• Κοινωνία

  ΕΛ.ΑΣ.: Εξάρθρωσε σπείρα διακίνησης πλαστών εγγράφων …ακριβείας


  Εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, πλήρως επανδρωμένο με επαγγελματικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας, εντόπισε η αστυνομία σε σπίτι στην Καλλιθέα. Οι δύο άνδρες που συνελλήφθησαν, οι οποίοι επιπλέον είχαν χαρακτηριστεί ως υψηλής σπουδαιότητας ύποπτοι,  διοχέτευαν τα έγγραφα σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών, κυρίως με την αεροπορική μέθοδο, ή εμπορεύονταν πρώτες ύλες σε άλλους πλαστογράφους.

  Ειδικότερα, η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή ειδικού εμπειρογνώμονα της Europol και με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της (Mobile Office),  και συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί, 47 και 28 ετών, οι οποίοι είχαν επιπλέον χαρακτηριστεί ως υψηλής σπουδαιότητας ύποπτοι (High Value Targets).

  Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και για κατοχή διαβατηρίου-ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου.

  Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν εισάγει από χώρες του εξωτερικού, εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων, καρτών και χρυσοτυπιών, με τεχνολογία laser, αλλά και πρώτες ύλες όπως ζελατίνες και διαφάνειες που φέρουν ιριδίζοντα στοιχεία ασφαλείας εγγράφων, ώστε να καταρτίζουν ευρείας γκάμας πλαστά έγγραφα διαφόρων ευρωπαϊκών αλλά και τρίτων χωρών.

  Προκειμένου να αποκρύπτουν τη δράση τους είχαν εγκαταστήσει το εργαστήριο σε σπίτι «καβάτζα» στην περιοχή της Καλλιθέας, στο οποίο μετέβαιναν μόνο για τη διαδικασία κατάρτισης των πλαστών εγγράφων.

  Στη συνέχεια, διοχέτευαν τα έγγραφα σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών (κυρίως με την αεροπορική μέθοδο) ή εμπορεύονταν πρώτες ύλες σε άλλους πλαστογράφους. Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 600 έως και 800 ευρώ το έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσής του.

  Επισημαίνεται ότι, το μέγεθος του εργαστηρίου υπερβαίνει κατά πολύ τα συνήθη εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, με εξοπλισμό που σπανίζει, γεγονός που καταδεικνύει τις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες των κατηγορούμενων.

  Ενδεικτικά, ο μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελούνταν από σύγχρονα λέιζερ εγχάραξης, εκτυπωτές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θερμοκολλητή, πρέσες χειρός καθώς και μεταλλικές μήτρες – σφραγίδες, που αναπαρήγαγαν στοιχεία ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων και σήματα διαφόρων χωρών.

  Τα έγγραφα καθώς και οι πρώτες ύλες που κατασχέθηκαν καταδεικνύουν ότι οι συλληφθέντες είχαν τη δυνατότητα να καταρτίζουν έγγραφα διαφόρων χωρών, όπως ενδεικτικά: Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Γαλλίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Λετονίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Μάλτας, Ελλάδας, Κροατίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Φινλανδίας, Δανίας, Λιθουανίας, Τουρκίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Μαλαισίας, Σιγκαπούρης, Αργεντινής, Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

  Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο όφελος από την πλαστογραφία των εγγράφων ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.

  Τα κατασχεθέντα έγγραφα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

  Σημειώνεται ότι, η εν λόγω επιχείρηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ηγείται η χώρα μας.

  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

  Διαβάστε επίσης:

  Εθνική Τράπεζα: Ουσιωδώς ευεργετική η επίδραση των ευρωπαϊκών πόρων για τις ΜμΕ

  Μαγιορκίνης για Κορωνοϊό: Η νέα μετάλλαξη έχει χαμηλότερη βαρύτητα – Αποκλιμάκωση προς το τέλος Ιουλίου

  Νίκος Χαρδαλιάς: Ενισχύεται η αντιπλημμυρική προστασία στη Νέα Φιλαδέλφεια

   

     ΣΧΟΛΙΑ