• Κοινωνία

    Έκλεισαν πάνω 160.000 μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Ταφόπλακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τους ευκαιριακά απασχολούμενους έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας έναν εντελώς δικό της, και συνάμα αμοραλιστικό, τρόπο διαχείρισης της οικονομικής πραγματικότητας. Σε πρώτο πλάνο του οποίου είναι οι εξοντωτικές εισφορές.

    Από τον Φεβρουάριο εφέτος, ακόμη κι όσοι απασχολούνται μόλις για μερικές ώρες το χρόνο καλούνται να πληρώσουν, πέρα από τον φόρο του 20%, ασφαλιστικές εισφορές της τάξης του 20,28% επί της αμοιβής που λαμβάνουν.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον πολυσυζητημένο νόμο Κατρούγκαλου 4387/16, εκτόξευσαν τις εισφορές για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς στα τέλη του 2018 έφτασαν να καταβάλλουν έως και το 60% της αμοιβής τους σε φόρους και εισφορές.

    Με αυτόν τον εισφορομπηκτικό τρόπο και την καθυστέρηση καταβολής των νέων συντάξεων  η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα του 1 δισ. ευρώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται, ωστόσο, για μια άκρως άδικη και στρεβλή πολιτική καθώς στην πραγματικότητα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όλοι οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, ενώ την ίδια στιγμή μένουν στο απυρόβλητο όσοι κρύβουν τις πηγές εσόδων τους, τόσο από την εφορία όσο και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ενώ η κυβέρνηση επέλεξε να αλλάξει την δομή του ασφαλιστικού, συνδέοντας την με το εισόδημα του εργαζόμενου, δεν κατέβαλε ωστόσο καμία προσπάθεια διασταύρωσης των εισοδημάτων και της περιούσιας χιλιάδων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» για άλλη μια φορά εργαζόμενοι που λαμβάνουν πενιχρά ποσά τον μήνα της τάξη των 500 ευρώ.

    Παράλληλα βέβαια, η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» που υποτίθεται ότι μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν προχώρησε σε κανένα έλεγχο σχετικά με το αν οι περιστασιακά εργαζόμενοι «στα χαρτιά» είναι και στην πραγματικότητα.

    Με την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών την διετία 2017-2018, όσοι ήταν μισθωτοί και είχαν και μια δεύτερη απασχόληση μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημα τους, αναγκάστηκαν ή να κλείσουν το Δελτίο τους ή να στραφούν παράνομα στον Τίτλο Κτήσης ή να δουλεύουν «μαύρα».

    Σύμφωνα με ειδικούς, μέχρι σήμερα έχουν κλείσει περισσότερα από 160.000 Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, καθώς με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και μέχρι το τέλος του 2017 έκλεισαν τα βιβλία τους 112.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Από την επιβολή εισφορών επλήγη και μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που απασχολούνταν περιστασιακά. Από τον Φεβρουάριο του 2018 σταμάτησαν να εργάζονται γιατί διαφορετικά θα έχαναν μεγάλο μέρος της σύνταξης τους. Αυτο εχει ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα να δουλεύει πλέον «μαύρα».

    Το χειρότερο βέβαια που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επέβαλε μεν εισφορές στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους εργάζονταν μόνιμα σε θέσεις υποκρύπτοντας σχέση εξαρτημένης εργασίας (μοιράζοντας τις εισφορές σε εργοδότη και εργαζόμενο) και αναγγέλλοντας τη σύμβαση εργασίας στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, αλλά ο συγκεκριμένος εργαζόμενος με τις ευλογίες της κυβέρνησης δεν έχει ισάξια δικαιώματα, καθώς δεν λαμβάνει 13ο και 14ο μισθό και ασφαλώς όταν πάψει η σχέση εργασίας δε θα λάβει ούτε αποζημίωση.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τους εργαζόμενους που επιθυμούσαν να εργαστούν περισσότερο ως πηγή εσόδων για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ και να μην προχωρήσει τελικά στην περικοπή των συντάξεων, που θα έπληττε περισσότερο την εικόνα της. Ενώ από την μια πλευρά, ζητά από τους νέους να πληρώνουν εισφορές επιβάλλοντας μικρά ποσοστά αναπλήρωσης στις μελλοντικές τους συντάξεις, άφησε στο απυρόβλητο και δεν εμφάνισε καν τα ενημερωτικά σημειώματα με το ύψος των συντάξεων που θα έπρεπε να πάρουν οι παλιοί ασφαλισμένοι μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

    Πλέον οι αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης τείνουν να υποκαταστήσουν τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά μπλοκάκια, ειδικά στις περιπτώσεις περιστασιακής απασχόλησης. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πλέον, τρεις είναι οι τρόποι ασφάλισης της ευκαιριακής απασχόλησης, τουλάχιστον της νόμιμης: οι τίτλοι κτήσης, το δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εργόσημο.

    Ειδικά για τους τίτλους κτήσης, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νέα ρύθμιση δεν είναι λίγα καθώς μειώνεται το καθαρό ποσό που λαμβάνει ο ευκαιριακά απασχολούμενος, ενώ η πραγματική ασφαλιστική ωφέλεια είναι πολύ μικρή.

    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όταν πρόκειται για πραγματική ευκαιριακή απασχόληση και όχι για κάποια μορφή μόνιμης ή παράλληλης απασχόλησης που «ονομάζεται» ευκαιριακή με στόχο τη μείωση του τελικού ποσού που θα καταβληθεί σε φόρους και εισφορές, που η εργασία καθίσταται ασύμφορη.



    ΣΧΟΛΙΑ