕΝΔΙΣΥ – με το άρθρο 41 του Πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επαναδιατυπώνεται η διάταξη του άρθρου 102 του ν. Κατρούγκαλου, που είχε προβλέψει την παρακράτηση του ποσού των 0,20 Ευρώ σε βάρος των συνταξιούχων. Με τον τρόπο που προωθείται η επαναδιατύπωση, δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούνται επιλεκτικά συνταξιουχικές οργανώσεις με βάση όχι τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών τους αλλά με βάση τον αριθμό των προερχόμενων από εργασιακούς χώρους – κλάδους συνταξιούχων ΙΚΑ- Δημοσίου, και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο για το εάν οι διοικήσεις των Οργανώσεων είναι νόμιμα εκλεγμένες, σύμφωνα με το Ν. 4331/2015, που τροποποίησε τον ν. 1264/82 (που αφορά εκλογές σωμ. ομοσπονδιών).

    Όπως επισημαίνει στην ίδια επιστολή του το ΕΝΔΙΣΥ ‘’είναι ολοφάνερο ότι η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καταργήσει την κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 102 του Ν. 4387/2016 και η επιχειρούμενη επαναδιατύπωση με το άρθρο 41 , έχει ως αποκλειστικό σκοπό την αυθαίρετη και προκλητική πριμοδότηση , με τεχνάσματα συγκεκριμένων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων που παρότι αριθμούν στους Συλλόγους τους ελάχιστο αριθμό εγγεγραμμένων μελών, τους αγορεύει αυτόχρηστους ιδιοκτήτες εκπροσώπους εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.’’ Η κυβέρνηση μέσα στην προεκλογική της παραζάλη, θέλοντας να εκμαυλίσει κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων μακαρίζει την προεκλογική της εκστρατεία κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα μοιράζοντας 7 εκατομμύρια Ευρώ περίπου για όλα τα διαστήματα έως και σήμερα.

    Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που έχει καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά για το θέμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών , για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από τη διασπάθιση των χρημάτων των συνταξιούχων με επιλεκτικό τρόπο , ζητά την απόσυρση του σκανδαλώδους άρθρου 41 που χωρίς κανένα διάλογο, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις αυθαίρετα και προκλητικά για το σύνολο των συνταξιούχων εισάγεται για ψήφιση. Η τυχόν υπερψήφισή του θα αποτελεί όνειδος κυβερνητικού παρεμβατισμού και δεν θα μείνει αναπάντητη, αφού θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα ώστε να αναδειχθεί η οσμή του σκανδάλου και να αναζητηθούν ευθύνες την στιγμή που γίνονται κρατήσεις από συνταξιούχους μη μέλη Ομοσπονδιών και συλλόγων και αποδίδονται , κατ’ επιλογήν της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, σε συγκεκριμένες Ομοσπονδίες’”, καταλήγει η επιστολή του  ΕΝΔΙΣΥ.»

    Δείτε το ΑΡΘΡΟ 41

    Δείτε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό



    ΣΧΟΛΙΑ