• Κοινωνία

    Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός: Στους 492 οι νεκροί και 24.500 κρούσματα – Τα νέα έκτακτα μέτρα


    Τους 492 έχουν φτάσει οι θάνατοι από τον σαρωτικό ιό του κορονοϊού και η κατάσταση μοιάζει να διογκώνεται ανησυχητικά

    Την ραγδαία αύξηση των θυμάτων του κορονοϊού έχει προκαλέσει η ταχύτατη εξάπλωση του μικροβίου, γεγονός στο οποίο, όπως φαίνεται, έχει συμβάλλει και η επιμονή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην χαρακτηρίζει πανδημία την εξάπλωση του ιού.

    Το μικρόβιο, που έχει φτάσει πια σε όλο τον κόσμο, προκαλεί πλέον παγκόσμια ανησυχία, αλλά και ερωτηματικά αναφορικά με τη στάση που τηρεί ο ΠΟΥ, παρά την προφανή ταχύτατη μετάδοση του ιού. Τα αποτελέσματα του τελευταίου απολογισμού στις ασιατικές χώρες εμφανίζουν μία σαφώς αυξητική τάση στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Τα θύματα στην Κίνα αυξάνονται κατά δεκάδες κάθε 24ωρο και τα κρούσματα κατά χιλιάδες μέσα σε λίγες ώρες.

    Ταυτόχρονα, εξαιρετικά ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση και σε άλλες ασιατικές χώρες, καθώς οι ασθενείς από τον ιό που προκαλεί φονική πνευμονία, αυξάνονται πλέον σε μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με τον αριθμό των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Βάσει των επίσημων αριθμητικών στοιχείων, στην Ασία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 492 νεκροί και 24.512 ασθενείς.

    Συγκεκριμένα:

    -Κίνα: 490 νεκροί (+65), 24.362 ασθενείς (+3.882)
    -Ιαπωνία: 1 νεκρός, 33 ασθενείς (+13)
    -Ταϊλάνδη: 25 ασθενείς (+6)
    -Σιγκαπούρη: 24 ασθενείς (+6)
    -Νότια Κορέα: 18 ασθενείς (+2)
    -Χονγκ Κονγκ: 1 νεκρός, 14 ασθενείς
    -Μαλαισία: 10 ασθενείς (+2)
    -Βιετνάμ: 10 ασθενείς (+1)
    -Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 5 ασθενείς
    -Ινδία: 3 ασθενείς
    -Ρωσία: 2 ασθενείς

    Παράλληλα, τα 492 θύματα προέρχονται επίσης από μερικές εξ αυτών των χωρών και συγκεκριμένα οι 490 νεκροί ήταν στην Κίνα, ένας στο Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες. Τα κρούσματα στην Κίνα πλησιάζουν τα 24.500, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές χώρες ακόμα, με αυξητικές τάσεις ως προς τον αριθμό τους.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμμένει στην εκτίμησή του ότι δεν πρόκειται για πανδημία, δίνοντας ωστόσο παγκόσμιο συναγερμό, ώστε οι τοπικές υπηρεσίες υγείας να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.

    Δύο κρουαζιερόπλοια στην απομόνωση

    Την ίδια ώρα, αγκυροβολημένο στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας παραμένει το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, καθώς ο φόβος ότι ανάμεσα στους 3.711 επιβαίνοντες υπήρχαν κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε, καθώς, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψε ότι πάνω από 10 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο.

    Η εξέταση των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος ξεκίνησε χθες, Τρίτη, με τους επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου να τελούν πλέον σε απομόνωση. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της διαπίστωσης ότι ένας 80χρονος επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ, έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.

    Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, και δεύτερο κρουαζιερόπλοιο τέθηκε σε καραντίνα, αυτή τη φορά στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το κρουαζιερόπλοιο είχε προορισμό το λιμάνι Καοσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος στο λιμάνι και βρίσκεται σε προσωρινή καραντίνα, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρία άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ελάχιστοι επιβάτες μπόρεσαν να αποβιβαστούν, ενώ άλλοι θα μείνουν μέσα στο πλοίο και θα εξεταστούν.

