• Κοινωνία

    Εκπνέει η προθεσμία για την επιλογή εισφορών από 1,44 εκατ. μη μισθωτούς

    e-ΕΦΚΑ: Αύριο Τετάρτη η πληρωμή των προκαταβολών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου


    Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2020 για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι σήμερα έχουν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία 358.659 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς και 63.812 νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετιας).

    Από τους 358.659 ασφαλισμένους περισσότεροι από 1 στους 4 (ποσοστό 25%) έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κατηγορία από την υποχρεωτική, δηλαδή από την 2η έως την 6η ασφαλιστική κατηγορία στοχεύοντας σε μεγαλύτερη σύνταξη.

    Παράλληλα, 139.187 αγρότες έχουν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας, με περίπου το 15% αυτών να έχει επιλέγει ανώτερη κατηγορία από την κατώτατη υποχρεωτική.

    Την Δευτέρα 16 Μαΐου θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για το μήνα Ιανουάριο είναι στις 20 Μαρτίου.

    Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ο ασφαλισμένος θα έχει δικαίωμα να επιλέξει αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας, την οποία και θα πρέπει να εξυπηρετεί για 12 μήνες έως ότου προχωρήσει σε νέα επιλογή.

    Επιπρόσθετα, οι εισφορές που κάποιος καταβάλλει από εδώ και στο εξής επηρεάζουν (όπως και οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 ως το 2019) το τελικό ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.

    Στην πράξη, η ασφαλιστική κλάση που ακολουθεί ο ασφαλισμένος επηρεάζει ευθέως το ποσό της μελλοντικής του σύνταξης.



    ΣΧΟΛΙΑ