• Κοινωνία

    Επέτειος του Πολυτεχνείου: Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα – Πώς θα κλιμακώνεται η στάση της αστυνομίας

    • NewsRoom
    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νέος Υπουργός Υγείας

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νέος Υπουργός Υγείας


    Με δεδομένη την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων από τέσσερα άτομα και πάνω σε όλη την Επικράτεια, η ΕΛ.ΑΣ. διαμορφώνει το τελικό σχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Το τελικό σχέδιο θα καθοριστεί σήμερα σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πρώτη ενέργεια θα είναι η «σφράγιση» του ΕΜΠ -που ήδη επιτηρείται από ισχυρές δυνάμεις- και η έκδοση διαταγών απαγόρευσης συναθροίσεων και πορειών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περιπολίες θα γίνονται σε όλα τα «επίφοβα» ιδρύματα, όπως η πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, την Τρίτη στους δρόμους θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, εισαγγελείς, ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα. Παράλληλα, σε επιφυλακή θα είναι οι «Αίαντες» (οχήματα ρίψης νερού) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

    Εντολή να προειδοποιούν τους διαδηλωτές

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η εντολή που θα δοθεί στους αστυνομικούς θα είναι αρχικά να προειδοποιούν τους διαδηλωτές, καλώντας τους να διαλυθούν και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, αξιωματικοί θα καλούν σε άμεση αποτροπή των συγκεντρώσεων και πορειών, σε προσαγωγές και συλλήψεις. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ρίψης δακρυγόνων ή χρήση των οχημάτων ρίψης νερού στην περίπτωση που οι ήπιες μέθοδοι αποτροπής συγκεντρώσεων δεν αποδώσουν.

    «Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι η δική μας η αντίδραση θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με την σύλληψη ή την προσαγωγή κάποιου ατόμου, σίγουρα θα υπάρχουν οι παραινέσεις, ο διάλογος, θα εξαντληθεί οποιοδήποτε μέσο έτσι ώστε να μην έρθουμε σε αυτό ν το άχαρο ρόλο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση εάν τα πράγματα φύγουν εκτός ελέγχου, εμείς θα πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν εντολές για αποτροπή κάθε είδους συγκέντρωσης και πορείας χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τυχόν αντιδράσεις.

    Άλλωστε ήδη η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και στην πολιτική σκηνή η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης και να συνυπογράφουν κοινό κείμενο.

    Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η απόφαση της απαγόρευσης βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20 Μαρτίου του 2020 που κυρώθηκε με νόμο στις αρχές Απριλίου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να απαγορεύσει συγκεντρώσεις/συναθροίσεις για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού.

    Σχετικά με την αναφορά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί βάση Συντάγματος να επεκταθεί γεωγραφικά σε όλη την επικράτεια, το αρχηγείο σημειώνει ότι η εν λόγω απαγόρευση που εκδίδουν οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές για λόγους δημόσιας ασφάλειας, δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σκληρή πολιτική κόντρα εν μέσω πανδημίας: Πρόκληση το κείμενο ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25 για την πορεία του Πολυτεχνείου

    Δικηγόροι για συγκεντρώσεις Πολυτεχνείου: «Αν δεν υπάρχει αιτιολογημένη επιστημονική γνώμη για την απαγόρευση συναθροίσεων, πρέπει να ανακληθεί»



    ΣΧΟΛΙΑ