• Οικονομία

    Η Ευρώπη ξεκίνησε την άρση του lockdown: Οι χώρες που έκαναν την αρχή και τα νέα μέτρα

    • NewsRoom


    Επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα η μία μετά την άλλη οι χώρες – Ποια κράτη έκαναν το «πρώτο βήμα»

    Μία πρώτη προσπάθεια να επανεκκινήσουν την οικονομία τους, χωρίς ωστόσο να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη. Με τον εφιάλτη της πανδημίας να μην έχει ακόμη περάσει, τα κράτη προσπαθούν να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε στην πλειονότητα των κρατών είχε ως αποτέλεσμα οι οικονομίες να υποστούν βαρύ πλήγμα.

    Σημειώνεται ότι η κάθε χώρα θα πράξει κατά το δοκούν, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει έναν κεντρικό σχεδιασμό για όλα τα κράτη της Ένωσης.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ανάμεσα στα πρώτα κράτη που ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε μερική επανεκκίνηση της οικονομίας τους είναι και εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

    Αναλυτικά, οι χώρες που έχουν ανακοινώσει μέτρα σταδιακής άρσης του lockdown είναι οι εξής:

    Ιταλία

    Η χώρα που επλήγη όσο καμία άλλη στην Ευρώπη εξετάζει την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Αυστηρό κριτήριο για να εφαρμοστεί άρση του lockdown θα είναι τα κρούσματα που καταγράφονται ανά περιοχή

    Σημειώνεται ότι ήδη, σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και πάλι μικρά καταστήματα, όπως μαγαζιά που πωλούν παιδικά ρούχα, χαρτοπωλεία και βιβλιοπωλεία. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε.

    Μία σειρά από μέτρα σχεδιάζονται και για τις περιοχές της Σαρδηνίας και του Τρεντίνο. Ήδη έχουν τεθεί και πάλι σε λειτουργία βασικές βιομηχανικές μονάδες, όπως ξυλείας, υφασμάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση για την εφαρμογή μερικής άρσης του lockdown για το σύνολο των περιοχών της Ιταλίας.

    Βάσει των προβλεπόμενων σχεδιασμών, καταστήματα όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ακόμα και αν ανοίξουν, θα λειτουργούν με αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών με απολυμαντικά τζελ, αλλά και προστατευτικού εξοπλισμού στα καταστήματα.

    Ως προς το τελευταίο αυτό μέτρο, να σημειωθεί ότι μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ήδη ξεκινήσει να ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να υπάρξει κρατική μέριμνα για την υποχρεωτική αυτή εγκατάσταση, με το επιχείρημα ότι οι μεγάλες βιομηχανίες δεν θα επηρεαστούν από την αγορά και διάθεσή τους, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες το κόστος είναι απαγορευτικό.

    Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τον Σεπτέμβριο. Επιπροσθέτως, οι μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενδέχεται να γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής, ώστε οι επιβάτες να κλείνουν θέση σε λεωφορεία και Μετρό.

    Βάσει το μεγέθους του προβλήματος που αντιμετώπισε η Ιταλία, εξαιτίας της πανδημίας, υπολογίζεται ότι φέτος αναμένεται να χάσει το 9.1% του ΑΕΠ της.

    Ισπανία

    Στην Ισπανία των 20.000 θανάτων και των 200.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας, η ολοκληρωτική επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να αργήσει. Ήδη, πάντως, έχουν αρχίσει τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης του lockdown, με ορισμένους εργαζόμενους σε κλάδους που δεν υποστηρίζουν την τηλεργασία, να επιστρέφουν στη δουλειά τους.

    Όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές άρχισαν να μοιράζουν γάντια και προστατευτικές μάσκες σε δημόσιους χώρους με υψηλή κίνηση, όπως οι σταθμοί των μέσων μεταφοράς, για να ισορροπήσουν την αυξημένη κίνηση των πολιτών.

    Αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα άρσης του lockdown, πάντως, το πιθανότερο σενάριο θα αφορά στη σταδιακή άρση των περιορισμών βάσει των κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Στα Κανάρια Νησιά, για παράδειγμα, ενδέχεται να επιτραπούν οι εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ σε άλλες περιφέρειες μελετάται η κατάργηση των περιορισμών για την έξοδο των πολιτών για σωματική άσκηση.

    Το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται να λάβει χώρα στο διάστημα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου και περιλαμβάνει περιορισμούς στα ταξίδια εντός της χώρας και στενή παρακολούθηση των μετακινήσεων. Το δεύτερο στάδιο, που δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων.

    Γερμανία

    Η Γερμανία καταγράφει δεκάδες νεκρούς κάθε ημέρα, με την πορεία της πανδημίας στην χώρα να δείχνει πως δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δείχνει να θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν, γι΄αυτό και ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο της χώρας, η εκπαιδευτική πολιτική και η πολιτική υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών ανάμεσα στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την πανδημία με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η Γερμανία ανακοίνωσε τα μέτρα της «επόμενης φάσης της πανδημίας».

    Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, τα εμπορικά καταστήματα ως και 800 τ.μ., όπως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ποδηλάτων και βιβλιοπωλεία έχουν ήδη ανοίξει, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, που επιβάλουν αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στους πελάτες.

    Παρά ταύτα, το κρατίδιο της Βαυαρίας εξακολουθεί να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες. Η Βαυαρία είναι η πιο πληγείσα περιοχή στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργούς της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ανακοίνωσε ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους πελάτες που επισκέπτονται καταστήματα και στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Γαλλία

    Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα εξαιτίας της πανδημίας, μετρώντας ανεξέλεγκτα νεκρούς, με το σύστημα υγείας της χώρας να έχει επιβαρυνθεί από την ανάγκη για θεραπεία δεκάδων χιλιάδων ασθενών του νέου ιού.

    Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις ακόμη εβδομάδες.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ, «πρόκειται για μια ιστορική πανδημία, η οποία ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο». Η Γαλλία θα επαναξιολογήσει την κατάσταση στην χώρα μετά το πέρας των τριών εβδομάδων, όπου και αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει σταδιακή άρση του lockdown και σε τι μέτρα θα αφορά αυτή.

    Πολωνία

    Τα πρώτα μέτρα που αφορούν σε μερική άρση του lockdown γνωστοποίησε και η Πολωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, δημόσιοι χώροι, όπως πάρκα και δάση, είναι πλέον ανοικτοί για τους πολίτες. Παρ’ όλο που στη χώρα ανακοινώθηκαν 545 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, η Βαρσοβία επιτρέπει τη σταδιακή επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, επιβάλλοντας, ωστόσο, αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όπως τη χρήση μάσκας και την υποχρεωτική χρήση απολυμαντικών τζελ.



    ΣΧΟΛΙΑ