• Κοινωνία

    Ελβετία: Επιτρέπονται εκ νέου οι θρησκευτικές τελετές από 28 Μαΐου

    • NewsRoom


    Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα ότι οι τόποι λατρείας όλων των θρησκειών μπορούν να δεχτούν ξανά τους πιστούς τους από τις 28 Μαΐου, επιτρέποντας έτσι την τέλεση των γάμων, των βαπτίσεων και άλλων θρησκευτικών τελετουργικών.

    «Η ζωή επιστρέφει στον κανονικό της ρυθμό» και «το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η κυβέρνηση) αποφάσισε σήμερα το πρωί να επιτρέψει τις θρησκευτικές λειτουργίες» από τις 28 Μαΐου, μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, ανακοίνωσε ο Ελβετός υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ. Η απόφαση αφορά «τις θρησκευτικές λειτουργίες, τα δόγματα, τους γάμους, τις βαπτίσεις…», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, τελέστηκαν ορισμένες θρησκευτικές λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκαν μέσω διαδικτύου ή από την τηλεόραση. Στο Νεσατέλ, για παράδειγμα, στη λειτουργία που τελέστηκε και μεταδόθηκε διαδικτυακά, στους ξύλινους πάγκους της εκκλησίας υπήρχαν φωτογραφίες των ενοριτών. Από τις 28 του μηνός, οι πιστοί θα μπορούν ξανά να παραστούν στις λειτουργίες και σε άλλες θρησκευτικές τελετές συλλογικά, αλλά θα πρέπει να εγγυώνται την ιχνηλάτηση των αλυσίδων μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

    Ο διοργανωτής μιας γιορτής πρέπει να έχει έναν κατάλογο παρουσιών που θα περιλαμβάνει το επώνυμο, το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου όλων των συμμετεχόντων. Κατόπιν αιτήματος, θα πρέπει να διαβιβάσει αυτόν τον κατάλογο στις αρχές προκειμένου να εντοπιστούν και να ενημερωθούν τα πρόσωπα που φέρεται να έχουν μολυνθεί. Αυτός ο κατάλογος θα πρέπει να καταστραφεί το αργότερο έπειτα από 14 ημέρες.

    Η Ελβετία, η οποία δεν επέβαλε τόσο αυστηρά μέτρα περιορισμού όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άρχισε στις 27 Απριλίου τη χαλάρωση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν κατά του κορονοϊού. Σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και μουσεία άνοιξαν ξανά, παρότι παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής. Από τις 8 Ιουνίου, θα πρέπει να ανοίξουν οι επαγγελματικές σχολές, οι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.

    Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να εξετάσει την προσεχή εβδομάδα την απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των πέντε ατόμων. Η νόσος Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.600 ανθρώπους στην Ελβετία, η οποία έχει σχεδόν 8,5 εκατομμύρια κατοίκους.



    ΣΧΟΛΙΑ