• Κοινωνία

    Εορτολόγιο 1η Νοεμβρίου: Η ιστορία των Αγίων Αναργύρων που γιορτάζουν σήμερα

    • NewsRoom
    Οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός

    Οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός


    Πρώτη Νοεμβρίου σήμερα, ο τρίτος μήνας του φθινοπώρου και σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος εν Ευβοία και του Οσιομάρτυρος Διονυσίου.
    Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

    Κοσμάς *
    Δαμιανός, Δαμιανή *
    Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα *
    Δαβίδ, Δαυίδ *
    Διόνυσος

    * Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

    Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι και θαυματουργοί

    Πλούσια η ιστορία για τους δύο αγίους που γιορτάζουν σήμερα: Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Κιλικία της Μικράς Ασίας.

    Έζησαν τον 3ο αιώνα και άσκησαν και αυτοί το επάγγελμα του γιατρού, όπως και οι συνονόματοί τους Άγιοι, που έζησαν περίπου την ίδια εποχή στη Ρώμη.

    Οι γονείς τους, τους μεγάλωσαν με χριστιανική ανατροφή και κυρίως η μητέρα τους Θεοδότη που έμεινε νωρίς χήρα. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη  έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον…

    Τα δύο αδέλφια σπούδασαν πολλές επιστήμες, αλλά επιδόθηκαν στην ιατρική, όπου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

    Βασανίστηκαν;

    Συνάμα δε είχαν αναλάβει και το έργο της ποιμαντικής διακονίας της περιοχής τους. Εξ αιτίας του παραδείγματός τους πολλοί οδηγήθηκαν στην εκκλησία. Πιθανώς εκοιμήθηκαν ειρηνικώς και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά. Υπάρχει όμως και μία άλλη περιγραφή η οποία αναφέρει πως τα δύο αδέλφια οδηγήθηκαν στον τοπικό άρχοντα Λυσία, όπου βασανίστηκαν και τελικά αποκεφαλίστηκαν.

    Τα λείψανα των δύο Αγίων γνώρισαν μεγάλη τιμή κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Αυτό συνέβη διότι ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός μετέφερε τα λείψανά τους και τα τοποθέτησε σε μεγαλοπρεπή ναό που έχτισε, ενώ αργότερα μεταφέρθηκαν και στη Ρώμη.

    Στους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό επίσης αποδίδεται και η πρώτη μεταμόσχευση ποδιού. Αντικατέστησαν με το πόδι ενός νεκρού Άραβα, ένα το οποίο έπασχε από γάγγραινα. Η παράδοση μάλιστα διέσωσε και σχετικούς πίνακες στη Δύση και τοιχογραφίες στην Ανατολή. Την ακολουθία τους τη συνέγραψε ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και εορτάζουν σήμερα, 1η Νοεμβρίου.

    Οι Άγιοι Ανάργυροι, «βρίσκονται» σε κάθε νοσοκομείο, ενώ σίγουρα δεν υπάρχει ασθενής που να μην ανάψει ένα κερί στη μνήμη τους.

    Γιατί όμως λέγονται «Ανάργυροι» και από πού ξεκινά η παράδοση που τους θέλει προστάτες των ασθενών;



    ΣΧΟΛΙΑ