• Κοινωνία

    Επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης από τις δανειοδοτήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    πέτσας petsas

    Στέλιος Πέτσας


    Η επαναφορά στην κανονικότητα θα αρχίσει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Με επιλογή το πρώτο βήμα για τη σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων να γίνει από τις υπηρεσίες που «ξεμπλοκάρουν» τη χορήγηση δανείων.

    Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου, ανοίγουν άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία. Για τα δικαστήρια, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα αφορά ακροατήρια και δίκες. Οι εργασίες θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως οι συναινετικές προσημειώσεις. Θα αφορούν δηλαδή υποθέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, οι αρμοδιότητες των οποίων μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για την κίνηση της αγοράς.

    Ωστόσο, ακόμα και σε αυτά τα πρώτα μικρά βήματα επαναφοράς στην κανονικότητα, τα αυστηρά μέτρα θα συνεχίσουν να τηρούνται ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός από τη μαζική προσέλευση δικηγόρων στα υποθηκοφυλακεία, τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία.

    Όλες οι ενέργειες που αφορούν σε αιτήματα και καταθέσεις δικογράφων, θα γίνονται μέσω των γραμματειών, με ηλεκτρονική αποστολή των εγγράφων και χωρίς να απαιτείται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι να είναι παρόντες. Τηλε-καταθέσεις δηλαδή εγγράφων, δικαιολογητικών και αιτημάτων…

    Κι όταν φτάσει η ώρα του ακροατηρίου για να συζητηθούν τα αιτήματα των συναινετικών προσημειώσεων, παρόντες στη δικαστική αίθουσα θα είναι μόνο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των δύο πλευρών κι όχι οι διάδικοι.

    Ποιες υποθέσεις βγαίνουν από την «καραντίνα»

    Οι υπηρεσίες που θα βγουν από την «καραντίνα» είναι αυτές για τις συναινετικές προσημειώσεις, τις ανακλήσεις προσημειώσεων, τις συντηρητικές κατασχέσεις και τις δικαστικές μεσεγγυήσεις.

    Πέραν των συναινετικών προσημειώσεων που αφορούν κυρίως χορηγήσεις δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι ανακλήσεις προσημειώσεων αφορούν σε εκείνους που, λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εξόφλησαν το δάνειο τους αλλά, με το κλείσιμο των δικαστηρίων, παρέμειναν όμηροι μιας προσημείωσης που δεν μπορούσαν να αρθεί.

    Οι συντηρητικές κατασχέσεις που από Δευτέρα θα συζητούνται θα αφορούν και αιτήματα, εκτός των Τραπεζών, του ΟΑΕΔ ή άλλων δημοσίων οργανισμών, και οικονομικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών.

    Κι ενώ ο ορίζοντας για επανέναρξη ποινικών ακροατηρίων φαίνεται ακόμα να είναι μακρινός, οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων και υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια (στην πλειονότητα οικονομικής φύσεως) φαίνεται πως θα είναι τα επόμενα που σταδιακά θα βγουν από την «καραντίνα».

    Όπως φαίνεται οι επιστήμονες έδωσαν το πράσινο φως για τη χαλάρωση των μέτρων μετά την πτώση και τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Προϋπόθεση να συνεχιστεί η καλή εικόνα και μαζικά κρούσματα όπως αυτά στο Κρανίδι, να αποδειχθεί ότι είναι μία εξαίρεση κι όχι επιδημιολογική «βόμβα».

    Ούτως ή άλλως μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα (και η μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων) και οι 6 μέρες που μεσολαβούν μέχρι τότε, θα είναι καθοριστικές.



    ΣΧΟΛΙΑ