    Επιμένει ο ΠΟΥ ότι η Κίνα θα περιορίσει τον ιό

    Παρά τα γεγονότα, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται να επιμένει ότι ο ιός μπορεί ακόμη να περιοριστεί. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του νέου κορονοϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας», για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως.

    Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις που παραχώρησε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας. «Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

    Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

    «Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες με υψηλά εισοδήματα καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων», σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.

    «Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας, προτρέποντάς τους να βελτιώσουν αμέσως την κατανομή των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό, προσθέτοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων για να εργαστεί με τους Κινέζους εταίρους τους.

    Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.

    Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού, χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία». Υπενθυμίζεται ότι, έως τώρα, οι χώρες που έχουν επισήμως ανακοινώσει μέτρα στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό φτάνουν τις 22. Όπως τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας, αναλογικά» και να επανεξετάζονται τακτικά.

    Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Τσεν Ξου, είπε ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ότι ορισμένοι περιορισμοί αντιτίθενται στις συστάσεις του ΠΟΥ, ενώ ζήτησε από τις χώρες να «μην αντιδρούν υπερβολικά».

    Προς το παρόν, 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν καταγραφεί σε 9 χώρες εκτός της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ. Το συνολικό κόστος στο σύστημα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου, εκτιμάται στα 675 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.

    Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός ανθρώπων που βρίσκονται στην Ουχάν

    Παράλληλα, συνεχίζεται από διάφορα κράτη ανά τον κόσμο ο επαναπατρισμός πολιτών τους από την Κίνα, μέσω επίσημων κρατικών αεροπορικών αποστολών. Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι και εστίας του νέου κορονοϊού, αύριο Πέμπτη.

    Από την πλευρά του, το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι θα εκμισθώσει πολιτικό αεροσκάφος για να παραλάβει υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγενείς τους από την περιοχή της Ουχάν, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

    Και ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας, Φερνάντου Αζεβέντου γνωστοποίησε ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη Embraer C-190 της Πολεμικής Αεροπορίας, με 36 θέσεις έκαστο, θα αναχωρήσουν σήμερα για την Ουχάν με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ισπανία και Πολωνία για ανεφοδιασμό και θα φθάσουν στην κινεζική πόλη μεθαύριο Παρασκευή, αφού δόθηκε η άδεια των αρχών στο Πεκίνο.

    Σύμφωνα με τον βραζιλιάνο ΥΠΕΞ, Ερνέστου Αραούζου, σκοπός είναι να απομακρυνθούν 29 Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των οικογενειών τους που είναι Κινέζοι υπήκοοι από την Ουχάν και άλλοι Βραζιλιάνοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον επαναπατρισμό τους, θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Ανάπολις, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 18 ημέρες.

    Με υπέρυθρα θερμόμετρα ο έλεγχος στο Ελ. Βενιζέλος

    Νέα μέτρα πρόληψης υιοθετούν Ελλάδα και Ιταλία σε ό,τι αφορά στις βασικές πύλες εισόδου της χώρας. Στην Ιταλία λαμβάνουν νέα έκτακτα μέτρα, καθώς έχουν ήδη βρεθεί δύο θετικά κρούσματα. Υπό τον φόβο πως θα πληγεί σημαντικά ο τουρισμός, η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει σε όλα τα αεροδρόμια σκάνερ θερμότητας, ώστε να ανιχνεύουν με αυτόν τον τρόπο όσους έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

    Το ίδιο έπραξε και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, καθώς, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε να μπουν υπέρυθρα θερμόμετρα, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού σε όλες τις πτήσεις που έρχονται από Κίνα.

    Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, περιλαμβάνουν:

    -Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.
    -Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.
    -Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.



    ΣΧΟΛΙΑ