• Πολιτική

    Πέτσας: Ανοίγουν 27 Απριλίου ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία – Ακολουθούν μικρά εμπορικά

    • NewsRoom

    Εξ αποστάσεως ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα


    Από 27 Απριλίου ανοίγουν πρωτοδικεία, ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνονται χωρίς συνωστισμούς.

    Η αρχή της άρσης των περιορισμών μπορεί να γίνει από ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο και επαγγελματικές δραστηριότητες όπου θα υπάρχει λιγότερος συνωστισμός, προσθέτοντας ότι πιθανό είναι το  επόμενο βήμα να προβλέπει το άνοιγμα μικρών καταστημάτων.

    Αναφερόμενος στην λειτουργία ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων είπε ότι ανοίγουν «για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων. Πρόσθεσε ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

    Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα σχολεία, όπως είπε, χωρίς να διευκρινίσει κάτι άλλο.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, δεδομένου ότι πολλά νοικοκυριά έχουν στην σύνθεσή τους άτομα πιο μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν. Ό,τι αφορά τα σχολεία, είπε, θα ανακοινωθεί σταδιακά, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ανοίξουν.

    Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα απευθύνει νέο μήνυμα στους πολίτες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο οποίο θα εξηγήσει την πορεία μετάβασης.

    Το σχέδιο θα ανακοινωθεί στο σύνολό του για να ξέρουν οι πολίτες τι τους περιμένει, εξήγησε ο κ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά.

    Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήγγειλε ότι επανέρχεται η «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή. Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το κοινοβούλιο για τα επόμενα βήματα.

    «Τα μέτρα ισχύουν ακόμη»

    Επεξεργαζόμαστε ήδη σχέδιο για την άρση των περιορισμών, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Η διαδικασία θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη, θα είναι μια δύσκολη άσκηση που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας όλοι μαζί, τόνισε ο κ. Πέτσας.

    Σύντομα θα υπάρξει η σταδιακή μετάβαση σε νέα εποχή, στην οποία όμως πολλά θα έχουν αλλάξει, τόνισε.

    Ανοίγοντας την ενημέρωση, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το Πάσχα η ανταπόκριση της κοινωνίας στα μέτρα υπήρξε καθολική. «Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ της ατομικής ευθύνης» είπε και υπογράμμισε ότι για όλα όσα πετύχαμε έως σήμερα ευχαριστούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και όλους όσοι εργάζονται στην καθαριότητα και σε άλλα κρίσιμα πόστα.

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην σύνοδο κορυφής της 23ης Απριλίου με κύριο θέμα στην ατζέντα τα χρήματα που θα διατεθούν στις ευρωπαϊκές οικονομίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

    Αναφερόμενος στο τελευταίο Eurogroup υπογράμμισε πως ήδη έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται – ισότιμα – και η Ελλάδα:

    – Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020.

    – Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε ταχύτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους.

    – Συμμετέχουμε, μετά από χρόνια αποκλεισμών, στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας.

    – Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

    – Το Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή επιστολή του με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρω-ομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

    Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έχει σήμερα (15:45) τηλεδιάσκεψη με τον Σάρλ Μισέλ.

    Για την Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

    Πρέπει αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των πρωτοφανών αυτών μέτρων, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες, είπε.

    Για τις τιμές του πετρελαίου τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, είναι προς το συμφέρον όλων να ενημερώνονται και να προσέχουν την καταναλωτική συμπεριφορά τους.

    Κλείνοντας αναφέρθηκε στην μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, λέγοντας ότι «δεν ξεχνούμε όσα υπέφεραν οι Έλληνες, ούτε το γεγονός ότι η χούντα των Συνταγματαρχών έδωσε την αφορμή για τον ακρωτηριασμό της Κύπρου.

    » Σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Με όλους τους Έλληνες ενωμένους και αφοσιωμένους στην Ελευθερία και την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας και προασπίζουμε τις αρχές της».



    ΣΧΟΛΙΑ